fredag 25 maj 2012

Facebook och verkligheten

.
Inte utan både bestörtning och häpnad har jag, som många andra, bevittnat börsintroduktionen av Facebook.

Mot bakgrund av rådande läge i världsekonomin och Facebooks hittills demonstrerade affärsmodell får man nästan se Facebooks börsintroduktion som ett utslag av människokärlek. En osjälvisk kapitalöverföring på 750 miljarder kronor från människor som inte behöver dem, eller i alla fall inte får bestämma över dem själva, till människor som alldeles säkert uppskattar dem mer.

Det är märkligt hur vi som vuxit upp med, eller nära, kontrollerande samhällen och med ofria människor på armlängds avstånd och som har kunnat se de smygande fascistoida instegen i vårt samhälle ser så annorlunda än våra barn på fenomenet Facebook och andra sociala medier, vilka skaffar sig alldeles för stor insyn i, och kontroll över, våra liv.

Av det kalla krigets respekt för vad en stark stat kan ta sig till ser man inte mycket hos de som är unga idag.

Det är nog vi som upplevt det kalla kriget som har svikit våra barn i det att vi inte tillräckligt varnat dem för det Orwellska samhället.

Idag ser de unga på framtidens Orwellska kontroll- och förtryckarorgan som en välsignelse. Som om det inte vore möjligt för en psykopatstyrd maktapparat att nyttiggöra sig Facebook med flera sociala media. Varför har det blivit så? Trodde vi, att det onda i världen skulle försvinna när det kalla kriget tog slut? Trodde vi, att de som byggt upp extremt lönsamma krigsindustrier, som skodde sig på av skräck styrda försvarsanslag, och därför var helt utan ekonomisk och annan kontroll bara osjälviskt skulle lägga ned sin verksamhet och tacka för sig? I så fall inser nog de flesta som har någonting under pannbenet nu hur det verkligen gick. Nu får vi ju veta att man är i färd med att placera ut kärnvapenrobotar runt det ”allvarliga hotet” Nordkorea. Ett land som knappt klarar av att få mat för dagen och som knappt kan skjuta robotar av historiskt ursprung, vilka donerats av västs militärindustriella komplex för att hålla skattebetalarnas försvarsanslagsflod rinnande.

För en som har ögon att se med och ett huvud att tänka med behöver det inte råda något tvivel om att många kommer att få anledning att bittert ångra sin en gång så naiva och positiva syn på sociala media och sin offentlighet med privata uppgifter.

Och Erich Hoenecker tittar förhoppningsvis uppåt från sitt helvete, med avund i blick, när han tvingas konstatera, att dagens sociala media har fått människor att frivilligt och gratis uppge och registrera, det som hans förtryckarstat förtvivlat fick spionera och skrämma sig till.

Den som lever får se hur många av dagens älskare av sociala media som kommer att få anledning att ompröva sin syn på dem för att istället se dem som sin fruktade fiende.

Gulag-Kolmården söndag den 20 maj 2012
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Mikael,

En uppdatering på detta inlägg vore uppskattat.

Tycker du att sociala medier är av ondo? Brukar du själv facebook idag?

Mvh Pär Kummu