måndag 7 maj 2012

En Kremlologs funderingar

.
I svenska media av idag, liksom i dåtidens Sovjetiska, är det viktigaste som sägs eller skrivs ofta det som inte sägs eller skrivs. Två lysande exempel på detta kunde vi se i SVT Text-TV och i övriga media idag, ett gammalt och ett nytt exempel.

Det gamla var att SVT Text-TV berättar om Röda Korsets uppsägningar av 70 medarbetare. Nyheten åtföljs av en sammanfattande bakgrund, i vilken utförsbacken förklaras, genom en redogörelse för hur Röda Korsets varumärke och ekonomi skadats, av förre kommunikationsdirektören Johan af Donners svindlerier mot Röda Korset. Men inte med ett ord nämns förre folkpartiledaren, Bengt Westerbergs, långt mycket skadligare svindlerier.

Det nya exemplet är hur flera media idag förklarar varför Fredrik Reinfeldts partis partisekreterare fick sparken med omedelbar verkan. Det görs gällande att hon var för lättviktig. Att det var hennes fel att förändringsarbetet avstannat. Att hon fick sparken nu, med omedelbar verkan, på grund av några tavlor som hon gjort för 6-10 månader sedan.

Beträffande lättviktigheten, och som man får förmoda, på bevis om motsatsen, citerar SvD ur hennes efterträdare, Kent Perssons, blogg de senaste veckorna:

Jag tycker det känns väldigt bra att Karin Enström utsetts till försvarsminister. Jag är trygg i att hon kommer att göra ett bra jobb. (Twitter, 18 april)”

JAAAA! Brynäs leder! (Twitter, 17 april)”

En regering som blir passiv och stillastående får förr eller senare problem. (Bloggen, 15 april)”

Nu blir det fredagsmys en lördag – taco! (Twitter, 14 april)”

Utan tvekan har Fredrik Reinfeldts parti nu fått en partisekreterare som lagom fyller det ideologiska utrymme som Fredrik Reinfeldt lämnar åt övriga i hans parti.

Att Arkelsten nu skulle få sparken med omedelbar verkan, för något som skett för 6-10 månader sedan, faller naturligtvis på sin egen orimlighet.

När det gäller Arkelstens förhållande till förändringsarbetet, vars avstannande hon nu görs till syndabock för, så har det ju inte kommit något nytt från Fredrik Reinfeldts parti sedan de fick regeringsmakten. Sofia Arkelsten har ju bara varit partisekreterare i arton månader. Det kan därför inte rimligen vara hennes fel att partiet stelnade för åtminstone fem och ett halvt år sedan. Förmodligen stannade förändringsarbetet som en direkt följd av att man kom till makten.

Den verkliga orsaken till avskedet är snarare den motsatta. Och den förtigs av våra media. Nämligen att Sofia Arkelsten i en debattartikel på Expressens debattsida, ”Lagen ska värna politisk integritet”, publicerad torsdagen den 19 april, dagen innan hon får sparken, drar en lans för att Nya Moderaterna bör vara beredda att förändra sig, bort från ett system där partiet finansierar sig genom att sälja politiskt inflytande. För en innersta krets, som förvandlat ett ekonomiskt svagt moderaterna till ett starkt Fredrik Reinfeldts parti, genom att sälja politiskt inflytande, blev det helt enkelt för mycket, att partisekreteraren försvarar grundläggande demokratiska principer och en hederlig finansiering av partiets verksamhet. Det var inte bunkergänget – men väl kassavalvsgänget – som någon i media uttryckte det idag, som gick i taket, när de hotades med att de skulle bli av med sin födkrok. Både Fredrik Reinfeldts parti och delar av den innersta kretsen runt Fredrik Reinfeldt, gammelfascisterna som han omger sig med, har ju kunnat sko sig och knyta till sig makt genom att sälja politiska beslut – skattebetalarna står som bekant för notan och ingen granskar oegentligheterna. Politiska brottslingar är ju straffriförklarade i Sverige. Ni ser ju själva. Etablerade media vågar inte ens andas om den verkliga orsaken till att Sofia Arkelsten fått sparken.

Fredrik Reinfeldt kom till makten genom att härma Göran Perssons socialdemokrati. Göran Persson förlorade makten genom att bestämma allt och bara utse mähän runt omkring sig, vilka accepterade att vara marionetter. Fredrik Reinfeldt har lyckats härma Göran Persson i allt så framgångsrikt, att han även är på väg att avveckla sig själv, på sin förebilds sätt.


-    Dags att söka efter en ny hustru, ett gods i Södermanland och ett välbetalt statligt jobb som kan dryga ut riksdags- och statsrådspensionen?

Gulag-Kolmården den 21 april 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: