onsdag 14 mars 2012

Ömsom vin och ömsom vatten

.
(Svar till Martins kommentar till bloggen ”Aktuella frågetecken”.)

Martin, vilken härlig framtidstro Du har! Vad jag hoppas att Du kan få rätt om framtiden.

Man kan dock se väldigt olika på framtidsutsikterna. Det blir säkert ömsom vin och ömsom vatten. Det finns ett antal omständigheter som i allt högre grad kommer att påverka vår framtid, inklusive den ekonomiska utvecklingen.

Den där översvallande bilden vill våra makthavare gärna att vi ska tro på - särskilt när det drar ihop sig till val. I så fall ställer vi inte dem till svars, utan vi sitter istället kvar i det varma vattnet i kastrullen, tills vi inte längre har förmåga att rädda oss själva.

 ETT jordklot har under senare år räckt allt sämre för oss, för västvärldens resursslösande levnadssätt. Kommer det att gå bättre när, säg två miljarder människor till ska leva som västvärlden? Det ingick ju i alla fall aldrig i västvärldens planer.

Vi har stora ekonomiska och ekologiska obalanser som kommer att hämma den ekonomiska utvecklingen. Och då tänker jag inte bara på att oljan blir allt svåråtkomligare samtidigt som förbrukningen ökar.

Stora delar av världens fiskbestånd är på väg att kollapsa. Europeiska och Asiatiska fiskeflottor dammsuger Afrikas, och andra, fiskevatten och afrikanerna som av någon anledning inte vill svälta ihjäl kapar fartyg. Det gör dem till terrorister. Fiska upp deras fisk och köra den till Europa är inte terrorism - inte ens ekonomisk terrorism. Men afrikanernas alternativa näring är terrorism. Det var inte heller terrorism när européerna fångade och slet upp miljoner afrikaner från deras tillvaro och skickade dem till Amerika som slavar, under vidriga förhållanden. Känns det som att vi alltid har tolkningsföreträde?



Numera slår afrikanerna till så långt som flera hundra mil från Afrikas kust. Det är kanske Afrikas motsvarighet till vårt finans- och pensionsväsende. Hur länge tar det innan det sprider sig till Asiatiska vatten, till Atlanten, Medelhavet, Nordsjön...?

Och hur ska man försvara sig mot det? Vi kan ju inte ha en kanonbåt som ledsagar varje fartyg. Det här är åtminstone snäppet svårare än att hunsa flygresenärer och kasta deras bagage i soporna. Och oljetankers är föga lämpade att bestycka med kanoner för självförsvar. Och vårt militärindustriella komplex står i kö för att utrusta kaparna. Det gör de för att om de utrustar kaparna får de i förlängningen utrusta nationalstaternas marina stridskrafter. Och mänsklighetens ändliga resurser slösas bort på meningslös krigföring.

Fiskebeståndens kollaps kommer att leda till något. Frågan är bara vad? Om man frågar en politiker officiellt sätter han bekymrat pannan i djupa veck. Frågar Du honom mellan skål och vägg säger han: fisken tar slut - so what? Men så enkelt är det nog inte. Havens ekosystems betydelse för övriga ekosystem ska vi nog akta oss för att underskatta.


Ett annat stort problem är våra krigsmakter som, på grund av korrumperade politiker, åker runt i världen och låtsas bekämpa knarkodling. Vad de egentligen gör, kamouflerat till samhällsnyttigt arbete, är att begränsa tillgången till knark och därigenom håller man uppe priset och mutorna.

Kriget mot knarket, som det så vackert kallas, har fört stora delar av Syd- och Mellan-Amerika till sammanbrottets rand. Och det är nu på väg att bryta ned USA.









Skuldberget är ju mycket diskuterat i dagarna. Det är klart att det kommer att återverka menligt under lång tid på ekonomi och samhällsliv.

Vår kärnkraft är ett stort dolt kort. Det kanske går bra. Kanske inte. Men av någon underlig anledning är människan så självdestruktiv att hon bygger kärnkraftverk i kända jordbävningstrakter. Japanerna kan absolut hålla sig för skratt nu. Men de är långt ifrån ensamma om eländet. Även skyskrapor synes hemsökta av någon förbannelse som obönhörligt suger dem mot jordbävningstrakter - åtföljda av en svans med fåntrattar som försäkrar att skyskraporna är jordbävningssäkra... :-D

När någonting håller på att gå riktigt ordentligt åt helvete, då tenderar makthavare att säga att det inte är någon fara, att Du ska ta det lugnt, eller till och med att den ljusnande framtid är vår. Men för en makthavare är panik eller förlorad kontroll alltid ett större hot, än att några hundratusen eller kanske någon miljon stryker med.

Antibiotikan har man exploaterat kommersiellt och matat i grisar och spolat ut i världen så länge att den förlorat sin verkan. Galna kosjukan har man fått bukt med, genom att slakta boskapen innan den hinner utveckla symptomen, så att konsumenterna inte begriper vad de stoppar i sig. Ännu vet vi inte den långsiktiga verkan av detta. Inbilska forskare och giriga företagsledare har på bara några år slagit ut, av naturen under hundratusentals år utvecklade grödor och ersatt dem av ”förädlade” och klonade dito. Endera dagen slår ett virus eller något annat till och sätter stopp för denna människans gudslek. Istället för att som förr, ödelägga exempelvis veteodlingarna i en del av en världsdel, riskerar vi nu att det slår globalt, orsakande svår hungersnöd.

Detta var nu några exempel i all hast på att allt inte är skimrande ljust i mänsklighetens framtid. Alla de här sakerna, och fler som jag inte räknat upp, kommer med nödvändighet att hämma den ekonomiska utvecklingen. Hur mycket går inte att veta. Vår civilisation har med ganska stor säkerhet passerat sitt krön. Men det här vill ju inte politikerna som vill hålla sig kvar vid köttgrytorna att vi ska bekymra oss med. Vi ska inte försöka värja oss mot en väg som tämligen ofelbart leder mot mänsklighetens undergång. Vi ska vara lugna och trygga och gå mot undergången under ordnade former - som judar på väg in i duschen.

Kom ihåg Martin, att om politiker, makthavare och deras propagandaorgan, säger att det finns absolut ingen anledning till oro, kan det betyda att nu är det bäst att Du kutar allt vad Du kan!

Övertorneå den 14 mars 2012
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack, Mikael för en utmärkt genomlysning.

I frågan om politikers uselhet står du på fast mark, på rena hälleberget.

Jag ville med mitt inlägg närmast belysa frågan från ett annat håll för att kanske höja läsvärdet.

Det var inte min avsikt att störa den trivsamma stämningen av undergång och elände.

Utvecklingen i världen har onekligen tagit fart särskilt sedan 1. världskrigets slut.
Hela medeltiden och tiden fram till 1850 stod det nästan stilla.
Jag har svårt att tro, att välståndet i världen nu skall stagnera. Förhoppningsvis sker en utjämning.

Kinas ledare betonade i går behovet att höja välståndet för de miljoner kineser som inte är bosatta i tillväxtregionen vid kusten. Annars kan en ny kulturrevolution utbryta.

Efter att ha jobbat 11 år i Syd- och Sydostasien tycker jag mig ha lite på fötterna, då jag konstaterar, att det är bra driv i regionen. En mäktig motor är igång, dygnet runt. Det får spridningseffekter.
Martin

Mikael Styrman sa...

Svar till Martin:

Jag måste alltid komma ihåg att fråga mig om jag har låtit min omvärldssyn onödigtvis påverkas av att ha sett, och drabbats av, så mycket inkompetens, mygel, ondska och hänsynslöshet i den offentliga sektorn och politiken. Det är mycket som inte är berättat om, än.

Och jag har som sagt gärna fel om framtiden. Den får gärna vara ljusare än jag vågar tro på.

Men jag tror att det är bra regel att hoppas på det bästa men förbereda sig, om inte på det sämsta så i alla fall på att sämre kan bli realiteter.