torsdag 2 augusti 2012

Selektiv byktvätt

.
Som media rapporterat i veckan leder avlyssningsskandalen kring Rupert Murdoch-kontrollerade News of The World nu till åtal mot den tidigare chefen Rebekah Brooks och premiärminister David Camerons förre presschef Andy Coulson. Och fler åtal väntas följa.

Det är bra. Det är i sig ett styrkebesked för det engelska rättsväsendet att det tillåts nysta i avlyssningsrötan även när premiärministern befinner sig mitt i den och hans förtrogna är de som blir åtalade.

I Sverige hade vi nog aldrig kommit fram till ett åtal. Och inte heller hade vi besvärats av att tidningarna skulle ha skrivit om eländet. Den svenska rapporteringen hade nog istället präglats av den missriktade kollegialitetens kollektiva tystnad.

Men inte heller i England är eftersmaken enbart ljuv. Kvar dröjer sig misstanken att anledningen till att det över huvud taget blir åtal är att även politikernas skumraskaffärer och slöddermetoder blivit avlyssnade av News of The World. – Aja baja! Staten och politikerna lyssnar på och snokar i befolkningens privata angelägenheter utan några som helst hämningar och utan att det resulterar i några åtal. Men ve den som lyssnar på politikernas snusk och gangsteraffärer.

Gulag-Kolmården söndagen den 29 juli 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: