måndag 14 maj 2012

Den Jemenitiske kalsongbombaren

.
Råttan i pizzan. Känns den igen? En av de många vandringssägner som hemsöker oss. Som återkommer med jämna mellanrum och vars ursprung ofta är okänd. Eller de många historierna om människor som åkt utomlands och kommit hem med bölder på de mest upptänkliga ställen, vilka inom kort spruckit och ut har rusat mängder av spindlar eller andra otrevligheter, under de mest fantastiska omständigheter. Just den sägnen kan vara svår att identifiera därför att det faktiskt förekommer att tropiska insekter lägger ägg i människor. Denna sägen identifieras därför bäst, genom de många fantasifulla omständigheter, under vilka man får bölden och de ofta ännu mer fantasifulla former, under vilka bölden spricker och dess följder hemsöker omvärlden.

I vanliga fall kan vi inte veta sägnernas ursprung. Men just i fallet med den Jemenitiske kalsongbombaren kan vi det, nästan i alla fall. Vi kommer åtminstone nära och kan räkna ut vilken propagandaorganisations mytomaner som har hittat på just den.

Om man inte lider av något sanningspatos är det säkert både spännande och roligt att jobba på någon av våra nyhetsredaktionsattrapper. Tänk Er själva hur diskussionerna måste ha gått på redaktionerna om den i dagarna medialt uppmärksammade kalsongbombaren.

- Få se om mupparna köper det här också? Vilka idioter!

En Al-Qaida-cell infiltrerad av CIA-agent. Som utsågs till kalsongbombare. Och som sedan avslöjade alltihop och ledaren dödades av en drönare styrd från det amerikanska fastlandet med kirurgisk precision.

Vad bra de/vi är. Vilken effektiv försvarsmakt och underrättelsetjänst de/vi har. Och vilka hopplösa töntar motståndarna är. Och vilket mäktigt hot vi är utsatta för. Hur vi skulle dö som flugor om inte oengagerade och lågavlönade säkerhetsvakter mjölkade oss genom staten och låtsades röntga oss på flygplatserna och slängde våra barnmatsburkar, läskflaskor, mediciner och spritflaskor  i soporna och tog hem dem på kvällen.

Säkerhetsbranschen håller på att utvecklas till något som kan göra det militärindustriella komplexet rangen stridig som parasiten nummer ett i vårt samhälle. Och de beter sig, i förening med försvarsmakter och underrättelsetjänster som om de håller på att stjäla godis av småbarn.

Gulag-Kolmården onsdagen den 9 maj 2012
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: