torsdag 8 mars 2012

Hela landet får motvind

.


Svar på Stoppa smot och heja HV:s kommentar till bloggen "Hur mycket får man pissa på svensken?".

Ja, så skulle man kunna beskriva de ömkliga charader som nu utspelar sig i kölvattnet på avslöjandet av det Saudiska missilfabriksprojektet. Alla har brutit mot gällande regler, agerat svikligt, dolt sitt agerande och hela projektet. Samtidigt säger alla med en mun att just de inte har gjort fel. Allting har gått åt helvete men ingen har gjort fel. Då återstår inte så mycket annat till förklaring än att hela landet har motvind...

Det är bra att Du tar upp de här frågorna och yttrandena. Förmodligen tänker många andra som Du. De tror, eller snarare hoppas, att jag ibland överdriver.

Men det innebär att Du svarar mig ungefär likadant som engelsmännen svarade de polska judar som först rapporterade om förintelsen. De rapporter som nådde engelsmännen var förmodligen allt för bestialiska för de skulle kunna, eller vilja, tro att de var sanna. Så småningom tvingades engelsmännen ändra uppfattning. Verkligheten var mycket värre än de rapporter som de hade vägrat tro på.

Såg Du den Norska dokumentären i Dokument Utifrån som handlade om Korruptionsjägarna? Om inte - se gärna reprisen i Kunskapskanalen nu på fredag den 9 mars kl 22. I JAS-ärendet hade engelsmännen - fritt ur minnet, det sades nog inte i programmet - 22 utredare involverade. 41 miljarder (!) skattekronor var ute och seglade. Spåren ledde bland annat till medlemmar i det Saudiska kungahuset. Saudierna tvingade engelsmännen att lägga ned utredningen under hot om att Saudierna annars skulle ställa sig vid sidan av kampen mot terrorismen. Vår högsta åklagarmyndighet var till skillnad från den engelska motsvarigheten genomkorrumperad. Chefsåklagaren Krister van der Kwast, med alla sina mänskliga fel och brister, fick en halvtids outbildad polis till att sköta JAS-utredningen med. ;-)

Jag förstår att Du reagerar, inte utifrån hur världen är, kanske inte ens utifrån hur Du tror att den är, utan möjligen utifrån hur Du skulle vilja att världen vore. Och det är ju charmigt, människovänligt eller bara godtroget. Men det är inte särskilt funktionellt i fråga om att få bukt med den korruption som ödelägger våra välfärdssystem.

Tyvärr är det nog med det jag skriver, som med det som judarna rapporterade till engelsmännen - verkligheten är mycket värre än vad jag skrivit om än så länge.

Jag hade så gärna velat, att Du skulle ha fått ha rätt i den här frågan - för allas vår skull. Men tyvärr. För att ge Dig något att fundera över vill jag säga så här: Mutor är stulna pengar och pengar som undandras från beskattning. Att stjäla pengar är brottsligt, olagligt. Om det då var 41 miljarder i mutor ute och åkte i JAS-affären, vilket alternativ tycker Du själv att verkar mest troligt av följande tre alternativ:

1. Att mutorna i JAS-affären var en engångsföreteelse.
2. Att mutor är vanligt förekommande när Saudi-Arabien gör vapenaffärer.
3. Att mutor alltid förekommer när Saudi-Arabien gör vapenaffärer.

Tycker Du, handen på hjärtat, att det känns sannolikt att Saudierna gör mutaffärer med alla andra men sedan plötsligt gör vita affärer med Sverige? Om det vore så, skulle man försiktigtvis kunna dra några slutsatser om hur många affärer Sverige skulle få göra med Saudi-Arabien om man inte betalade mutor om det är ”common practice”? Om det betalas mutor till de Saudiska representanterna - tycker Du då att det känns troligt att det bara betalas mutor till Saudierna? Är det acceptabelt om ”våra” representanter passar på att sko sig själva genom att stoppa några av dessa 41 miljarder i sina egna fickor samtidigt som man strör mutor över Saudierna? Om mutor accepteras, vilka kontrollfunktioner har företagen och samhället för att säkerställa att mutorna hamnar på ”rätt” ställe och i ”rätt” mängd? Tycker Du att det känns ok att förlora budstriden om en trevlig bostad därför att Du själv betalar med vita skattade pengar och den Du bjuder mot betalar med svarta, skattefria, mutor? Tycker Du att det känns ok att vi hjälper till att beväpna en regim som halshugger folk för stuntförseelser som inte ens är brottsliga hos oss, samtidigt som nomenklaturan roffar åt sig tiotals miljarder ostraffat - bara i en affär?

Sen är det en delvis annan fråga, att exempelvis lögner i statlig tjänst och i politiskt uppdrag borde vara straffbara, men ofta inte är det efter att sosseriet införde sin fascistlagstiftning. En lagstiftning som gör att brottslingar i statlig tjänst eller uppdrag är i det närmaste straffriförklarade. Det är ofrånkomligt att en mörk skugga vilar även över regeringen Reinfeldt, för att inte ha ändrat detta, trots 5,5 år vid makten. Självfallet ska det vara straffbart att ljuga för uppdragsgivaren folket, och att kringgå regelverket. I en fungerande rättsstat är så fallet.

Lyssna gärna på ekots inslag om vapenfabriken:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3437&artikel=4998896

Själva sinnebilden för den svenska "motvinden"
En till sak som man kanske kan fundera lite över:

Vem är det troligt att de här missilerna kommer att användas emot och är det ett ändamål som vi vill främja?

USA har nyss ödelagt Irak för att komma åt deras olja. Ett av mänsklighetens äldsta kulturområden som uppstod kring floderna Eufrat och Tigris har fullständigt, och oåterkalleligt ödelagts. Våra svenska soldater har nyss varit i Afghanistan och lekt krig för att våra pampar ska få vara med vid de finare kattdopen. USA har allt svårare att få tag i den olja som deras samhälle är uppbyggd kring. Man har nu en längre tid försökt provocera fram ett jättebråk med Iran, som har gott om olja, naturligtvis. Lyckas det, kan det tänkas att man kommer att tycka att det vore en jättebra idé om svenskarna hjälpte till med oljestölderna. Tycker USA det så tycker Carl Bildt det och därmed kommer vi att vara med i Iran.

Det amerikanska militärindustriella komplexet behöver ständigt en fiende för att rättfärdiga sin egen existens och sin andel av statens skatteintäkter. Denne fiende kommer, tyder det mesta på, per automatik att vara Sveriges fiende. Propagandakvarnen är nu intrimmad och inriktad på att ”fienden” är muslim. Saudi-Arabien är muslimskt och har olja. Inga bra odds för framtiden som mycket troligt kommer att innefatta ett USA som löper amok. Arabiska områden är till stora delar pansarkrigsområden. Oavsett om det blir det ena eller det andra landet, som den amerikanska propagandaapparaten lokaliserar sin ständigt nödvändiga fiende i, är det goda odds för att missiler från den där fabriken, som just nu sägs inte byggas, kommer att användas mot svenska soldater.

Sverige är kanske på väg mot en amerikansk taktik, innebärande att man först säljer, eller skänker, vapen till ett land, därefter anfaller det. Denna metod verkar vissa ledande svenska politiker tycka att är både skicklig och beundransvärd. Men jag är övertygad om att flertalet tycker att det är puckon som beter sig så.

Men för att sammanfatta svaret på Dina frågor - problemet är inte att jag överdriver. Problemet är att det är väldigt långt mellan många svenskars lyckliga Törnrosasömn och den inte lika lyckliga verkligheten.

Övertorneå den 8 mars 2012
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Stoppa smot och heja HV sa...

Som Du förstår håller jag inte med Dig.
Ditt påstående att 41 svenska skattemiljarder skulle vara på vift är inte bestyrkt. Däremot kan jag hålla med om att vid ALL affärsverksamhet förekommer "tjänster och gentjänster" Efter 15 år på den säljande och 35 år på den köpande sidan tror jag mig ha en viss erfarenhet. Offentlig och privat verksamhet är i detta sammanhang lika goda kålsuppare.
Att det i samband med stora internationella affärsuppgörelser, då må vara att sälja pansarvärnskanoner eller att bygga OS-byar förekommer "pengabidrag" till olika aktörer. Det räcker med att se vad som krävs för att få anordn aett OS.
De pengar Du kallar MUTOR kallar jag PROVISION. Det ena är lagligt och det andra olagligt. Vad är vad?
Det enkla faktum är att skall vårt Svea Rike ha en exportindustri krävs att man agerar på exportmarknaden så att man får order. Jag hävdar då med min logi att MUTOR ALDRIG FÖREKOMMER MEN provisioner ALLTID förekommer. So What? En Muta/provison är väl inte alltid en skatterelaterad historia. Om VOLVO säljer lastbilar till IRAK enligt FN:s olja för mat-program och betalar provision för detta till någon av Saddams söner, så är det inte bra, men det är inte olagligt, det är etiskt inte försvarbart, men inga skattepengar är inblandade och arbetarna på Hisingen får något att göra. detta ger i sin tur saktteinkomster!!
Beträffande Ditt sannolika krig mellan Saudi och USA så håller jag det nog för otroligt. Däremot vill nog den krigiska USA-militären gå in i IRAN. Få se om inte Israel hinner före.
Jag anser mig nog inte sova någon Törnrosasömn, tvärtom anser jag mig nog mecyket väl inforemrad om förhåålandena i riket och i världen.
Och vidhåller. I den sk vapenfabriksaffären" har inget olagligt skett. Det tråkiga är att "alla skyller på alla" och ingen kan ställa sig upp och säga att detta är bra för våra exportaffärer!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Se mitt svar i egen blogg ”Skillnad på Mutor och Provision”.

Anonym sa...

Man ska kunna leva och se sig själv i spegeln. Moralen är den viktigaste egenskapen man har och tappar man den så får man på gamla dagar "pay back time".

ulf sa...

till heja hv...jag tror nog INTE att det vid ALL affärsverksamhet förekommer "tjänster och gentjänster" att köpa och sälja är väl förfan tillräckligt....däremot förekommer, att så fort några slödder ska göra affärer, tjänster och gentjänster ska förekomma, för övrigt ingår ALLTID skattepengar i ALLA transaktioner, givetvis också dom så kallade svarta affärerna...om du får 1000 kronor "SVART" tankar bilen och köper en flaska konjak för pengarna så har du simsalabim betalat 850 kronor i skatt på din "SVARTA" tusing....det var väl det jag ville säga!!! till mikael vill jag säga att man måste vara släktforskare för att läsa ordverifieringen

Mikael Styrman sa...

Svar till Ulf:

Läste Din kommentar men förstod inte vad Du menar.. :-D

Mikael Styrman sa...

Kompletterande svar till Ulf:

Se mitt svar i egen blogg med rubriken: Ibland vet man inte om det är avsiktligt.