fredag 3 februari 2012

Ibland har Fredriks Grabbar och pressen otur

.
Ibland har den kritiskt granskande svenska journalistkåren ”otur” och når inte riktigt ända fram. Ganska ofta faktiskt. Till och med som regel. Åtminstone om något politiskt intresse kan påverkas. Men det är inte så vanligt att det når allmänhetens kännedom att rapporteringen manipuleras. De får som regel inte veta någonting. Eller nås bara av den förskönade, tillrättalagda, varianten. Så även i detta fall.

Inom Ekfors elnät sköter Fredriks Grabbar (Vattenfall) eldistributionen på Fredriks uppdrag förmedlat av tvångsförvaltare Johan Gullesjö. Härom dagen skulle Fredriks Grabbar transportera en transformator genom nätet, till sitt eget nät i Pajala. Inte den finska vägen. Där var ledningsnätet alldeles för lågt. Inte heller genom Fredriks Grabbars nät, den naturliga vägen, från Töre via Överkalix till Pajala. Nej man tog vägen genom Ekfors nät, som nämnts ovan drivet av Fredriks Grabbar, förmodligen därför att höjderna var bättre där.

Nu låg det tydligen snölast på en del el- och teleledningar varför de hängde lite lägre än vanligt. Telenätet som ofta delvis är sambyggt med elnätet sköts också av Fredriks Grabbar, sektion Telia. Den del av ett fungerande telenät som de inte hunnit rasera än. Fredriks Grabbar som skötte transformatortransporten hade för- och efterbil i vanlig ordning. Men varför de hade för- och efterbil kan man fråga sig.

Tydligen så har man tolkat förekomsten av snölast på ledningarna så att det ger en transportör av överhögt gods rätt att ta fart och meja ned allt man når och sedan smita från olycksplatserna. För så gjorde man nämligen.

Den massmediala bevakningen av detta anmärkningsvärda skådespel begränsade sig till en artikel i NSD, senare följd av flitigt censurerande av kommentarerna till artikeln, klicka här för att läsa. Såvitt bekant har Sveriges Radio, Sveriges Television, Norrbottens-Kuriren, Haparandabladet och alla övriga media ”missat” nyheten trots att folk på många platser var utan ström hela dagen. Men skulle Ekfors, på den tiden nätet sköttes om, det vill säga av oss själva, haft liknande avbrott skulle det knappast undgått någon.

Och nu har Fredriks Grabbar - sektionerna polis och åklagare - fullt upp med att titta åt annat håll så att man inte tvingas utreda och beivra att Fredriks Grabbar - sektion transformatortransporter - gjort sig skyldig till skadegörelse, smitning och sabotage mot elförsörjningen.

Inte så lite Jönssonligan över Fredriks Grabbar, tycker jag.

Och tänk Er - det här gänget sköter den svenska kärnkraften. Och den här pressen granskar.

Övertorneå den 3 februari 2012
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ynkligt att inte lokalpressen inte hade en mera ingående artikel ang nedrivningen av elnätet utmed väg 99 norrut, endast att en mjölkbonde hade uppmärksammat nedrivningen av elnätet, ingen fråga hur det kunde ske, inga interjuver med ansvariga för transporten, vems nät som hade drabbats, hur lång tid det tog innan elen var tillbaks till dom drabbade, det är beklämmande, ynkligt, och visar tydligt att lokalpressen är köpt, dvs dom är välligt rädda att deras presstöd kan komma att ifrågasättas om dom skriver om hur tvångsförvaltaren missköter anläggningen, HB som verkligen påstår att dom bevakar tornedalen verkar som om dom klippt artikeln från NSD, beklämmande dålig rapportering.

Anonym sa...

Det är nog låga odds på att kostnaderna för att åtgärda det där debaclet kommer att hamna på konkursboets konto på ett eller annat sätt, antingen direkt eller maskerat som en kostnad för förvaltningen av nätet......
Hur som helst så är det frågan om en smitning från olycksplats då föraren av transformatortransporten måste ha märkt vad som hände, i alla händelser så måste ju föraren av efterbilen ha märkt det hela.

Anonym sa...

Det här var mycket riktigt en transport åt Vattenfall dock ej utförd av Vattenfall.En "privat"åkare utförde uppdraget.De avkörda ledningarna berodde ej på att de hängde ner pga snölast utan pga för hög last.Troligen någon svartåkare med halvblinda följebilsförare i farten.Hoppas att de som utförde uppdraget ställs till svars för det.Mycket oansvarigt att ge sig ut i mörkret med det!

Anonym sa...

Jag är lite trött på den bristande faktakontrollen och det rena skitsnacket som ibland förekommer här.
Fakta i målet: bland de sk lokalpressen har aldrig (någonsin) Kuriren fått en krona i presstöd förutom ett visst samdistrubitionsstöd med NSD.
NSD fick presstöd 2010 (för 1:a gången) och har det sedan dess, 17 miljoner kronor per år (en droppe i havet jämfört med Svenska dagbladet och Skånska dagbladet, de stora vinnarna i denna cirkus).
Haprandabladet har ett stöd för tvåspråkigheten, okänt för mig hur stort det är.
Det är allt, mina vänner - lär er nu detta ern gång för alla!

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det saknar nog intresse om presstödet slår ner i Kuriren eller Norrländskan eftersom det ändå slår ner i samma koncern. Och förutsättningen för mutpengarnas utbetalande är att tidningen konkurrerar med sig själv genom två till stora delar identiska tidningar.

Haparandabladet brukar få runt 2,2-2,3 miljoner kronor per år vilket brukar motsvara Haparandabladets vinst och föranleda Örjan Pekka att med jämna mellanrum slå sig för bröstet om hur duktig företagare han är.

Man ska nog inte dra så långt gående slutsatser om det enskilda bidragets storlek. Ett mindre belopp än det som betalas ut till Svenskan och Skånskan kan vara en nog så verksam muta. Allt beror på fnaskets (tidningens) position och motprestation.

610 sa...

2011 erhöll NSD 16 861 000 kronor
i presstöd. Haparandabladet fick
2 239 000.