tisdag 27 december 2011

Ingen tvångsförvaltning av odugliga elverk

.
Svar till signaturen SD:s kommentar till bloggen Staten ./. Ekfors:

Nä, det känns inte troligt med någon tvångsförvaltning av de tre stora elverken, som nu är ute och missionerar i vanlig ordning.

Efter stormen Gudrun den 8 januari 2005 var fyrahundratusen hushåll utan ström. Sedan droppade det av. Så mycket som tiotusentals abonnemang var utan ström ännu åtta månader efter Gudrun. Det är ju närmast extrema U-landsförhållanden.

Sydkraft visade sig vara så klyftigt organiserat att 1.200 larm om utlösta linjebrytare drabbade Sydkrafts enda (!) driftcentral och det under en mycket kort tid. Helt omöjligt att hantera naturligtvis, resulterande i en förlamad driftsledning och ett företag som organisatoriskt och säkerhetsmässigt löpte amok, i den mån de över huvud taget fick något uträttat. Detta kom att kosta ett antal dödsfall. Att tele- och radionäten skulle slås ut var naturligtvis mycket lätt att inse men gjorde naturligtvis inte situationen lättare när det väl inträffade.

Det något märkliga har inträffat, att efter ”Gudrun” har branschens driftcentraler centraliserats ytterligare. Det gör dem helt odugliga för sitt viktigaste syfte - att hantera stora störningar. Det får driftcentralerna att se proffsiga ut. Med alla sina skärmar påminner de om Cape Canaveral och det imponerar ju på idioter som inte kan sitt jobb.

Representanter för montörer såväl som allmänhet dog på grund av det oorganiserade reparationsarbetet och södra Sverige fylldes av kablar som slängdes ut mer eller mindre på måfå, oskyddade och omärkta, på backen, där de sedan fick ligga flera år.

Allt det här ledde till oplanerade och ostrukturerade ombyggnader av näten konserverande otidsenlig struktur på distributionsnäten. Det resulterade i stora företags- såväl som samhällsekonomiska förluster.

”Gudrun” ledde inte till någon tvångsförvaltning av de drabbade företagen. Den stormen ledde istället till att tvångsförvaltning inleddes mot Ekfors, i oktober 2005, trots att Ekfors inte drabbats av några störningar.

Med en travestering till många finnars syn på ryssar kan jag säga att

en kriminell statstjänsteman
är en kriminell statstjänsteman
om man så steker honom i smör.


Övertorneå den 27 december 2011
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu var det på nyheterna om att rättsäkerheten urholkas med politiska nämdemän som det är i sverige.
SD

Mikael Styrman sa...

Ja, jag såg det.

Det är naturligtvis en angelägen diskussion som det också är hög tid att föra.

Det är på tiden att vi blir av med dessa diktaturens och myglets byggstenar från vårt rättsväsende.