måndag 4 juni 2012

SMHI och rättsrötan

.
Igår skrev jag om ett tyvärr återkommande problem, nämligen den av politiska eller av ekonomiska skäl styrda nyhetsrapporteringen i Dagens Nyheter. DN är naturligtvis inte ensamma om att sprida ekonomisk propaganda och belönas härför. Men DN är kanske värst. Och DN blandar seriös journalistik och rapportering med styrd rapportering vilket gör den senare svårare att genomskåda. För den som saknar egna insikter i ärenden som DN rapporterar om är det inte lätt att veta att DN-läsaren blir manipulerad.

Nu senast var det DN:s enögda rapportering om USA:s maktfullkomliga härjande i Pakistan som tilldrog sig mitt intresse. Men tidigare under veckan rapporterade DN, i gott sällskap med andra politiska media, om något annat. Det var vårfloden i Norrbotten som var på tapeten. Man skulle kunna tro, att en så harmlös fråga som vårfloden skulle kunna rapporteras om utan att färgas eller styras av politiska hänsynstaganden. Men icke. I ett land som Sverige vars offentliga liv är helt genomsyrat av politik och korruption kan inte ens rapportering om vårfloden undgå politisk styrning.

De flesta är nog lyckligt ovetande om detta, men den som följde med rapporteringen om vårfloden i Norrbotten, och känner till förhållandena, insåg nog att rapporteringen inte stämde.

Jag har tidigare berättat här på bloggen om hur man, om man är i turistbranschen, kan köpa förmånliga väderleksprognoser av SMHI. Och då handlar det inte om att man får köpa en personlig eller företagsvis prognos om man betalar för det. Det handlar istället om att all SMHI:s prognosverksamhet, som andra köpare av väderleksprognoser bibringas uppfattningen att den är saklig, färgas av den köpta rapporteringen och manipulerar människor vilka låter väderleksprognoser styra vart man exempelvis ska åka och göra av med sina pengar på sin semester. För den enfaldige eller lite psykopatiskt lagde kan det här ju förefalla som ett bra system. Men den kloke inser att naturligtvis att förlorare är alla de människor som vill ha vackert väder och av olika etablissemangsägare med SMHI:s hjälp luras att åka mot sämre väder för att göra av med sina pengar där. Och de turistentreprenörer som inte vill, eller begriper att, köpa prognoser av SMHI på grekiskt sätt, drabbas naturligtvis hårt.

Utan att ha varit med i rummet när skumraskaffärerna görs upp går det inte att veta hur gränsdragningen sker mellan politiska påtryckningar respektive köpta prognoser, om och när önskemålen eventuellt kolliderar.

Norrbottningar har många gånger kunnat se hur det inte gått att känna igen sig i SMHI:s rapportering om vädret. Inte sällan har vi haft långa, torra, varma sommarperioder samtidigt som det varit otjänligt väder i södra och mellersta Sverige. Men SMHI har förbigått detta med tystnad för att tillmötesgå ekonomiska och/eller politiska intressen som har önskat en rapportering som gynnat den mer omfattande turistindustrin i södra och mellersta Sverige. Men SMHI har inte varit ovetande om det vackra vädret i norr. Ibland har det skinit igenom. En gång sa man exempelvis i SVT:s väderrapportering, inte utan lättnad i rösten, att nu har det börjat regna i Norrbotten. Man var med andra ord väl medvetna om det långvariga vackra vädret i norr trots att man aldrig med ett ord nämnt det.

Under sistlidna helgen, och dagarna före och efter helgen, har man till stor förvåning för människor i Norrbotten rapporterat om höga vattenflöden och klass 2- och till och med klass 3-varningar i bland annat Torne- och Sangis älvar. Nu var det ju 08-varning på de intressen som köpt – eller beordrat – rapporteringen, så därför sket det sig i vanlig ordning.

Hela prognosen, som troskyldigt spreds över världen av våra politiskt korrumperade media, med DN i spetsen nödgas jag framhålla, var föranledd av behovet att dölja de politiska galenpannornas och oduglingarnas framfart med Ekfors kraftverk. Det är minsann inte bara åldringsvård man kan missköta i Piteå. Man kan missköta kraftverk också.

Följaktligen hade man, sedan man med Gestapo-metoder tog över driften av Ekfors kraftverk, för att skada kraftverksbolaget och dess ägare (i huvudsak mig och min familj) underlåtit att reparera de små fel som uppstod i kraftverket på hösten och som borde ha reparerats inom en till två veckor. Istället lät man, med den korrumperade konkursförvaltaren Hans Andersson, på Kaidings Advokat- och Banditbyrå, kraftverken stå stilla hela vintern och slösade bort merparten av årets kraftproduktion – uppsåtligt. Och det räcker inte med det. Dessutom tömde man inte regleringsdammen utan idioterna från Piteå gick in i vårfloden med fullt regleringsmagasin. Och länsstyrelsen, som under hela 2000-talet varit som en tätting i håret på mig, eftersom facket inte lyckades tvinga oss att teckna beskyddaravtal, har naturligtvis hållit sig undan och tittat bort.

Nu bar det sig inte bättre än att 08:orna som iscensatt hela gestapoaktionen inte begrep, att inte Ekfors kraftverk ligger i Sangisälven utan i ett bivatten till Torne älv. Därav klass 3-varningen för Sangisälven som väckte sådan förvåning hos räddningstjänsten i Kalix. Det berodde på att idioterna på Energimarknadsinspektionen och Näringsdepartementet inte kan skilja på Sangis älv och Torne älv.

Och Övertorneå kommuns kanslichef, Rolf Kummu (s), fick plaska runt i sin båt på brodern, tillika (s)-märkta fullmäktige- och socialnämndsledamoten Johans sommarstugetomt och vara någon slags ställföreträdande översvämningsoffer för att dölja stollerierna med vattenregleringen i det stulna kraftverket.

Men skam den som ger sig. Informerade om att de blivit avslöjade började SMHI:s mutkolvar rapportera om rekordöversvämningsnivåer i Torne älv istället. Men man hade otur igen. De nivåerna visade sig bero på en tillfällig ispropp i älven, vilken snart släppte så SMHI:s lögner avslöjades igen.

För den som vill se det är det ju uppenbart hur SMHI systematiskt ljuger på politiskt uppdrag. Man agerar ungefär som Elsäkerhetsverket. Saklighet får stå tillbaka för det politiskt begärda. Och de är naturligtvis inte de enda i det genomkorrumperade Sverige som gör så. Grekland är nog inte så hårt drabbat av korruption, trots allt. Det är nog bara det att grekerna finner sig inte i att vara i korruptionens våld på det sätt som svenskarna är vana att göra. Man måste förvånas över hur SMHI kan, och vågar, gå ut med så mycket floskler och sedan visa sig ha absolut noll koll på läget eller åtminstone totalt strunta i lokalbefolkningen som kan se att man på SMHI ljuger, mot bättre vetande.

Det går fort att riva ned ett förtroende för exempelvis Elsäkerhetsverket eller SMHI. Men det är en lång och smärtsam process att bygga upp det igen. Om det alls går. Ifall det kommer in kompetenta privata entreprenörer i deras respektive branscher lyckas dessa politruker aldrig återvinna förtroendet utan har sågat av den gren de själva satt på. Kanske lika bra det.

Nedsidan, som drabbar oss alla är, att politikerföraktet har vunnit nya välförtjänta segrar vilket undergräver skattemoralen och ödelägger viljan att starta och driva företag som har andra affärsidéer än att plundra det allmänna. Det försätter Sverige i en accelererande nedåtspiral, för vem vill driva företag i ett land där det är lovligt för (s), (c), och (m)-märkta intressen att när som helst ta över företaget med Gestapo-statens hjälp?

Gulag- Kolmården lördag den 26 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: