söndag 12 februari 2012

Som om pengarna kan tänka själva

.
Svar till Anonym kommentar till bloggen ”Den nya hjälplösheten”.



Jag märker att Du är väl införstådd med hur politiken och byråkratin håller oss i mörker om verkliga förhållanden genom att rigga utredningar och annat material som ska offentliggöras. Bedrägerier kallas det i andra sammanhang, eller i mindre korrumperade system där ansvar kan utkrävas mot sådana som uppträder bedrägligt.

Och tyvärr, jag tror att Du har mycket rätt när Du jämför de röda kuverten med kontoutdrag från OBOL. Det hade varit mycket roligare att kunna vara av annan åsikt.

Våra politiker försöker dölja sin oförmåga att få polisen att fungera genom att försöka avskaffa kontanterna. Men det är inte det enda syftet bakom att avskaffa kontanterna. Det tjänar även syftet att säkra deras positioner vid köttgrytorna genom att försöka avskaffa lågkonjunkturerna genom att pumpa in elektroniska låtsaspengar i en ström som aldrig tar slut och som utställaren av de elektroniska låtsaspengarna inte kommer att kunna infria, väl synad i frågan.

Politikerna hoppas och tror att de ska bli omvalda genom eviga förbättringar, investeringar och ”reformer” finansierade med lån av låtsaspengar utan substans, som snurrar runt i ett mer eller mindre slutet system. Det sker i länder som i verkligheten går allt mer på knäna. Men verkligheten kommer alltid ikapp illusionerna så småningom.

Det är inte så konstigt att politikerna tror sig gå i land med det. Efter hand som de lär sig att de kunnat lura i folk de mest fantastiska saker med hjälp av duktiga och fräcka reklambyråer och en lojal press, ligger det även begravt i systemet att man hela tiden flyttar fram sina positioner. ”De dumma jävlarna svalde det här också. Vi kan nog påstå vad som helst och bli trodda”. Så småningom trampar man över gränsen utan att i förväg begripa att det inte kommer att gå att ta ett kliv tillbaka och bli trodd. Då är förtroendet förbrukat och är då exempelvis den finansiella situationen besvärlig blir följden att en finansiell katastrof utlöses.

Den nuvarande krisen är inte den första orsakad av att politiker och bankfinans trott att de ”lärt sig” hur man styr konjunkturerna. Varje större ekonomisk kris föregås av perioder av hybris och gudssyndrom bland ledande politiker och samhällselit. Vårt land, med sin långvariga stalinistkultur sittande i tapeterna i verk och departement, lär knappast vara förskonat från detta problem.

Jag tror man kan vara ganska trygg i uppfattningen att om galningarna lyckas avskaffa kontanterna, då är den totala kollapsen med dess misär och anarki nära förestående.

Den andra sidan av de röda kuverten är kanske frågan om vad de som förväntas försörja alla pensionärerna, inhemska såväl som importerade, ska arbeta med. Vad är det som ska driva Borgs ”tigerekonomi”? Det är inte biltillverkning. Den kunde man slumpa till Kina. Då skulle vi bli välavlönade konsulter, sa man. Och det är inte läkemedelsforskning heller att döma av Astra-Zenecas senaste neddragningar i Sverige. Så vad är det vi ska leva av?

Är det över huvud taget rimligt att tänka sig att ett folk som är så degenererat från toppen och nedåt att man inte ens klarar av att skotta snö från växlar och peta bort istappar från tåg och tunnlar kan bli välavlönade konsulter som ska lära resten av världen hur de ska sköta sina angelägenheter? Ett land som kan avlöna kanske en miljon eller mer arbetslösa eller låtsassysselsatta för att inte göra någon nytta men som inte klarar av att hålla öppna sjukhus och ålderdomshem på grund av personalbrist? Innebär inte blotta tanken att onödigtvis utsätta sig själv för andras ringaktning?



Eller är Borgs ”tigerekonomi” bara en maktfullkomlig stat som drar in alla medborgarnas pengar till staten och slösar bort dem? Är det en tigerekonomi styrd av ledare vars kompetens begränsas till att fatta beslut om att skjuta till pengar på måfå, än här, än där, efter hand som problemen blir akuta på något område? Beslut som fattas utan att ha kompetens att se till att pengarna kommer till god användning och uppenbarligen sättande sitt hopp till, att pengarna kan tänka själva och se till att de gör nytta och inte bara gör ont värre?

Vad har i så fall framtiden i beredskap åt oss?

Övertorneå den 12 februari 2012
Mikael Styrman
.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Borgs Tigerekonomi kanske snart får byta namt till Borgs Tiggarekonomi?

Man kan ju fundera över hur alla dessa pensionsutfästelser i de Röda Kuverten är redovisade i de svenska nationalräkenskaperna? Finns de upptagna som en skuld som staten har till medborgarna?

Mycket talar för att det inte är så och att de svenska nationalräkenskaperna kanske rent av har passerat grekisk nivå.

Om man försiktigtvis räknar med att 5 miljoner av den svenska befolkningen i arbetsför ålder idag var och en har en pensionsfordran på i genomsnitt 1,8 miljoner kronor (100.000 kronor per år i 18 år från 65 till 83 år vilket i princip motsvarar garantipensionen) så innebär det att pensionsskulderna idag, till dessa 5 miljoner människor, uppgår till 9.000 MILJARDER KRONOR vilket är ca 3 gånger så mycket som Sveriges BNP.

När man pratar om den svenska Tigerekonomin så brukar man prata om att nationalskulden understiger 30% av BNP vilket då visar att pensionsåtagandena inte är uppförda som en skuld, nationalskulden skulle ju i så fall med råge uppgå till mer än 300% av BNP, och att pensionsåtagandena således inte heller har någon som helst täckning i verkligheten.

AP-fonderna innehåller visserligen ca 900 miljarder men de pengarna kommer ju inte ens på långt när att räcka till pensionsåtagandena till de som redan idag är pensionärer.

Så framtiden blir nog enbart väldigt dyster, tyvärr, om det inte snarast sker en mycket radikal förändring. Tillbaka till det gamla flergenerationsboendet där 3 generationer bor tillsammans och klarar sin egen barnpassning och åldringsvård. Barkbröd och vattvälling på matbordet.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Se mitt svar i egen blogg med rubriken ”Industrins giftkok och flamberade politiker”.

Anonym sa...

Här är en länk som beskriver hur låtsaspengasystemet fungerar. Inte ens bankerna anser att låneskulder är riktiga pengar.
http://www.radda-sverige.nu/penningsystemet-for-dummies/
Rune

Anonym sa...

Bankerna är inte längre någon säker förvaringsplats för våra pengar men tyvärr så har de tagit oss som gisslan genom bostadslån och liknande låtsastransaktioner där våra tillgångar är pantade till bankerna som säkerhet för låtsaspengar som de har lånat ut..... samt dessutom att staten (vi själva) har gått in och garanterat våra egna pengar i händelse av bankkonkurser.

Snacka om självmål av riksdag och regering när de har beslutat att det är vi själva och inte bankerna som ska garantera värdet av våra sparpengar om bankerna går i konkurs

Mikael Styrman sa...

Svar till Rune:

Det var mycket intressant. Onekligen tycker man lite synd om knarkarna som är ute och sliter ont och stjäl på nätterna för dålig lön men mycket skada för de bestulna
- och alla annonsskojare sen. De är alla i fel bransch bara. De skulle ha blivit bankirer och lånat ut pengar som inte finns och då fått möjlighet att skinna folk helt legalt med rättsapparaten i ryggen.

Inte ens stora internationella och kriminella affärer behöver hejda dem om de bara ställer oförskämda frågor till folk som kommer och sätter in sina nålpengar.

Och så måste man komma ihåg att neka de som är politiskt fredlösa att få öppna konto...

Nog måste vi få fart på giljotintillverkningen...