tisdag 27 december 2011

Några tecken på det svenska förfallet

.
Sitter och läser morgonnyheterna den första mellandagen efter julhelgen. TV-nyheterna var ganska sparsamma. Det är naturligtvis inte så många som jobbar mellandagarna så det blir en sorts ”morgonnyheterna light”.


Tågen står och tiotusentals utan ström

Nätet fungerar i alla fall så jag kan läsa tidningarna. Tågen står för tredje dagen, som vanligt skulle man kunna säga. Och femtiotusen hushåll är ännu utan ström efter stormen på annandagens morgon. Inte så unikt det heller. Det blir intressant att se hur länge lallandet ska hålla på den här gången.


Plogning och hyvling av vägarna

Klockan är elva på förmiddagen. Det har kommit ca 10 cm lätt snö under natten och morgonen i kombination med lite vind så snödjupet varierar. I tätorten Övertorneå har i alla fall vägarna plogats på morgonen och tidningarna distribuerats. Det är bra. Då kan man ploga gårdarna utan att plogbilen kommer efter och trycker igen infarterna.

Det slår mig att under vinterns snöfall har plogningen dröjt på riks- och länsvägarna. Uppenbarligen har det skett någon budgetåtstramning även på det området. Eller så har för mycket pengar bränts upp på de av mutor drivna stängselmontagen, både mitt och sidostängsel. Det är numera allt vanligare att man inte kan ta sig åt sidan om man möter en bil i sladd eller på fel sida av vägen. Helt omotiverat finns numera ofta ett sidostängsel som hindrar detta.

Vägarna har även varit ohyvlade efter snöfall den här vintern. A modell sibiriska tvättbrädor.


Snart som i Kenya

Snart är det väl i Sverige som det var i Kenya när jag var där. Långa rader av välmående lastbilar overksamma på vägverksstationerna. Staten har inte råd med diesel och löner eftersom politiker och andra banditer plundrar staten. På väg från Nairobi till Masai Mara, 40 mils körning, passerade vi flera overksamma eller övergivna vägverksstationer. Vägarna såg ut som om första världskriget dragit fram där. Så många och så djupa kratrar att trafiken tog sig fram längs vägrenarna. Det enda tecknet på vägunderhåll var en ensam gubbe med spade och skottkärra som stod och fyllde igen gropar en bit utanför Narok. Vid återresan någon dag senare hade han flyttat sig några hundra meter och fyllde igen några gropar där istället.

Vi kunde även se vissa andra tecken på vad som sker i ett land som förröds av korruption och som snart nog finns här också, men låt mig återkomma till dessa saker.


Snart får man ploga själv trots världens högsta skatter

För något år sedan skojade jag med en bekant från Jänkisjärvi om att byborna snart själva får ploga vägen från Jänkisjärvi till Korpilombolovägen, ca 5 km, om de vill ta sig ut. Nu är vi snart där. På grund av de allt sämre vägarna och den allt sämre plogningen köper allt fler fyrhjulsdrivna bilar för att kunna ta sig fram och det utan att förstöra bilarna. Det leder naturligtvis inte till att vägar och plogning sköts bättre. Istället drar vägfolket slutsatsen att ”nu behöver Ni inte så bra vägar och så tät plogning, när alla kör fyrhjulsdrivet” så vägunderhållet försämras ytterligare.

I förlängningen leder det väl till att posten för hela byn lämnas i en säck, hängande i en stolpe, vid Korpilombolovägen.


Helgtidningen på måndag

I år var julafton på en lördag och juldagen inföll följaktligen på söndag, så idag kom bara tisdagens tidningar. Vanligtvis efter helgen slår det ned en ordentlig bibba med tidningar. Söndagens extra stora tidning med helgbilagor kommer samtidigt med måndagens tidningar. Så där har det varit sedan helgutdelningen avskaffades. Det är psykologiskt nedbrytande och leder nog till att många slutar med tidningen. Först har man gått och vankat under helgen utan läsning och sen kommer hela bibban på måndag när man inte har tid att läsa. När nästa helg närmar sig är tidningarna en vecka gamla och då känns de inte läsvärda längre. Dagens nyheter är dagens nyheter och imorgon slår vi in fisk i dem.

Det är märkligt att man envisas med att distribuera helgläsningen med söndagstidningen mot bakgrund av att många inte får den. Materialet i den är ju ofta sådant som är producerat i förväg. Kanske är den också tryckt i förväg? Den skulle gott kunna distribueras på fredag istället så att även vi som bor på landsbygden kunde få den till helgen. Men ett sådant beslut tycks vara väldigt svårt att komma fram till på tidningarna. Det kräver kanske slopad helgutdelning i städerna också? Nåja, det kommer nog snart, att döma av den allmänna färdriktningen i vårt samhälle.

Detta bara några små betraktelser men i all sin enkelhet exempel på ett samhälle i fortgående sönderfall.

Övertorneå den 27 december 2011
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I bought a bird feeder. I hung
It on my back porch and filled
It with seed. What a beauty of
A bird feeder it was, as I filled it
lovinglywith seed. Within a
Week we had hundreds of birds
Taking advantage of the
Continuous flow of free and
Easily accessible food.

But then the birds started
Building nests in the boards
Of the patio, above the table,
And next to the barbecue.

Then came the poop. It was
Everywhere: on the patio tile,
The chairs, the table ..
Everywhere!

Then some of the birds
Turned mean. They would
Dive bomb me and try to
Peck me even though I had
Fed them out of my own
Pocket.

And others birds were
Boisterous and loud. They
Sat on the feeder and
Squawked and screamed at
All hours of the day and night
And demanded that I fill it
When it got low on food.

After a while, I couldn't even
Sit on my own back porch
Anymore. So I took down the
Bird feeder and in three days
The birds were gone. I cleaned
Up their mess and took down
The many nests they had built
All over the patio.

Soon, the back yard was like
It used to be ..... Quiet, serene....
And no one demanding their
Rights to a free meal..

Now let's see.
Our government gives out
Free food, subsidized housing,
Free medical care and free
Education, and allows anyone
Born here to be an automatic
Citizen.

Then the illegal's came by the
Tens of thousands. Suddenly
Our taxes went up to pay for
Free services; small apartments
Are housing 5 families; you
Have to wait 6 hours to be seen
By an emergency room doctor;
Your child's second grade class is
Behind other schools because
Over half the class doesn't speak
English.

Corn Flakes now come in a
Bilingual box; I have to
'press one ' to hear my bank
Talk to me in English, and
People waving flags other
Than 'Old Glory' are
Squawking and screaming
In the streets, demanding
More rights and free liberties.

Just my opinion, but maybe
it's time for the government
To take down the bird feeder.

If you agree, pass it on; if not,
Just continue cleaning up the poop.
SD

Mikael Styrman sa...

Svar till SD:

Se mitt svar i egen blogg med rubriken En in - En ut.

Anonym sa...

A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
- Thomas Jefferson , Third President of the United States of America

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Vad härligt med lite Thomas Jefferson. Denne kloka frihetsälskande statsman som spelade så stor roll vid bildandet av den amerikanska nationen och formuleringen av dess författning, och som har sagt så många kloka saker. Däremot verkar det som om det aktuella citatet har en annan president som upphovsman, nämligen Gerald Ford, i ett tal till kongressen. Och lite tidigare, som kongressledamot lär han ha sagt något snarlikt:

”If the government is big enough to give you everything you want, it is big enough to take away everything you have.”

Formulerat så blir kanske varningen för en allt för stark stat ännu tydligare?

Hur ska vi då ställa oss till detta, om inte Jeffersonska så ändå, kloka citat i Jeffersonsk anda mot bakgrund av det som står i bloggen som Du kommenterade? De exemplen är ju inte precis smittade av en allt för stark stat - åtminstone inte av någon dugande stat. Snarare av en som ibland regerar som de blinda slåss.

Som svensk småföretagare är det lätt att ta till sig citatet eftersom vi lever med en stark stat som blir allt mer oförmögen att uppfylla den första hälften av citatet men desto mer hemfallen åt att infria den senare delen.

Men det kanske var Ditt syfte, att påminna oss alla om att det inte bara är av ondo att staten inte är allt för stark?

Låt mig i så fall gärna fylla på med ett annat citat som tillskrivs Thomas Jefferson och som drar lite grann mot samma håll:

”Frihetens träd måste tid efter annan förfriskas med patrioters och tyranners blod.”