lördag 1 oktober 2011

Om Beatrice Asks polis som inte rycker ut

.
När det som senare blev alliansregeringen gick till val 2006 var ett samlande tema den dåvarande s-regeringens bristande regeringsduglighet. Den som inte är både blind och döv, och dessutom indoktrinerad intill enfald, kan säkert känna igen sig i s-regeringens bristande regeringsduglighet. Men om man går till val på ett sådant tema så förpliktigar det också.


Mer resurser till polisen

Nu har alliansregeringen suttit i fem år. Det är tillräckligt länge för att göra skillnad. Hur har det blivit inom Beatrice Asks område? Alliansregeringen har tillskjutit mer medel till polisen, till säkerhetspolisen och till övervakning av befolkningen med hemlig avlyssning.


Svenska stasimedarbetare ännu hemliga

Men vi har däremot inte fått reda på vilka svenskar som samarbetade med östtyska Stasi. Det är fortsatt hemligt. Varför är det hemligt?

Jag frågar inte för att jag inte förstår att det är rädslan för att egna skurskstreck ska röjas om man hänger ut slöddret som samarbetade med brottslingarna i Stasi. Jag frågar för att det stimulerar min nyfikenhet hur man, inför sig själv och sina närstående, rättfärdigar att man fortsätter att skydda det svenska Stasikollaborativa slöddret.


Polisen rycker inte ut

Trots att polisen tilldelats ytterligare medel har en framskjuten position i media intagits av att polisen inte rycker ut på allvarliga larm - resursbrist åberopas. Vad kan man dra för slutsatser av det?


Omvänd resursbrist

Att jämföra det svenska försvaret med det finska försvaret har varit en skoningslös jämförelse - i klass med att skjuta sittande fågel. Sverige har haft ett försvar som fullkomligt badat i pengar och samtidigt varit totalt odugligt. Åtminstone på försvarsområdet kan man inte se något samband mellan medelstilldelning och duglighet.

Men man kan göra samma jämförelse, mellan det svenska och det finska, även på polisområdet. Gissa vilket resultat blir?


40% mer poliser i Sverige än i Finland

Sverige har, i grova drag och enligt uppgift, nio miljoner invånare och 20.000 poliser. Finland har fem miljoner invånare och 8.000 poliser. I Jämförelse mellan Sverige och Finland visar sig Sverige ha 40% (!) mer poliser än Finland. I Finland, som anses ha Europas effektivaste polis, har man även minsta antalet poliser per invånare i hela Europa.


För mycket resurser

Den svenska polisens effektivitet tycks inte bero på resursbrist, precis som lekstugan i försvaret inte berodde på resursbrist. Snarare är förhållandet det motsatta. För mycket resurser leder till pappersskyfflande, ineffektivitet och lekstuga. Resursbristen märks för övrigt mest i samband med våldsbrott som drabbar allmänheten. När slöddret ska ut och slåss på fotbollsläktarna märks inte polisbristen lika tydligt. Ingen resursbrist när man i tjänsten blir kommenderad att titta på fotboll organiserad av kommersiella intressen som exploaterar våldet och tillhandahåller en av diktaturens klassiska stöttepelare - Bröd, Arbete och Skådespel.


Hederligare finsk förvaltning

Förmodligen dras inte Finland med den genomkorrumperade politiker- och tjänstemannakår som Sverige belastas av. Så i Finland finns inte samma behov av att sabotera polis-, åklagar- och domarkårerna för att skydda sitt eget skinn.

Jag personligen hyste stora förhoppningar om att Du skulle kunna göra något åt förfallet inom polis och rättsväsende, Beatrice Ask. Du har suttit som justitieminister i fem år nu. Om man ska döma av synliga resultat är det inte mycket Du har åstadkommit. Tvärtom tycks Du mest ha fungerat som en skurkarnas gårdvar som skyddat dem mot att rättsväsendet oönskat skulle effektivisera sig och börja sätta fast korrumperade tjänstemän och politiker.

Varför avgår Du inte Beatrice Ask? Har Du ingen skam i kroppen?

Övertorneå den 1 oktober 2011
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Anonym sa...

härligt du är tillbaka, låga odds att pierre schori är en stasi-nyttig idiot!
håller m om ask, men bodström som har 4 jobb o inte sköter ngt är väl inte mer o hänga i granen?

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det är naturligtvis mycket låga odds. Andra, politiker, journalister m.m. som hemlighålls skulle förvåna mer. Det är därför det inte är några kampanjer i media om att häva hemligstämpeln. De ryggradslösa kräken driver naturligtvis inga kampanjer om att röja sina egna skurkstreck.

Jag håller helt med om Boström. Det tycks vila en förbannelse över just justitieministerposten i det här landet.

Anonym sa...

Diktaturen Sverige hemligstämplar...

http://politisktinkorrekt.info/2011/09/23/stasiarkiven-oppna-for-de-som-vill-ta-sig-en-titt/#more-101311

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Mycket intressant.
Informationen på den länken borde alla läsa!

Stoppa smot och heja HV sa...

Såvitt jag förstår har ingen av de personer som finns nämda i språkprofessorns bok (observera detta hon är inte professor i något annat än tyska)gjort sig skyldiga till något olagligt. De har förhörts av svensk polis och befunnits oskyldiga enligt svenks lag. Då får inte heller svenska myndigheter lämna ut deras namn. Betr. länken politisk korrekt etc var det väl inga större överraskningar. Att det fanns och finns ett stort antal människor som har politiska åsikter är väl helt OK. Det skall man så vitt jag vet inte straffas för i Sverige!!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Sveriges lag har ursprungligen varit en ganska kort samling texter som pekade ut ett hederligt och moraliskt levnadssätt. Det var då möjligt att döma någon som betedde sig tjuvaktigt eller omoraliskt även om inte exakt den special-abrovinkeln som någon gjort sig skyldig till fanns beskriven i lagboken. Det viktiga var att fastställa om beteendet var moraliskt och hederligt eller ej.

Ett problem med lagstiftningsvansinnet, det vill säga viljan att lagstifta mot och detaljreglera allt är tyvärr att det får motsatt effekt. För varje ytterligare detaljreglering blir lagen allt mer begränsad till det som är uppräknat i den. Det som inte är uppräknat är tillåtet. Det är ingen önskad effekt. Det är en konsekvens av korkat och klåfingrigt lagstiftningsarbete och politisk maktgalenskap.

Sveriges lagbok skulle vara mindre än en centimeter tjock, kanske mindre än fem millimeter, om lagstiftningsarbetet bedrevs kompetent och det skulle vara möjligt för alla svenskar att kunna lagens alla delar.

Det finns därför mycket förkastligt och omoraliskt som inte är reglerat i svensk lag numera. Men att det är utrett av polis och att de har ”befunnits oskyldiga” betyder nog inte så mycket i det här fallet. Det betyder nog bara att det var politiskt önskvärt att lägga locket på. Att belägga henne med sekretess är bara löjligt. Det är ju offentliga uppgifter. Sådana ska inte sekretessbeläggas utan mycket tunga skäl. Är deras beteende moraliskt korrekt kan de ju vara stolta över att finnas med på en lista över stasi-kollaboratörer.

Att ha politiska åsikter är naturligtvis helt ok. Det håller jag med om. Att fungera som uppgiftslämnare åt en politisk terrororganisation kan inte jag tycka att är ok.