tisdag 21 februari 2012

All vår början bliver svår

.
Igår försökte delar av den svenska journalistkåren resa sig ur det korrumperade träsk som kommit att bli den svenska journalistkårens förbannelse, och därmed även folkets förbannelse.

Samtidigt försökte de korrumperade krafterna hålla fortsatt locket på.

Hur gick det då?

Utan att kunna följa alla svenska media eller ens göra anspråk på mer än att av och till följa våra största media vill jag lyfta fram följande lite märkliga mediabevakning.

I DN kunde vi igår läsa om hur utredningen av de grova svindlerierna inom kriminalvården går vidare, om än vägen synes både svår, ringlande och ångestfylld. Det handlar således inte om svindlerier som de intagna ägnat sig åt utan om grova svindlerier och mutbrott som de som ska rehabilitera de intagna ägnat sig åt.

Så här skrev DN i gårdagens papperstidning - klicka här för att läsa artikeln.

Men nyheten, som nästan täckte ett uppslag i papperstidningen, orkade aldrig in på nätet(!). När jag försökte söka på DN:s hemsida på orden miljonrullning och kriminalvården visade sig arkivet vara noggrant städat på alla ”heta” nyheter. Den som söker på DN:s websida har svårt att förstå att det över huvud taget skulle förekomma någon sorts korruption med anknytning till kriminalvården. Hur är läget inom övriga svenska media?

Jag har inte råkat se att några andra media rapporterat om denna fråga som är av så stort allmänintresse.

Nog tycks korruptionsbekämpningen ännu vara en minst sagt ångestfylld fråga för våra journalister i allmänhet och våra tidningsägare och redaktionschefer i synnerhet.

Journalistikens ångest överträffas nog bara av den ångest som vår korrumperade attrapp till rättsväsende visar upp. I den ovan nämnda artikeln uttalar överåklagaren Gunnar Stetler ”min uppfattning är att det här har hänt utan medverkan av den högsta ledningen i Skanska”. Så kanske det är. Det är svårt att uttala sig om med säkerhet som utomstående. Men en sak kan man vara säker på: Om det är åklagarens åsikt kommer det också att bli utredningens resultat.

Svindlerierna mot kriminalvården, och därmed indirekt mot skattebetalarna, handlar åtminstone om hundratals miljoner kronor. Mer troligt är att det handlar om miljardbelopp.

Jag gör mig säkert inte skyldig till något övergrepp om jag påstår att den allmänna uppfattningen bland svenskar är att byggbranschen inte är någon helyllebransch. Snarare betraktas den som alla korrumperade branschers moder. I denna korruptionens Mekka tycker överåklagaren, som låtsas utreda korruptionsbrott, att det är ok att Skanskas VD är ovetande om huruvida bolaget är inblandat i miljardbedrägerier utan offentlig upphandling. Vilken uppgift har i så fall Skanskas VD och styrelse?

Utredningar om mutbrott har fortsatt mycket svårt att leta sig in i såväl de ”fina tidningarna” som i de ”fina salongerna”.

Det blir intressant att följa - men kanske inte så lätt att få reda på - vem överåklagaren Gunnar Stetler ”tror” att är inblandad i dessa ofattbart stora bedrägerier. Någon tillfälligt anställd vikarie på Skanskas vaktmästeri kanske? Någon som redan har lämnat företaget...?

Är jag orättvis om jag påstår att Gunnar Stetler förefaller utreda korruptionsbrott med samma stringens, kompetens och oväld som Krister van der Kwast utredde mord? Framtiden ger oss svar.

Övertorneå den 21 februari 2012
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant men inte förvånande. Har sökt i alla dagstidningar utan att finna en rad om detta.

Visst är journalistkåren korrumperad och skrämd till tystnad. Saknar sådana som en gång avslöjade IB-affären. Finns inga grävande journalister längre? Men media kanske inte släpper fram dem?

Brist på ämnen saknas sannerligen inte. Det som pågår mot Ekfors kraft är ett som sannerligen har många dimensioner. Ett annat är den misslyckade invandringen där en öppen debatt förtigs eller besvaras med glåpord. En konstig demokrati vi lever i.

Har bett Uppdrag Granskning ta upp
Ekfors Kraft utan respons. Det är kanske för komplicerat för dem så de hellre fegar ur.

Anonym sa...

Jag vet inte vilka "dagstidningar" som alla vetgiriga här läser. Men detta är gamla nyheter för dem som håller sig till tidningarna i Norrbotten - båda skrev om detta redan 2010 0ch 11.
Det är väl t o m så att bygget i Haparanda stoppades p g a dessa misstankar och efter stark kritik från revisorer. Men som sagt, det har jag läst i Kurren för länge sedan ...

Elbesiktningsman sa...

Det ska bli intressant och få veta hur detta "mutbrott" kommer att utredas. Naturligtvis får ju Skanska bygga ett hus om någon beställer det.

Det är ju den som gör själva upphandlingen "köparen" som ska följa LOU-reglerna.

Brukar också vara vanligt att om ett teknisk avancerat hus ska byggas avtalas det om att en viss teknikkonsult ska användas i projektet.

Det verkar ju som att kriminalvården inte har rätt kompetens på de som ska göra upphandlingarna.

I Sollentunaprojektet ingick det också ett mycket avancerat säkerhetssystem i bygganderna vilket SAAB system levererade och installerade. De hade bristfälliga kunskaper i byggentreprenadjuridik och fick problem med Skanska som ville leverera ett färdigt hus vid ett fastställt datum. Istället kom en massa extrabeställningaring från kriminalvården för att få klart alla tekniska system. Tyvärr kan ingen utomstående få gå igenom alla handlingar då dessa är säkerhetsklassade. Tror det blir mycket svårt att fälla någon i detta projekt, allt göms undan i säkerhetsklassade dokument och övernskommelser.

Anonym sa...

Antingen så var kunskaperna i byggentreprenadjuridik bristande eller så är det andra alternativet att kunskaperna var alldeles för goda så att de visste precis hur upphandlingen skulle göras för att man skulle lämna öppet för massor av tilläggsdebiteringar.

Att en eller flera tjänstemän kan tyckas ha bristande kunskaper inom det område där de är anställda att verka är ju en omständighet som faller tillbaka på arbetsgivaren och därför är det ju väldigt svårt att flytta på den med bristande kunskaper när misstagen uppdagas. På så sätt så kan de berörda komma undan genom att låtsas vara dummare i huvudet än vad de är och samtidigt få behålla sina arbeten.

Vi måste tillbaka till grundtanken att tjänstemännen, vilket också hörs på benämningen, skall vara våra tjänare och inte våra herrar. Som det nu är så tycks en samling tjuvar ha nästlat sig in och gjort sig till våra herrar.