onsdag 13 juni 2012

Utan snille och smak

.
Jag råkade se TV4:s lokala nyheter för Stockholmsområdet häromdagen. Det ska tydligen byggas en ny station nära Centralstationen i Stockholm, för södra länken. Bilder visades av en hög fyrkantig låda i, som det förmodas, glas och betong. I linje med den Östberlin-arkitektur som ödelagt den stockholmska stadsbilden under senare tid. Något som Klarakvarterens ödeläggare Hjalmar Mehr kunde ha lagt fram.

Det kan kanske vara en fin byggnad, uppförd på rätt ställe, i Kista, Hammarby Industriområde eller intill Globen. Men belägen mellan, och totalt dominerande stadsbilden vid Klara kyrka, det stiliga Posthuset och den granna Centralstationen – vilket katastrofförslag! Det där med snille och smak, det gäller inte längre i Stockholm? Utbildade och estetiskt sinnade arkitekter – har man slutat med det?

En överårig MUF:are intervjuades som försvarade byggnadens omotiverat stora höjd och dominerande intryck. Han sa att folk måste kunna se den och hitta till den… J

Att byggnaden ska vara hög och synlig kan fungera ibland, som exempelvis för en solitär som bropelaren till Erasmusbrücke i Rotterdam, uppförd i en nästan helt platt terräng och omgiven av, då åtminstone, låg bebyggelse. Den gick någon gång att navigera efter.

Men vad är det för navigeringsproblem Stockholmsmoderaterna ser med den nya stationsbyggnaden? Är det problem med Centralstationen och Cityterminalen att folk inte hittar till dem? Och hur långt tror Stockholmsmoderaterna att det Hoeneckertempel de vill uppföra ska synas i det kuperade Stockholm, omgivet av höga hus? Och hur stort problem är det idag, när snart alla har GPS i sina bilar och telefoner?

Nä, om det där förslaget, vilket Gud förbjude, ska fullföljas bör Nya Moderaterna förnya sig. Vad sägs om det nya namnet Moderaterna – utan snille och smak?

Hoppas att inte det moderata toppstyrda partibygget lider av samma problem som spårvagnarna i Göteborg förr om åren. De saknade nödbroms – med känt resultat.

Gulag-Kolmården onsdag den 6 juni 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: