söndag 29 januari 2012

En liten skärv

.
Så där ja, en liten bonusskärv till de LKAB-anställda, rapporterar media om. En ovanligt stor liten bonusskärv.

Varför?

För att de anställda gjort ovanligt bra ifrån sig? Det kan man ju gärna, och vill nog gärna, intala sig. Och delvis är det ju säkert rätt. Men det är inte anledningen till bonusen.

Anledningen är istället att köpa de anställdas tystnad om den organiserade statsbrottslighetens bedrägerier mot LKAB och Sveriges skattebetalare.

Det här är gammal beprövad härskarteknik som alla regimer stadda i långt gånget förfall alltid ägnat sig åt. Förr gick det lite annorlunda till. Då stod två lakejer på kejsarens vagn och kastade pengar omkring sig medan kejsaren vagn passerade. Men syftet var detsamma då som nu. Att nyttiggöra sig folkets snikenhet till att avleda uppmärksamheten från de stora sammanhangen till de små och näraliggande.

Övertorneå den 29 januari 2012
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bröd och skådespel åt folket så att de håller sig lugna..... så har det alltid varit.

Om det inte räcker så måste man hitta någon fiende som folket kan rikta sin ilska mot istället för att den ska drabba den som egentligen borde drabbas.

Det är sannolikt en av anledningarna till att du och Ekfors har fått ta rollen av piñata i tornedalen under en lång tid.

I Mexiko är piñatan traditionsenligt formad som en stjärna med sju spetsar. Detta representerar djävulen och de sju dödssynderna. Genom att slå sönder piñatan får man således djävulen att släppa ifrån sig de goda ting han tagit.

Då det i det socialdemokratiska samhället alltid har varit så att avundsjukan mot andra har varit den starkaste drivkraften så har det ju varit naturligt att utse dig och ditt välmående och välskötta Ekfors som gemensam slagpåse.

Du har ju dessutom tagit betalt av alla tornedalingar inom ditt område för de tjänster som ditt företag har levererat till dem så det har ju varit lätt att misstänkliggöra detta och att piska upp en aggresiv stämning. Att kommunerna under samma tidsperiod höjt sina avgifter gentemot hushållen mycket mer än vad du har höjt ditt nätpris har kommit i skymundan.

Till sist så har kommunerna gått före med dåligt exempel och struntat i att betala räkningar för levererade tjänster och spritt denna varböld till åtskilliga av konsumenterna som har apat efter. När inte heller detta har räckt så tillsatte man Gullesjö till tvångsförvaltare för att se till att inga pengar alls gick till den som levererade tjänsterna och såg till att allt fungerade.

Ett beundransvärt under att du har klarat att hålla stången så länge som du gjort och om inte några av din personal hade agerat fullständigt illojalt mot dig så hade du säkert klarat det ännu.

Om nu nätet hamnar i andra händer så lär nog tornedalingarna få ångra sig och att de tvingas att konstatera att det finns en orsak till ordspråket "Man saknar inte kon förrän båset är tomt".

Anonym sa...

Kul att läsa din blogg!
Varför menar du, att LKAB vill köpa sina anställdas tystnad?

Jag trodde, att syftet med vinstdelningen möjligen var att behålla en kompetent arbetarkår. Det börjar väl uppstå ett sug mot Pajala snart.
Martin

Mikael Styrman sa...

Svar till Martin:

Intressanta frågor. Se mitt svar i egen blogg: ”LKAB förfallets bästa exempel”.