måndag 13 augusti 2012

Den moderna feodalstaten

.
I kölvattnet på att Christina Lugnets gränslöshet i Tillväxtverket avslöjades har det framkommit att samma gränslösa sätt att hantera skattemedel finns i många andra statliga verk och myndigheter. Vidare att Christina Lugnet ska framleva sina dagar på samma sätt som åtta andra odugliga drönare: med miljonlön men utan arbetsuppgifter som de klarar av att sköta, stående ”till regeringskansliets förfogande” som det heter.

I SVT:s nyheter fick vi igår se skillnaden mellan att bli arbetslös före detta vaktmästare i regeringskansliet och att bli arbetslös före detta generaldirektör – en post som varje avdankad politiker traktar efter och som de därför inte kommer att försämra villkoren för. Det är därför knappast troligt att det vi nu ser olika politiker framföra i media kommer att visa sig vara annat än en läpparnas bekännelse. En populistisk bekännelse som läggs åt sidan utan åtgärd så snart tidningarna glömmer generaldirektörernas ”elefantkyrkogård”.

Östnytt rapporterade idag att Sjöfartsverket inom kort förväntas sälja ut ett antal bemannade fyrar som staten inte längre har råd att driva. Mönstret är detsamma som från järnvägarna, rättsväsendet, regeringens administration mm. Det finns pengar till att avlöna drönare som prinsar och till att dränera statskassan med hjälp av konsultföretag som Rejlers, men inte till att driva verksamheten.

Parallellt med avslöjandena kring Tillväxtverket har vi kunnat följa rättsskandalen kring Thomas Quick. Den är inte "alla rättsskandalers moder". Det är sannolikt mordet på och plundringen av Ivar Kreuger, med stöd och hjälp från politiken och rättsväsendet. Men den är en mycket stor, tydlig och avslöjande rättsröta som utspelar sig i vår tid. Vi har nu blivit uppmärksammade på hur vårt rättsväsende – från Högsta Domstolen och nedåt, dömer enligt ”den svenska modellen”, som jag såg någon kalla det i en av våra större tidningar.

Den svenska modellen innebär att domarna dömer – inte utifrån vad som förekommer i målet – utan utifrån hur domarna uppfattar, eller tror, att maktetablissemanget vill att det ska dömas. Eller fursten som det skulle ha hetat förr.

Vårt maktetablissemangs hänsynslösa plundrande av svenska småföretagare, åtföljt av inlåsning av de plundrade företagarna i politiskt fängelse, liksom den furstliga hanteringen av på grund av folkligt missnöje avsatta odugliga drönare och vårt rättssystems – våra polis-, åklagar- och domstolsväsendens oförmåga att sköta sitt jobb på ett hedervärt sätt, är alla grenar på samma träd. De är det synliga beviset för att Sverige ännu i allt väsentligt är en feodalstat. En feodalstat moderniserad med partistyrd skendemokrati och utbyggt trygghetssystem för furstens vasaller.

Det här kommer våra, med hjälp av sina mobbarorganisationer valda, politiker inte att vare sig vilja eller kunna ändra på. Men det kommer säkert att så småningom ändras på – genom giljotinering av, eller uppradning och avskjutning av, det värsta slöddret.

Gulag-Kolmården onsdag den 8 augusti 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: