onsdag 27 juni 2012

Avskeda Justitierådet Göran Lambertz


Svenska domstolars såväl kompetens som oväld är kraftigt ifrågasatt. Numera med Högsta Domstolen i täten.

Med rätta är systemet med politiskt tillsatta nämndemän också ifrågasatt. Det är naturligtvis ett system som är skapat för att åstadkomma orättvisor och olikhet inför lagen. Och det har det också åstadkommit.

Men det räcker inte med att avskaffa nämndemännen för att vi ska få ett fungerande domstolsväsende. Vi måste också ha hederliga och kompetenta åklagare och domare. Och på det området finns rika möjligheter till bättring. Var man kan med fasa läsa om vad den nuvarande pensionerade chefsåklagaren Krister van der Kwast åstadkommit, med riksåklagarens välsignelse – kanske också på riksåklagarens uppdrag. Jag tänker naturligtvis på Thomas Quick-målen och på de skändligen torpederade mutbrottsutredningarna gällande krigsmateriel, bland annat JAS-affärerna.

För att ge det svenska rättsväsendet möjlighet att rehabilitera sig räcker det inte med att tiga och gömma sig i buskarna, i väntan på att stormen ska blåsa över. Man måste också vidta adekvata åtgärder. Det är lämpligt att börja i toppen. Allt som man gör på lägre nivå riskerar annars att bli, eller blir med säkerhet, meningslöst. Ett flertal justitieråd i Sveriges Högsta Domstol har kvalificerat sig för sina ämbeten den politiska vägen och bär på betungande och förpliktigande ok av korrumperande natur.

Redan med vad som nu är offentligt känt finns all anledning att åtala och avskeda Justitierådet Göran Lambertz. Lambertz hade under sin tid som Justitiekansler i uppdrag att granska domarna mot Thomas Quick. Han kom fram till att domarna var ”utomordentligt övertygande”. Som alla som är intresserade hela tiden vetat, och som numera nästan alla andra också vet, fanns det inte ens fragment av bevis till stöd för de fällande morddomarna.

Det är, menar jag, uppenbart att Göran Lambertz köpt sig en plats som Justitieråd i Högsta Domstolen genom att på det nyss beskrivna sättet, genom att skydda de verkliga, och som man får förmoda, i åtminstone del av fallen, högt uppsatta, mördarna. Göran Lambertz bör därför åtalas och avskedas.

Givet omständigheterna är det naturligtvis otänkbart, om man vill komma till rätta med pajaserierna som det svenska domstols- och rättsväsendet degraderat sig självt till, att åtala Lambertz utan att också undersöka möjligheterna att åtala Riksåklagaren och den förre chefsåklagaren Krister van der Kwast.

Det är naturligtvis inte nödvändigt, i det korta perspektivet, för det svenska rättsväsendet, att göra det. Men om man föredrar att bli betraktade som rättvisans pålitliga och hedervärda tjänare, värdiga folkets respekt, framför att bli allmänhetens spottkoppar, bör man inte tveka om åtgärdernas nödvändighet.

Gör man inget kommer åtgärder tids nog att genomföras i alla fall, genom medborgarnas försorg och privata initiativ. Men då kommer kretsen av ofrivilligt pensionerade justitiemordsproducerande mutkolvar sannolikt att bli betydligt större. Och pensionsvillkoren kommer sannolikt att bli påtagligt ogynnsammare. Dessutom kommer då alla landets hederliga ämbetsmän i rättvisans tjänst att onödigtvis, och kanske irreparabelt, degraderas till folkets spottkoppar. Vill de bli det?

Det är med andra ord inte bara en angelägenhet för folket att komma till rätta med korruptionen inom rättsväsendet utan i minst lika hög grad en angelägenhet för de i rättsväsendet yrkesverksamma.

Gulag-Kolmården söndag den 17 juni 2012
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår att en dömd brottsling som du är bitter när du sitter där du är. Det är fritt för den enskilde att tycka att lagarna i sverige är knasiga men det löser man inte via en blogg. Nä du ms, du är inte saknad i tornedalen. Dina få kompisar har tystnat och njuter även de av att slippa dig. Du är inte välkommen åter. Och, du behöver inte svara el kommentera mitt inlägg. Varken jag eller någon annan läser dina korkade inlägg.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Jag skulle nog inte vara bitter om jag var en dömd brottsling.
Men att jag är en dömd oskyldig gör mig irriterad.

Oftast är det inte fel på lagarna i Sverige.
Felet är nästan alltid att de korrumperade brottslingarna i rättsväsendet inte respekterar lagarna och deras avsikt utan använder dem till andra syften än de avsedda.

Och visst är en blogg ett bra instrument för att undvika censur.
Det kan till och med vara det enda sättet tills vi får bort media ur korruptionens grepp.

Och om jag är saknad eller inte, det vet Du nog inte så mycket om.

Rättsäkerhet handlar inte heller om någon popularitetstävling.
Det är likadant med rättssäkerheten som Thomas Jefferson uttryckte det om yttrandefriheten:

Rättssäkerheten antingen finns, eller finns inte alls.
Den kan inte begränsas till vissa personer som några maktpsykopater tycker om.
Finns den så omfattar den alla.
Är den begränsad till vissa, då finns den inte alls.
Då är det istället djungelns lag som råder.

För att vara en som inte läser mina inlägg är Du imponerande välinformerad om vad jag skriver om. :)

Fortsätt gärna med det så blir Du mer upplyst med tiden.