torsdag 7 juni 2012

Kina gasar på mot avgrunden

.
Kina har minst 1 miljard invånare. 1,3 miljard påstås vara en aktuell siffra. För inte särskilt länge sedan levde nästan alla under mycket enkla förhållanden. Under något decennium har nu Kina snart gjort den resa som tog 200 år i Europa. Under sin märkliga styrelseform, marknadskommunism, har man samlat på sig en enorm statskassa bestående av främst dollar som är, eller kan bli, värdelösa vilken minut som helst – ingen vet när bubblan slutgiltigt spricker i USA.

Det är en sak att alltid ha varit fattig och ha delat bostad med familjens kreatur. Det är en helt annan sak att ha provat på ett bättre liv för att sedan gå tillbaka till att dela bostad med kreaturen. Knappast något som skulle utlösa en jubelstorm bland kineserna om de drabbas av det.

Under skräpbankskrisen 2009 kunde vi se ett antal nyhetsinslag från företagsnedläggningar och konkurser i Kina. En stressad representant från kommunen kom då med skräck i blicken och en väska med pengar. Han delade ut pengar, tämligen slumpmässigt bland de fabriksanställda – utan krav på kvitton. Det fanns en mycket påtaglig oro för kravaller, för att tappa greppet om ordningen. Just denna tydligt demonstrerade oro sa mer än 1000 ord. Den har inte försvunnit. Censuren är stenhård vilket den inte behöver vara om man inte har något att frukta. Fortfarande töms Himmelska Fridens Torg med betydande insatser av uniformerad personal för att undvika kotterier och intriger. Samtidigt är välståndet i Kina mycket ojämnt fördelat vilket blir extra märkbart i dåliga tider.

Som en följd av stora infrastrukturinvesteringar för att tygla skräpbankskrisen saknas det inte precis helt eller delvis tomma hus i Kina. Och nu ska man lösa problemet genom att bygga ännu mer tomma hus. Man måste nog vara ganska optimistiskt lagd och känna ett väldigt stort förtroende för Europas, USA:s och Kinas politiker för att tro att det här ska gå bra.

Kina är stort som en världsdel med många olika befolkningsgrupper. När Kina börjar krackelera är nog det som hände i Jugoslavien inte ens förnamnet.

Gulag-Kolmården torsdagen den 31 maj 2012
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant läsning, men då både Euron och Dollarn verkar lite skakiga så kanske man skulle Låna av Japanerna, dom betalar ju alltid Yen.

Jo, den var både gammal och dålig. Ursäkata.