söndag 23 oktober 2011

Dödshotet i Mattila

.
Vad var det Elsäkerhetsverket och Vattenfall ägnade sig åt i Mattila på fredag kväll när de släckte ned el-, vatten- och teleförsörjningen för några tusen kunder mellan Mattila och Risudden i nära sju timmar?

Elsäkerhetsverket har i efterhand förklarat sig med att vår ledning var farlig och att det var nödvändigt att bryta strömmen på fredag.
Och numera kan man driva den, men då ska den ha vakter från Vattenfall som skyddar allmänheten, enligt Elsäkerhetsverket.

Men hur är det egentligen?

Är ledningen akut farlig eller är den ens farlig?
Och hur såg Elsäkerhetsverkets och Vattenfalls agenda egentligen ut?

Konstigt förresten att Elsäkerhetsverket tycker att vår ledning kräver vakter. Den är ju i alla fall tillförlitligare än elförsörjningen i Kista och Vällingby - även i sidolutat skick. För att då inte nämna allt skrot med järnlinor som sitter uppe i Vattenfalls nät exempelvis i Dalsland. Jag tror nog att Fredrik Sjödin på Elsäkerhetsverket inte har så mycket att tillföra elsäkerheten i Sverige.

Jag har gjort en liten film som presenterar ledningen, Vattenfalls heroiska kamp för att i maskopi med Elsäkerhetsverket värna elsäkerheten samt en del omständigheter omkring ledningen. Har lite problem med att lägga upp den. Bloggprogrammet hanterar inte så stora filer. Men de första kommer nu.

Minns att det egentligen inte är meningen att Du ska få se det här. Regel 1A i politrukhandboken föreskriver nämligen att Du bara ska nås av den politiska maktens version, distribuerad av propagandacentralen (TT) och lydigt och okritiskt publicerad av svenska media. Men nu bryter vi således mot politrukhandbokens regler. Redan två dagar efter Elsäkerhetsverkets katastrof i Haparanda kan Du här på min blogg med egna ögon se vad som pågår bakom politrukernas rökridåer.

De här filmerna är sammanlagt ca 21 minuter långa. Det är ganska mycket kraftledningar. De riktar sig bland annat till människor som är verksamma i kraftindustrin och som är intresserade av sitt jobb. Det finns sådana. Självklart är alla som vill veta välkomna att ta del av filmerna för att se hur anläggningen  ser ut som Elsäkerhetsverket och Vattenfall vaktat så minutiöst de senaste dagarna.

Fredrik Sjödin gjorde gällande att stolparna höll på att falla akut och att han därför, utan såväl kunskaper som förstudier var "tvungen" att göra våra kunder strömlösa med början sistlidna fredag kväll. Jag, å andra sidan, som vet mer om anläggningen, menar att vår gamla linje, som vi ska rasera, är driftsäkrare än eldistributionen i Kista och Vällingby - även i sidolutat tillstånd.

Jag har även gjort ett ca 10 minuter långt sammandrag av filmen, för Dig som inte är kraftledningsfreak, men som ändå vill hänga med och förstå vad som utspelar sig bakom den organiserade brottslighetens och de politiska psykopaternas rökridåer. Den finns även att se på Youtube. Första gången vi lagt ut något på Youtube. Men kanske inte sista. Sök på "Statlig Elterror Haparanda".

Det här som Elsäkerhetsverket har ägnat sig åt kommer vi naturligtvis att följa upp och beivra. Vi kommer också att se till att åtgärden sätts in i sitt rätta sammanhang och i rätt samhällsperspektiv. Det kommer inte att bli en för Elsäkerhetsverket till alla delar angenäm resa. Inte heller för de bakomvarande uppdragsgivarna.

Övertorneå den 23 oktober 2011
Mikael Styrman

(Hela filmen, ca 235 mb, kan laddas ned här. Det kan ta betydande tid om man har långsam internetuppkoppling.)

Del 1 Introduktion.



Del 2  Genomflygningen. 



Del 3 "Farliga" detaljer och heroiska statstjänstemän i södra delen.



Del 4 "Farliga" detaljer och heroiska statstjänstemän i norra delen.



Del 5  Finalen

.

9 kommentarer:

Micke sa...

är grymt sugen på att se din film innan jag lägger mig, kan du inte skapa ett youtubekonto och ladda upp den där?? sen länka via bloggen

Mikael Styrman sa...

Svar till Micke:

Det blir ganska mycket film. Youtube tillåter nog inte så stora filer är jag rädd. De första delarna ska jag strax lägga ut. De senare är bäst men man bör nog ha sett de första innan, för sammanhangets skull.

Anonym sa...

Lägg upp den på
http://multiupload.com/
så länge då.

Anonym sa...

Grymt sugen på att se filmen, hinner du ladda upp den ikväll?

Mikael Styrman sa...

Nätet går trögt just nu men det är min avsikt att försöka lägga upp allt ikväll. Men det kommer att ta tid.

Anonym sa...

Intressant vy över familjen Tornbergs gård. Med tanke på den politiska åskådningen som de företräder är det kanske inte så lämpligt att ha flertalet farmartankar uppställda utan föreskrivna läckageskydd samt säkerligen diverse ogräsbekämpningsmedel som ligger och dräller både här och där kring gården med åtföljande läckagerisk till vattendrag och grundvatten. Onekligen så vore detta nåt att bita i för en normal grävande journalist men den ryggraden verkar det inte finnas hos dem....

Stoppa smot och heja HV sa...

Ja det var snyggt sidolutat. Har gjort så mång agånger under mina 36 är i elbransche. Vad konkret var det som var farligt! Linjen håller ju upp stolparna och såvitt jag kan se är det ju raklinje. Inte en chans att det ramlar då!!

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Tyvärr är det ju så med en del politiker att det kan vara ganska långt mellan den egna moralen och den ideologi som de säger sig företräda.

Om gården kan man väl säga att den ser ut att vara fredad från myndigheternas intresse.
Det ser ut som det gör hos en Sicilianare som åtnjuter maffians beskydd. Ingen stör honom.

Den liknelsen är nog inte så dålig. Den som tittade på kvällens Nordnytt kunde åter konstatera att Haparanda kommun är förföljd av ledande befattningshavare som är oförmögna att tala sanning. Innan Sven-Erik drog sina färde såg han till att anställa Patrik Oja som kommunchef och mygla in Gunnel Simu som kommunalråd bakom ryggen på den demokratiska processen. Och ingen av dem är ju belastad av någon större förmåga att tala sanning.

Skillnaden mellan Sicilien och Haparanda tycks mest vara att på Sicilien finns maffian i det civila samhällets utkant och i Haparanda är det den organiserade brottsligheten som ÄR samhället.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Se mitt svar i en egen blog med rubriken ”Kriminella som elsäkerhetsinspektörer”.