onsdag 30 november 2011

Ökända juveler bakom Carema

.
Jag har inte observerat det tidigare men styrelseordförande i Caremas ägare Ambea är Mikael Lillius.

Än sen då?

I kraftindustrin känner vi väl till Lillius men det är möjligt att han inte är lika känd hos allmänheten. Men ledande politiker är mer insatta i sådana här frågor än Kreti och Pleti.

Framför allt kommer vi ihåg honom som mannen bakom den ryska maffians plundring av Fortum.
Elanläggningar i tveksamt skick bakom Ural(!)  köptes till fantasipriser. Dessutom under former som man kan utgå ifrån att inte leder till något gott i framtiden heller. Minns ej säkert i skrivande stund men vill minnas att det rör sig om ca femtio miljarder som äventyret kostat hittills. Detta dränerade indirekt den finska statskassan och ska betalas av finska och svenska elkunder. Till sorg för dem men till glädje för maffian och de mutkolvar som sprungit deras ärenden.

Men Lillius gick inte att komma åt. Inte ens i Finland som annars brukar lyckas ganska bra med korruptionsbekämpning. Framträdande ledamöter för det politiska systemet av snart sagt alla politiska åskådningar hade varit med och slickat grädden av Fortum-tårtan. Så utöver vad han redan tjänat fick Lillius med sig ett betryggande antal miljoner från Fortum mot, får man förmoda, försäkringar om att hålla käften om vad som förevarit. Något som naturligtvis ändå ligger i hans intresse att göra.

Varför så intressant att han är ordförande för Ambea?

Jo, därför att det är ett kodspråk att utse honom till ordförande. Signalen, till svenska kommun-, landstings- och även rikspolitiker och deras respektive tjänstemän, som Ambea på detta sätt vill, och säkert har lyckats bra med att förmedla, är följande:

Inte bara är vi beredda att omhänderta dina åldringar och patienter och billigt förpacka dem och långtidsförvara dem i gammalt piss och indränkta blöjor. Vi har även möjlighet att betala dig som politiker och/eller tjänsteman en kick-back under bordet.

Genom att vi är ett riskkapitalbolag, som i åratal har demonstrerat att vi kan muta rätt personer så åtnjuter vi, som du säkert vet, skattefrihet och har rätt kontakter för att du ska kunna få ut din kick-back i ett skatteparadis, garanterat diskret.

Så välkommen med dina åldringar och patienter så ska vi ta hand om dem på ett sätt som speglar ambitionsnivån i den svenska offentliga sektorn.


Detta är budskapet som Carema vill, och uppenbarligen lyckats väl med att, föra ut. Genom att ha Lillius som ordförande skickar man ut det budskapet utan att behöva säga det.

- Marknadsföring av vanvård med mutor och skattefiffel som konkurrensmedel.
- Inbesparingar i offentlig sektor, men inte till skattebetalarnas fromma utan till beslutsfattarnas.

Sverige Anno 2011.

Övertorneå den 30 november 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: