torsdag 9 februari 2012

Transparency International lever - och censuren med

.
Alla som trott att Transparency International inte längre existerar har anledning att tänka om. Organisation lät höra av sig idag. Ekot hade till exempel sändningar om Transparencys uttalanden under efternatten/morgonen, åtminstone tills Sverige vaknade. Då upphörde ekots inslag om Transparency International att sändas. Till och med på ekots websida fick man spana förgäves efter inslaget.

Då var TV djärvare och sände hela dagen. Men vad var det Transparency International sade då som var så känsligt att inte ekot vågade sända? - Ja inte var det mycket. Det fanns i något sammanhang ”riskområden för korruption””bland annat i samband med att det förekommer att kommuner, ofta i samband med upphandlingsaffärer, bryter mot lagen, blir fällda i domstol och trotsar utslaget”  - Tja, vad är väl annat att vänta i ett land där offentlig brottslighet är i det närmaste helt straffriförklarad.

I slutet av inslaget säger Lars-Göran Engfeldt från Transparency International att det är ”mycket viktigt för den demokratiska legitimiteten att allmänheten känner till hur olika partier är finansierade så att det inte uppstår misstankar om att olika intressen kan köpa sig en viss politik” och pang, bom - där tog censuren inslaget.

Inte så märkvärdigt kan man tycka, allt saker som vi alla redan visste. Men tillräckligt för att censuren skulle gå i taket.

Nu väntar vi ännu för att få höra om Institutet Mot Mutor ännu finns kvar. Det kanske blir en motutredning som en gång för alla klarlägger att det inte finns någon korruption i Sverige och att ingen vill veta hur de politiska partierna finansierar sig? :-)

Övertorneå den 8 februari 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: