torsdag 9 februari 2012

Än svävar Birgitta Dahls ande över svensk kärnkraft

.

Minister över numera mycket snabbt åldrande befolkning.

 Den som tittade på SVT1 kl 20 fick nog förklaringen till regeringens spektakel på Rosenbad ikväll med konferensen ”om norra Europas åldrande befolkning” med alla de inbjudna nio regeringscheferna som nu plötsligt hade upptäckt att deras befolkning åldras. :-) Där ser man vad lite generositet med andras pengar kan åstadkomma. Av allt att döma var hela jippot till för att mota Uppdrag Gransknings inslag om dammsugarfiaskot i Ringhals och den efterföljande mörkläggningen av de svenska kärnkraftsystemfelen.

Jag ska inte uppehålla mig vid mörkläggningen som sådan eller gentemot allmänheten, för jag tror att alla som läser min blogg är mycket väl införstådda med att den finns och hur den arbetar. Men för den som vill veta mer finns ju inslaget på SVT:s websida. Väl värt att titta på. Som så ofta tidigare var det nämligen ett mycket bra och skickligt gjort UG-inslag.

Det var framför allt två saker som tilldrog sig mitt intresse.

Ett var att det var så tydligt hur Vattenfall struntar i såväl den allmänna som den särskilda tillsynen som SSM (Strålsäkerhetsmyndigheten) utövar mot Ringhals sedan två år tillbaka. Att hela tillsynen bara fungerar som en papperstiger för att intala folk att de här avtrubbade Uppfinnar-Jockarna av Tjernobyl-typ står under någon sorts tillsyn. Jag tror att det var mycket välgörande att det kom fram så tydligt att det gör de inte alls. Sedan får förstås var och en dra sina slutsatser av detta och vad det eventuellt betyder för den svenska kärnkraftsäkerheten.

En annan sak som kom fram, och som hade undgått mig, var turerna efter Forsmark-skandalen 2007. Det framkom i programmet att dåvarande ordföranden i Reaktorsäkerhetskommittén, professor Björn Karlsson, fick sparken efter sina sakliga, ansvarsfulla och förtroendeingivande uttalanden i samband med Forsmarks-skandalen.

Det är väl inte första gången budbäraren som framför smärtsam information blir halshuggen. Ingen kan väl tro att den svenska reaktorsäkerheten har förbättrats av det. Den signal som det skickar ut till hela tillsynsbranschen är ju naturligtvis en katastrof i sig. Och den får naturligtvis allt offentligt surr i Sverige om att skydda whistle-blowers att få något utomordentligt löjligt över sig.

Krümmelverket utanför Hamburg
Det är inte så konstigt att tyskarna stängde de två Vattenfall-ägda kärnkraftverken i Tyskland. Ett statsägt företag hemmahörande i ett land med en så höggradigt korrupt säkerhetskultur kan ju inte gärna vara annat än livsfarligt. Häri kanske vi finner anledningen till varför inga huvuden har rullat efter den ekonomiska katastrofen i Tyskland. Det kan helt enkelt ha varit regeringens mörkläggning av Forsmarkskandalen och munkavle över Reaktorsäkerhetskommittén, som till stor del undergrävde förtroendet för Vattenfall och ledde till tyskarnas stängning av de svenskägda tyska kärnkraftverken Krümmel och Brunsbyttel.

Pol Pot-kramaren tillika kärnkraftsmarodören Birgitta Dahl och krutuppfinnarna omkring henne kostade svensk kärnkraftsäkerhet tjugo år och kan ännu visa sig kosta Sverige en eller flera kärnkraftskatastrofer. Alliansregeringen har av allt att döma kostat fem år till, bland annat genom den mycket olyckliga signal som man skickat ut genom utbytet av Björn Karlsson. Om det inte hade varit för den allvarliga bakgrunden skulle det varit mycket komiskt att Reaktorsäkerhetskommittén belades med munkavle efter Forsmarkskandalen. Och för att vara på den säkra sidan bemannades kommittén, som det tycks, av pålitliga politruker. Men vilken nytta skattebetalarna eventuellt har av dessa står väl skrivet i stjärnorna. De taffliga lögnerna som Josefsson redogjorde för var också god TV-underhållning. Och som framgår av programmet så rullar regeringens energicirkus vidare - nu med nya inkompetenta och samvetslösa bimbos vid rodret - åtminstone skenbart vid rodret.

Det är för sorgligt att inte valet av alliansregeringen ledde till att den samhällsfarliga mörkläggningskulturen av gammal sovjetmodell kunde städas ut ur regeringskansliet.  :-(

Övertorneå den 8 februari 2012
Mikael Styrman
.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige har inte råd med fler misstag i energipolitiken. Tankeförbudet som Birgitta Dahl genomdrev har medfört kompetenbrist. Lägg därtill uteblivet underhåll med anledning av beslutet att avveckla kärnkraften.
Då jag skriver det här, är svenska elpriset 24 % högre än det tyska.

Jakten på koldioxid (utsläppsrätter)och ineffektiv vindkraft (elcertifikat)har fördyrat elströmmen.

Nu har möjligen en tillnyktring startat - i Tyskland. Hittills har media i Europa unisont hyllat IPCC och dess hypotes att människan genom koldioxidutsläpp orsakar en klimatförändring.
Den 6 feb startade så den tyska tidningen Bild överraskande en artikelserie som är kritisk till koldioxidhypotesen.
Första avsnittet heter Koldioxidlögnen.
Bild har en upplaga på 12 miljoner ex, den mest framgångsrika nyhetstidningen i världen utanför Japan.
Vilka krafter som står bakom denna scenförändring kan du fundera över, Mikael.

http://www.bild.de/politik/inland/globale-erwaermung/die-co2-luege-klima-katastrophe-ist-panik-mache-der-politik-22467268.bild.html

Martin

Mikael Styrman sa...

Svar till Martin:

Problemet med energipolitiken är att vi kanske inte ännu kan överblicka vilka skadeverkningarna kommer att visa sig bli av de hittills fattade politiska besluten.

Man kan likna det sätt på vilket våra politiker skött kärnkraften med att hålla en folkomröstning om höger- eller vänstertrafik och efter politikernas tolkning av de förvirrande alternativen, som politikerna själva rörde till, komma fram till att folket har bestämt att vi ska köra både på höger och vänster sida - samtidigt. Men bara under en tid, för sedan ska biltrafiken upphöra. För säkerhets skull får chaufförerna sitta i baksätet, med förbundna ögon.

Hur många kommer då att utbilda sig till chaufförer?

Nej, det här kan sluta riktigt illa. Och det blir ju inte ett spår bättre av att psykopat-bimbos får härja i regeringen och byta ut de som ännu har förstånd och civilkurage att tala om vad det är som pågår. Om de härjar enligt egen brist på förstånd rättas det ju till. Men om de representerar regeringens samfällda ståndpunkt får de hållas. Tiden visar.

Stoppa smot och heja HV sa...

Inslaget i UG var osakligt då det framställdes som brister i SÄKERHETSRUTINERNA. Detta är ju helt fel, det var ändringar i en uppstartsrutin där man inte klargjorde ansvaret. Detta är i och för sig helt tokigt och borde leda till att Kvalitetschefen på Ringhals får gå. Men obvservera det finns ingen kritik mot säkerhetsrutinerna. Detta gjorde ju dock Janne J till en huvudfråga och han var som vanligt mer sensationsjournalist än saklig utfrågare. Betr. Björn Karsson skall Du nog akta Dig för att ha en åsikt om denne person. Elsidans gossen Ruda, som alltid sett till att han genom spektakulära uttalanden fått medel till sin fakultet, är inte den bäste här i världen. Han iscensatte en ombyggnad av elvärmen på ett bostadsområde i Jönköping, tog fram en snygg broschyr om hur bra det var och slog på stora trumman. Jag kunde med siffror bevisa att detta kostade hyresgästerna i de kommunala bostäderna stora summar, och tillsammans med Vattenfall tog jag fram ett material. Jag fick stopp och fick inte publicera det. Så går det när man skall angripa ett helgon.

Anonym sa...

hej mikael, vad tycker du om vindkraft? har du ngt verk på dina marker?
mauds pojk har ju chefs-jobb inom d stora piteå-projektet markbyggden i miljardklassen...

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Som jag har uppfattat det så har man rutiner, gör scheman, analyserar och säkerställer för att sedan helt plötsligt överge alltihop på grund av den ena eller den andra snilleblixten. Det påminner, menar jag, om det man gjorde i Tjernobyl. Man har ett regelverk men följer det inte.

Det finns många verksamheter som man kan göra så i utan att det gör särskilt mycket. Men kärnkraft är inte en sådan verksamhet. Följderna blir så katastrofala om man klantar till det. Och det går inte att säga förlåt och göra ogjort.

Beträffande Björn Karlsson har jag uttalat mig med stöd av de yttranden och framträdanden han gjorde i samband med Forsmarkshistorien. De tycker jag att han har all heder av. Han var tydlig, rakryggad och kunnig.

Jag har svårt att ta det där med Gossen Ruda så allvarligt. Själv har jag fått vara Gossen Ruda nästan hela livet. Det behöver inte betyda mer än att han haft styrka att hävda en åsikt i strid med ”the main stream” eller av något annat skäl utsatts för förtal. Det här landet är ju fullt av människor som är osäkra och rädda i sin yrkesroll och blir livrädd om någon plötsligt gör tvärt om. För sådana blir det viktigt att tvinga alla att bete sig som alla andra. Men bra på att prata skit om andra kan de vara ändå.

Ofta kommer man ganska rätt om man gör tvärt om. Att alla andra gör på ett visst sätt kan ju innebära att det är begåvat men för det mesta innebär det inget mer begåvat än att de ägnar sig åt flockbeteende eller inte haft styrka att stå emot omgivningens tryck att göra som alla andra.

Det övriga kan jag av naturliga skäl inte ha någon åsikt om men typiskt sett är ju inte gelehallonsryggrad särskilt ovanlig i Sverige.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Nej vi har ingen vindkraft. Jag är skeptisk till vindkraften. Möjligen börjar mina invändningar av teknisk natur vara föråldrade. Jag tror att teknikutvecklingen har löst en del av de problem som tidigare skämt vindkraften.

Kvar finns dock invändningen att det blåser när det inte behövs särskilt mycket ström. Och de här lustigheterna som man gjort på vissa håll som innebär att vatten- och vindkraft ska dela distributionsledningar så att man ska strypa vattenkraften för att släppa in vindkraften - det är för härligt tycker jag. Undrar hur en sådan sak kan ta sig från idé till genomförande utan att passera papperskorgen?

En annan sak är att det är ett bidragsgeschäft och sådana tycker jag alltid illa om. Ska man hålla på med någonting ska det vara samhällsnytta med det - inte samhällsskada. Och investerar man i energiproduktion vars lönsamhet helt är beroende av statsbidrag så gör man samhällsekonomisk skada.

Jag upphör aldrig att förvånas över människans uppfinningsrikedom när det gäller att lura till sig och förstöra skattemedel.

Vindkraften blir bra sen, när och om det blir som på sextonhundratalet - att det inte finns någon annan energikälla. Men jag tycker inte att vi behöver bygga för en sådan situation nu...

Mikael Styrman sa...

Kompletterande svar till Stoppa smot och heja HV:

Jag ska förtydliga det där med gelehallonsryggarna:

Vattenfall har, menar jag, alltid agerat ryggradslöst. Genom åren har jag sett många exempel på det.

Politiker som stjäl ström anmäls inte till åtal. Men vanligt folk anmäls undantagslöst.

En lantmätare från Nikkala till exempel, väl förtrogen med regelverket, själv markägare längs Vattenfalls ledningsgata, som säljer skogen på rot till Vattenfall och sedan går och avverkar skogen i smyg och omhändertar den anmäls inte. Men en vanlig mindre skogsägare som knappt förstår sig på processen och gör samma sak i oförstånd anmäls utan krusiduller.

Någon sorts principer måste man väl ändå ha i sin verksamhet så att inte principlösheten blir den enda princip man försvarar. Jag är därför inte ett dugg förvånad om Vattenfall har hindrat Dig att driva Ditt ärende mot Björn Karlsson som ju satt i Reaktorsäkerhetskommittén. Vattenfall har alltid varit ett företag som slickar uppåt och sparkar nedåt. Åtminstone under min levnadstid. Inte så ovanligt kanske men inte heller särskilt hedervärt. Och absolut inte ett föredöme för oss andra.

Stoppa smot och heja HV sa...

Inga synpunkter på Ditt svar mer än att Du skulle varqa "gossen Ruda" och min jämförelse med en viss Karlsson.
Ni har båda gått er egen väg men i den senares fall har han gjort det av egoistiska skäl. Jag har nog kanske inte uppfattat Dig så!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stopp smot och heja HV:

Du verkar vara en god iakttagare.