söndag 13 november 2011

Proppen ur i Italien?

.
Silivio Berlusconi har avgått som italiensk premiärminister. Den traditionella vänstern, inte minst den svenska mediavänstern, har använt Berlusconi som övertrycksventil för snart sagt allt ont här i världen. Ett pseudohot som man riktat svenskars förakt och ilska emot istället för att kanalisera den mot den svenska korruptionen. Nu är det som om en förlossning har skett. Äntligen ska allt bli bra. Men blir det så?

Är det inte i själva verket så, att den italienska politiken var genomkorrumperad före Berlusconi, har fortsatt att vara det under Berlusconi och kommer att vara det även i framtiden?

Skillnaden mellan Berlusconi och de inkompetenta skurkar som tidigare plundrade den italienska statskassan är nog inte bara Berlusconis böjelse för unga vackra flickor. Skillnaden är nog även, att han har en betydande ekonomisk musikalitet som många av de andra skurkarna saknar.

Ekonomin var i fritt fall när Berlusconi tillträdde. Han har inte lyckats vända den. Och den beskaste ”nyheten” är att det inte finns någonting som talar för att den kommer att falla saktare sedan Berlusconi avgått. Snarare finns det väl anledning att befara att proppen nu dras ur det italienska badkaret.

Övertorneå den 13 november 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: