fredag 17 februari 2012

Kärnkraftsminister eller folklivsforskare?

.
I kölvattnet på de i vanlig ordning vintertid stillastående kärnkraftverken och därav följande höga elpriser, har nu lösningen på dilemmat presenterats av It- och Energiminister Anna-Karin Hatt. Om man inför timmätning med presentation av vid varje tidpunkt gällande elpris kan konsumenterna styra sin konsumtion av el till tider på dygnet då elpriset är lägre. Då kan elkunderna exempelvis stanna hemma för ca 500 kr per dag för att tvätta och därigenom spara några tior på lägre elpriser mitt på förmiddagen och eftermiddagen i jämförelse med morgon och kväll. Eller så kan kunderna sitta uppe på nätterna och tvätta, med allt vad det innebär för deras humör, relationer och förmåga att sköta sitt arbete. Alternativt kan de lämna tvättmaskinen igång och sätta sitt, barnens och grannarnas liv och hälsa på spel.

Och det ska ske utan kostnad för konsumenterna säger Anna-Karin Hatt i TV - utan att visa minsta tecken på skamkänslor. Hur kan hon ha mage att påstå, att det inte kommer att kosta konsumenterna någonting om man för tredje gången ska byta ut alla elmätare, för att tillfredsställa den senaste nycken, hos någon som ingenting begriper om det hon uttalar sig om? Vem är det som ska betala? Jultomten?

Det är möjligt att några konsumenter kommer att vara i position att spara några tior genom att anpassa sitt konsumtionsmönster efter elprisets dygnsvariationer. Men vad som är helt klart är, att arbetande människor kommer inte att kunna göra det. De kommer därför att drabbas hårt av att debiteras differentierade priser, istället för genomsnittspriser, eftersom lejonparten av deras förbrukning sker under dyrtid. Och i vanlig ordning kommer oligopolisterna att skratta hela vägen till banken.

Ni manipulerar oss likt en groda i kastrullen, att sysselsätta oss med meningslös terapi. Vi ska förledas att fördjupa oss i att byta teleoperatör. Vi ska byta elleverantör, helst flera gånger om året. Och utan att bära kostnadsansvaret för alla dessa meningslösa byten. Vi ska byta från en leverantör som tar ungefär 50 öre per kWh till en annan leverantör som tar ungefär 50 öre per kWh. Samtidigt ska vi inbilla oss att vi har sparat pengar, trots att det enda vi har gjort är att skapa merarbete och merkostnader, som alla måste vara med och betala. Och hela tiden produceras kraften precis likadant, av samma tre oligopolister, om vi så byter leverantör hundra gånger om året. Men genom att sysselsättas med sådan terapi för senildementa ska det undgå oss att alla problem, som höga priser till exempel, orsakas av en mix av inkompetens och kriminalitet, i ett land som håller på att bli ett uppsamlingsställe för efterblivna. Frågan är Anna-Karin Hatt, har Du låtit lura Dig av oligopolisterna inom storkraftindustrin igen, eller har Ni gjort gemensam sak för att lura Sveriges elkunder?

På vilken kyrkogård har Du, Anna-Karin Hatt, grävt upp den gamla Vattenfallstofil som gett Dig rådet att lansera en icke-lösning som vi slängde i papperskorgen för trettio år sedan, som varande ovärdig ett samhälle som inte präglas av nödår och ransoneringar.

Varför är Du egentligen It- och Energiminister Anna-Karin Hatt? Inser inte även Du, att om Du får hållas riskerar landet snart att präglas av elransoneringar - i bästa fall. I sämre fall kommer misskött kärnkraft att bestämma agendan för många svenskar och de ekonomiska realiteterna för alla svenskar.

Övertorneå den 17 februari 2012
Mikael Styrman
.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Uppenbarligen så har Hatt inte bättre förstånd än sin föregångare Olofsson, alternativt är hon inte mindre fräck i sina försök att manipulera konsumenterna. Olofsson hotade ju att införa extra skatt för energijättarna om de inte sänkte elpriserna. Som om detta skulle ha påverkat elpriserna neråt om det hade genomförts.

Den träförädling som har hand om att producera ministrar och riksdagsmän/kvinnor här i landet har uppenbarligen antingen fel inställningar på maskinerna eller så är det bristande kvalite på råmaterialet som gör att det hela tiden dyker upp den här typen av folk på dessa poster.

En skrotning av elbörsen Nordpol tillsammans med att det statsägda Vattenfall kraftigt sänkte elpriset tillsammans med en sänkning av energiskatten och borttagande av elcertifikatavgiften kanske vore en mer verkningsfull åtgärd för att driva ner elpriserna.

Vattenfall är ju vårt eget företag och de skall ju i första hand se till att tillhandahålla billig energi inom landet istället för att vara ute i Europa och varje år svamla bort mångmiljardbelopp av de pengar som de pungslagit oss här hemma på.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

När en minister föreslår åtgärder som kommer att kosta mycket pengar och samtidigt säger att det inte ska kosta kunderna någonting, trots att alla vet att kunderna betalar allt - då behöver man inte fundera på om det är en skurk som talar eller inte.

Det var en lustig liknelse med ministerfabriken. Som så många andra har jag också funderat på hur det kommer sig att vi så ofta hemsöks av en viss sorts personer på exempelvis ministerplatser. Jag tror att det är i staten som det är i landstingen. Det finns en olika tydligt utmejslad maktstruktur bland tjänstemännen som styr. Politiken väljer medvetet ministerkandidater som inte utmanar maffian. Och politikerna blir deras fångar. Men det är en behaglig fångtillvaro. Hög lön och goda förmåner, mycket positiv personlig uppmärksamhet och svassande, men inga besvärliga frågor från vår servila press. Det blir mest gullegull-reportage av damtidningsmodell. Man kan säga att vi har begåvats med 24 extra kungafamiljer - utan nämnvärda uppgifter annat än att vara galjonsfigurer. 24 st rödabandsklippare som åker landet runt och lovar att ingenting kommer att kosta er något trots att pengarna forsar igenom som ur ett durkslag.

Och sett hur ur ministerns synpunkt - om folket är så dumt att de VILL bli lurade, och röstar på någon som inte kan något - varför ska ministern idka självkritik? Det är naturligtvis så att om folket röstar dumt så tenderar vi att begåvas med korkade och odugliga ministrar.

Vattenfall, i likhet med övriga stora kraftbolag, bör delas upp i några hundra lokalt verksamma företag. Aktierna delas lämpligen ut till skattebetalarna inom deras respektive verksamhetsområde. Det blir då elkunderna inom området som bestämmer vad företaget ska ägna sig åt. Då kan nätbolagen åter börja arbeta för elkunderna istället för att arbeta för alla möjliga andra suspekta intressen.

Anonym sa...

Klockrent!
Varje gång man läser dina träffsäkra inlägg ställer jag mig frågan - var finns ifågasättandet och vad sysslar Sveriges samlade journalistkår med?

Det verkar inte finnas någon ände på vansinnigheterna. Finns det ingen med befogenheter som kan tilldela dem mindre kvalificerade arbetsuppgifter, eller åtminstone stoppa alla galenskaper som både du och jag tvingas betala för i slutändan?
/BP

Anonym sa...

Dagens inlägg av Mikael är på toppnivå.

Jag undrar, vad som kommer ut av det pågående grälet mellan EU och regeringen om EU vattendirektiv.

I korthet ska svenska vatten uppnå god ekologisk status till år 2027.
3400 svenska vattenkraftverk är uppförda enligt 1918 års vattenlag eller ännu äldre lagar.
Det innebär, att vissa älvsträckor (t ex i Lule älv) kan gå genom tunnlar eller ligga torra, vilket förstör den biologiska miljön för fiskar och andra vattenlevande arter.
Ska det här rättas till, blir det dyrt för oss ute i stugorna.
Och det verkar just nu som att EU är beredd att släpa Sverige inför EU-domstolen.
Martin

Anonym sa...

Rödabandsklipparna är förvillande lika piteåbon Thord Carlssons figur i Mosebacke Monarki, riksdagsmannen Usedom Wollin som åkte land och rike runt och blåste upp solsken i röven på folket samt avslutade varje framträdande med att kyssa en röd ros som sen kastades ut bland publiken och därefter säga "låt oss flyta till framtidens land - på en gummimadrass"

Elbesiktningsman sa...

Jag har arbetat i elbranchen hela livet. Jag träffar ibland privatkunder som säger att "vi tvättar alltid på natten, då är det ju lägre elpris" När jag talar om för dem att de betalar samma pris dygnet runt tror di inte på mig. Hur har elleverantörerna lyckats få folk att tro detta? Visst har det funnits nattaxor en gång i tiden för vissa privatkunder,men det var ju före 90-talet.

Mikael Styrman sa...

Svar till Elbesiktningsman:

Människor vill bete sig ansvarsfullt. Särskilt bland äldre och mognare tycks det finnas en påtaglig vilja att göra så. Kanske är det den större livserfarenheten som gör att man har hunnit se vad som händer med ett samhälle som medborgarna inte tar ansvar för?

Men det som Du beskriver, som är att man gör något för att man tror att saker förhåller sig på ett visst sätt - ett sätt som förefaller rimligt eller logiskt - utan att ta reda på hur det faktiskt förhåller sig - det har jag svårare att förstå.

Kanske beror det på ren godtrogenhet? På att maktens och medias propaganda har varit verkningsfull och att medborgarna därför tror på en god tingens ordning? Man tror ännu på livslögnen att vi inte behöver tänka på och skydda oss själva, att myndigheterna vill vårt bästa och tar hand om oss. Och det vill de ju ofta inte. De vill ta hand om sig själva - på vår bekostnad.

Knapsu sa...

Elbesiktningsman: Jag vet inte om den erbjuds fortfarande, men tidstariffen finns faktiskt ännu kvar. Jag har den själv. Det skiljer några ören mellan hög- och lågpris. Sist jag räknade så sparar jag fantastiska(obs! ironi)500 kr/år på att ha tidstariffen.

I övrigt instämmer jag fullständigt i blogginlägget, meningslös terapi och ett jävla trams av Hatt om timmätningen.

Stoppa smot och heja HV sa...

Låtom oss klara ut två saker. Jönköping Energi har fortfarande en Tidstaxa som man förrsöker hålla fast vid. Tyvärr fattar inte kundern ahur bra den är och lämnar företaget för något annat idiotiskt.
Jag har räknat på följande: Säg att jag använder diskmaskinen 4 ggr/vecka och tvättmaskinen 3 ggr/vecka. Det gör jag inte men vi utgår från det. Låt oss sen använda januari månads 2012 spotpriset. och flytta från det högsta (oftast mellan 08-09 på morgonen) till det lägsta (mitt i natten) så spar jag 8 kronor och 36 öre. Detta på en räkning som för det hela är 5 35 kronor. Då skall nätboalgen tvingas investera i storleksordningen 300 miljoner för att klara av detta.

Fru Hatt msåte ha dåliga rådgivare. Att hon inte förstår fakta, det kan jag förstå, men den konsult, tydligen Sweco, som räknat fram vinsten, måste ha ett fel i hårddisken. Nu tänker jag försöka att sprida information om denna dumhet och få den stoppad. Svensk Energi har ju hela tiden sagt hur dumt det är och det är dags för denna instution att bli mindre politiskt korrekt!
Fru

Anonym sa...

Fru Hatt har nog kommit hem på natten, lite grann i hatten, och kommit på denna fantastiska idé.....

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, det döljer sig nog en underhållande historia bakom ett sådant där uttalande.
Men det är ju kul att regeringen delar med sig av sin regeringsduglighet, om inte annat så för att hålla oss andra på gott humör. Inte så lite Mosebacke Monarki över det här... :D

Anonym sa...

Länken är e-postad till Hatten, Hoppas hon läser och tar till sig.
SD

Anonym sa...

Hatten fnuttar på med inbesparingar på 8 kronor och 36 öre, dom kan ju vara bra att kunna lägga undan till att dryga ut den kommande magra pensionen.
Lite rejälare tag var det med Olofsson ändå, hon föreslog ju att varje familj i hus borde lägga ner 3-400.000 kronor på att tilläggsisolera huset och byta fönster. Tjo flöjt vilken fart det skulle ha blivit å byggbranschen då.....

Fast å andra sidan med tanke på att de flesta som lider hårdast av de höga elpriserna är gamla eller bor i glesbygd där husen, oavsett skick, knappt är värda 3-400.000 kronor så skulle ju den som tilläggsisolerade och bytte fönster aldrig ha fått igen dom pengarna om de hade varit tvugna att sälja huset. Så det hade blivit riktigt bortkastade pengar.

Anonym sa...

Kan det månne vara tankesmedjan på Hilmers Konditori (Mosebacke Monarki) som har hjälpt till att tänka fram förslaget?

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, femton öre tillbaka på varje investerad krona är väl den regel som gäller på landsbygden efter att bankerna slutat finansiera investeringar på landsbygden över huvud taget och helt övergått till att bara använda ”våra” pengar till att finansiera internationella maffiainvesteringar - allt med politikens goda minne.

Apropå Hattens uttalande är det frapperande vilket moras som pågår i politiken och den offentliga sektorn - och hur långt det redan hunnit gå. Förr hade det varit otänkbart att en minister skulle kunna hålla på så där och ändå ha jobbet kvar. Valet skulle ha stått mellan att avgå på eget initiativ eller få sparken.

Det förödande är den signal som det skickar ut till den övriga offentliga sektorn om hur man kan bära sig åt utan att behöva skämmas. Inte är det konstigt att brottsuppklarningsprocenten är nära noll, att inga tåg går och att man snart inte kan lösa en biljett på tåget. Den totala hjälplösheten breder ut sig.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Tankesmedjan på Hilmers Konditori får nog anses skyldig tills motsatsen är bevisad. :-)