måndag 4 juni 2012

Den 51:a delstaten förbereder sig

.
.…på att ta emot Julian Assange efter engelska högsta domstolens avgörande idag.

Den påfrestning mina klienter varit utsatta för är svår att föreställa sig, säger Claes Borgström enligt SVT Text TV. Vem tänker han på då? Thomas Quick? Det kan väl inte vara målsägandena i Julian Assange-målet? Vilka påfrestningar pratar han om i så fall? Osäkerheten i att inte veta om deras bonus utfaller eller ej?

I TV4 ikväll ifrågasatte Claes Borgström vad det engelska rättsväsendet ägnat sig åt i 3,5 månader. Det kanske jag kan tillåtas spekulera lite i? Kanske det engelska rättsväsendet bemödat sig om att inte döma som sex svenska domstolar som i åtta enhälliga domar dömt en oskyldig man, som hade Claes Borgström som försvarare, för åtta mord, utan bevis, och därmed låtit åtta mördare löpa. Eller som den svenska domstol som skyddade en inflytelserik styckmördare genom att döma två läkare till livslångt straff, utan att egentligen döma dem.

Hillary är på väg så både vårt rättsväsende och USA:s sändebud i Sverige kan se fram emot att få sina instruktioner uppdaterade för Carl Bildt har väl sökt sig hem från Etiopien nu när Lundin Oil:s bolagsstämma är över?

Julian Assange försvarsadvokat Dinah Rose medgavs två veckors betänketid för att diskutera en invändning mot beslutet. Det är svårt att inte tolka detta som att engelska högsta domstolen inte känner förtroende för att inte en utlämning till Sverige ska resultera i en utlämning till USA och därför skulle välkomna en anledning att döma på annat sätt. Insikten om det svenska rättsväsendets kvaliteter flyger över världen. I Sverige hade nog inte en sådan invändning kunnat diskuteras. Men så är ju också rättstraditionen mycket annorlunda i Sverige än i England. Medan svenska domstolar upplever sin roll som, och fungerar som, en tjuvaktig stats förlängda arm allt sedan Gustav Wasas dagar, är de engelska domstolarna i högre grad folkets skydd mot en tjuvaktig stat med sina långa rättssäkerhetstraditioner stammande från Magna Carta år 1215.

Medan engelska domstolar vårdar den enskilda äganderätten och rättssäkerheten upplever svenska domstolar sin roll i förhållande till vanliga medborgare, utan bank eller partibok, som mer besläktad med en 10 tons trucks relation till en mus. En engelsk domstol månar om den enskilda medborgarens rättssäkerhet, medan den svenska domstolens ledamöter, månande om den egna karriären, likt den förtjuste truckföraren leende vänder sig om, för att se hurdan fläck musen lämnade efter sig när trucken rullat över den.

Gulag-Kolmården onsdag den 30 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: