onsdag 28 december 2011

De Nordiska Spindelgökarna

.
Det är vinter. Åtminstone den sorts vinter-light som tycks bli vanligare i framtiden. Och som, om den blir vanligare, förmodligen också kommer att bli värre, med allt vad det för med sig.

I vanlig ordning kämpar de tre Nordiska Spindelgökarna (se egen blogg: Spindelgöken) med att lappa ihop sina vanskötta eldistributionsnät. I Sverige återstår efter problemen, som började på juldagen, ännu ca 15.000 strömlösa hushåll. I Finland återstår enligt uppgift i Yle och Helsingin Sanomat åtminstone 170.000 mörklagda hushåll.

Vattenfalls finska websida med störningsinformation har periodvis varit överbelastad de senaste dagarna. Inte så konstigt kanske. Mer anmärkningsvärt är då att, av en händelse(?), såväl Fortum:s som Eon:s respektive informationssidor varit utslagna så gott som hela tiden, från annandagen och framåt. Det undandrar sig min bedömning huruvida de har varit överbelastade eller man helt sonika har stängt av dem. Störningarna har av allt att döma varit så omfattande och generande att det nog har varit ganska skönt för respektive Spindelgök att de inte har fungerat.
Tsar Alexander I av Ryssland.

Sådär har det hållit på i Finland, allt sedan Vattenfall i avregleringens kölvatten förvärvade nät i Finland. Jag minns, att jag sa åt en finsk kollega när det var på tapeten: ”Jaha, då har Ni snart långa elavbrott i Finland också”. Han trodde mig inte utan svarade lätt skeptiskt: ”Njaa, vi brukar inte ha sådana i Finland. Vi har inte den traditionen.”
Något år senare träffades vi igen. Då hade Finland haft sina största elavbrott i modern tid och Vattenfall hade haft de i särklass längsta. Min kollega hade då ändrat uppfattning och vidgick att jag hade gjort rätt bedömning.

Sedan dess har Finland, och framför allt Spindelgökarna, eller rättare sagt deras kunder, återkommande varit hemsökta av långa elavbrott. Det har faktiskt förvånat mig hur snabbt Vattenfalls destruktiva gift, med politikernas benägna bistånd, spridit sig till de övriga Spindelgökarna och även numera återverkar på andra företags drift.

Elektricitet är en utomordentligt viktig nyttighet i ett modernt samhälle. Det är inte rimligt, att den förmodligen viktigaste nyttigheten inte kan tillhandahållas befolkningen därför att politikerna är mer intresserade av Spindelgökarnas mutor, samt av att delta i Spindelgökarnas flashiga arrangemang; lyxresor och dito ackomodering, god mat, fyllefester och fritt kopulerande med damer från det östra grannlandets lätta garde.

Om det är möjligt, att som nu sker, låta kriminella psykopater som Energimarknadsinspektionens Yvonne Fredriksson, med stöd av likaledes kriminella element inom de politiska kamporganisationerna Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten, stjäla ett välskött elverk som aldrig förekommer i dessa sammanhang, då måste det vara möjligt att göra något åt Spindelgökarna - om folket kräver det.

Förre Generalguvernören Nicolaj Bobrikov
För folk i allmänhet kan det vara svårt att veta att de påfrestningar de är utsatta för är helt onödiga. Att de är följden av metodisk och uppsåtlig misskötsel av elnäten. Allt i egennyttigt syfte. Och att det till mycket liten del är fråga om vädrets makter. Bara om ledningsnät som inte verklighetsanpassats. Och som inte anpassats därför att berörda koryféer hellre kanaliserar pengarna till de egna fickorna än till ändamålsenliga investeringar och en adekvat driftorganisation.

Men när det blir känt - och det kommer det att bli när folk ledsnar på vanskötseln och tar reda på vad som verkligen gäller - då kommer frågan varför dessa vanskötta elföretag inte helt sonika löses in, delas upp och säljs ut till lokalbefolkningen vilka är de som är beroende av nätens driftsäkerhet.

Eldistribution är en verksamhet som har mycket lite att vinna på stordrift.
Förhållandet är snarast det omvända.
Eldistribution mår bäst i små organisationer med lokalkännedom och lokalt kontaktnät.
Och det fungerar bäst när elverkschefen och beslutsfattarna bor bland kunderna.

Svenskarna är ju ett hopplöst kuvat och efterblivet folk som utkämpat alla sina krig till den sista finnen. Den ryske tsaren Alexander I hade goda kunskapare och genomskådade detta förhållande. Efter 1808-1809 års krig tog han helt sonika Finland av de svenske och gjorde Finland till ett ryskt Storfurstendöme, vars förste Storfurste han även blev från 1809. Därmed var det färdigkrigat för de svenske och Sverige blev världens "fredligaste" land.

Så hoppet om att svenskarna ska duga till att göra något åt saken är väl inte så stort. Däremot kan man väl med visst fog fråga sig, hur länge Matti Meikäläinen tänker finna sig i att sitta i mörker och frysa, förlora intäkter och drabbas av skador, för att det tilltalar finska politiker mer att supa skallen av sig och sätta på grannlandets damer på Spindelgökarnas bekostnad, än att sköta sitt jobb. Ja, egentligen är det på Matti Meikäläinens bekostnad allt sker.

Marskalk Gustav Mannerheim.
Sedan skilsmässan från Sverige har man i Finland hunnit skjuta en rysk generalguvernör, Nikolaj Bobrikov, förklara sig självständigt i samband med ryska Revolutionen, utkämpa ett inbördeskrig, samt utkämpa två krig mot Sovjetunionen under Mannerheims ledning, för att hindra Sovjetisk plundring av Finland. Så även om dagens Matti säkert också är mer försoffad än gårdagens dito, är jag förhoppningsfull om att Finland finner ett sätt att hantera Spindelgökarna och den finska korruptionen. Däremot är jag av naturliga skäl mindre hoppfull om Sverige. Här är det mer politiskt korrekt att sitta i mörkret och huttra och vara rädd.

Hur mycket tänker man ta emot innan man tar sig till Helsingfors och talar allvar med Spindelgökarnas mutkolvar? Om man inte vill gå till direkta handgripligheter kan man ju åtminstone se till att de folkvalda blir kemiskt kastrerade och får antabus inopererat i kroppen. Då kanske finnarnas elförsörjning kan prioriteras upp av Spindelgökarnas mutkolvar.



Övertorneå den 28 december 2011
Mikael Styrman
Elverkschef och ägare till ett fungerade elnät, numera stulet av Spindelgökarnas charlataner och av offentligt anställda, men av Spindelgökarna belönade psykopater.
.

4 kommentarer:

Stoppa smot och heja HV sa...

1. Det glädjer mig att Ditt stulna eknät fungerar. Trodde i och för sig inget annat.

2. Var det inte elnätet Vattenfall sålde i Finland?? Och fjärrvärmen, men behöll elproduktion och elförsäljning!!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

2. Ja så var det nog. Men de har nog ännu kvar driften? Och under alla förhållanden har det ännu inte varit möjligt för köparen att återuppbygga en fungerande driftorganisation och ta igen det förlorade decenniet som Vattenfall ägt nätet.

Stoppa smot och heja HV sa...

Köparen är ju ett riskkapitalbolag så driftorganisation det köper de väl på nätet!!!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Du menar att de tar över den driftorganisation som Vattenfall har?