fredag 16 september 2011

Tecknen i skyn

.
Det finns många brinnande buskar att iaktta och tolka nu, för den som vill se dem.


LKAB

För en tid sedan började regeringen sitt arbete för att stänga dörren till insyn i den grova organiserade brottslighetens verksamhet i LKAB. Då meddelades att SE-Bankens Marcus Wallenberg ska bli ordförande. Den som inte är blåögd uppfattar naturligtvis tyngden i den signalen och den bakomliggande skräcken för avslöjandet ifall mörkläggningen misslyckas.

Alldeles uppenbart räcker det inte, i en så här viktig fråga, med historiska väntjänster och gentjänster. Nej, den organiserade brottsligheten i statsförvaltningen har naturligtvis valt en representant vars lojalitet de inte behöver tvivla på även om, eller när, det blir allvar av i framtiden.


SEB

Därför har man valt någon som man kommer att kunna kontrollera. Det väcker naturligtvis funderingar ikring vilka förhållandena egentligen är i SE-Banken just nu. Vad är det som pågår i SE-Banken som vi inte får veta?


Swedbank

Swedbank har gjort helt om från sitt beslut om att återköpa egna aktier för upp till 10 miljarder. Ändå hade man försvarat beslutet med emfas. Men nu är plötsligt det tidigare beslutet helt passé.

Det här är ju inte någon mindre jämkning av kursen. Det är ett lappkast. 180 graders kursändring, eller full fart back skulle man kunna säga. Även i Swedbankfallet blir man naturligtvis nyfiken. Vad är det som föranlett kursändringen? Vad är det man inte talar om för oss?


Handelsbanken

Handelsbankens man, Sverker Martin-Löf i bland annat Industrivärden, vädrar offentligt sitt missnöje med att  finansminister Anders Borg låter förstå att det inte alltid kan vara högkonjunktur. Inte så populärt hos Industrivärden som utnyttjat den samlade kompetensen och erfarenheten till att handla aktier för stora värden i somras, när det var ”tokbilligt” på börsen, enligt en del tyckare. Sedan dess har det blivit ännu tokbilligare och den allt taggigare börskurvan fortsätter långsiktigt nedåt så det blir tokbilligare och tokbilligare. Svårt för en vanlig människa dock att förstå finessen med dessa affärer.

Man behöver väl inte vara någon större analytiker för att ana sambandet mellan de nyss uppräknade händelserna. Men onekligen väcker det en inte obetydlig nyfikenhet på vad som har hänt bakom kulisserna och som har föranlett dessa ompositioneringar. Och det saknas inte ytterligare tecken.


Mr Fuck-it-all-up

Bo Lundgren, känd från USA dit han åkte och mässade om framgångarna med den svenska ”banksaneringen” som han predikade för, till människor som inte visste vad han egentligen hade ställt till med, dyker plötsligt upp som gubben ur lådan i svenska media.

Vad vill han nu då? Jo, apropå ingenting förstås, mässar han om hur fel det var att låta Lehman Brothers gå i konkurs. Alldeles uppenbart är flöjten Lundgrens uppgift att jämna marken för ny fattighjälp till den grova organiserade brottslighetens banksyndikat.

Det blir allt uppenbarare, att det Bo Lundgren åstadkommit inte är någon banksanering. Han har istället slussat oerhörda summor skattemedel till den grova internationella brottsligheten. Han har dessutom, vilket är mycket värre, medverkat till att vi sitter fast i en ständigt pågående bankkris - hittills med åtminstone två akuta lägen och vi är nu på väg in i det tredje.

Vid de tidigare har den svenska företagsamheten och näringslivet drabbats av hårda åderlåtningar vilket satt sina spår i samhället som ingen kan blunda för. På område efter område faller välfärden samman, men Bo Lundgren vill hålla den grova organiserade brottsligheten under armarna och folket fortsatt förslavade av maffian.

- Fy skäms, Bo Lundgren! Du borde veta hut och inte springa maffians ärenden!

Det Ni borde ha gjort, är att resa tillbaka till framtiden, att se till att lokalt ägda och verkande banker startas igen, med uppgift - inte att föda den grova organiserade brottsligheten, utan att finansiera och utveckla svensk företagsamhet.

Det är märkligt, Bo Lundgren, att Du, när det svenska ekonomiska sammanbrottets historia ska skrivas, vill gå till hävderna som maffians torped, särskilt som Du hade möjligheten att bli ihågkommen som en folkets och samhällsekonomins frälsare istället.

Men, för att återgå till ursprungsfrågan - vad är det som har hänt, som Ni inte talar om för oss?

Övertorneå den 16 september 2011
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Brinnande buskar i mångfald leder oftast vidare till stora och okontrollerade skogsbränder.....
Det är nog bara att räkna dagarna.