lördag 6 augusti 2011

Varför alltid anonymt?

.
Förr

skrev man som regel under med eget namn när man framförde sin åsikt i exempelvis tidningarnas insändarspalter.


Nu

hör de till undantagen att någon agerar under eget namn.


Finns yttrandefriheten?

För att sätta ut eget namn krävs möjligen att man känner sig trygg i yttrandefriheten. Att den kan brukas utan att man riskerar repressalier. Betyder avsaknaden av eget namn under åsiktsyttringar att medborgarna inte litar på att den svenska yttrandefriheten verkligen finns?


Sosseriet skapade ett monster...

Är det i så fall så att socialdemokraterna under sin tid vid makten skapade detta åsiktsmonster som kväver alla andra åsiktsyttringar som medborgarna skulle vilja ge ifrån sig?


...som borgerliga pampar är nöjda med

Varför har i så fall inte alliansregeringen gjort något för att trygga yttrandefriheten?

Är båda sidor - socialistsidan och den borgerliga sidan - i verkligheten lika goda kålsupare?


Göran Persson-modellen

Har båda sidor anammat det som kommit att kallas för Göran Persson-modellen, att skriva anonyma insändare under falsk pseudonym, till stöd för sig själv eller sina åsikter? Sugnaturer som ”Metallarbetare 49” och liknande falska signaturer.


Stasikollaboratörer gallrar

Är båda sidor lika förtjusta i att förtrycka människor genom att det bara får ges uttryck för de egna åsikterna - anonymt förstås, och övriga, de obekväma, gallras bort av Stasikollaboratörerna i ofria massmedia?


Vad kan vi medborgare göra?

Finns det i så fall något vi medborgare aktivt kan göra åt åsiktsförtrycket, annat än att läsa mellan raderna, skriva anonyma insändare och beblanda oss med våra anonyma makthavare?


Yttrandefrihet kräver civilkurage

Jag tror inte att det är så enkelt att som att säga att man är rädd för repressalier. Förmodligen har man alltid haft anledning att vara rädd för repressalier när man uttrycker sin åsikt. Skillnaden är snarare att förr värderade människorna yttrandefriheten så högt att man var beredd att utsätta sig för obehag för att försvara sin rätt.

Det kanske är så enkelt som att den som inte är beredd att riskera något obehag för att nyttja sin yttrandefrihet inte har gjort rätt för någon yttrandefrihet. Han/hon är i så fall inte fri utan är sin egen rädslas fånge.


Synliggör ryggradslösa pampars åsiktsförtryck

Men om fler, gärna alla eller åtminstone nästan alla, utnyttjade sin yttrandefrihet skulle vi komma ifrån våra pampar åsiktsförtryck för det skulle gå att se tydligt var deras sjabbiga åsiktsförtryck utövades - i de kvarvarande anonyma åsiktsyttringarna.

Att rösta anonymt med bevarad valhemlighet, det är en sak men att aldrig våga uttrycka sina åsikter under eget namn, det är ynkedom.

Jakobstad den 6 augusti 2011
Mikael Styrman
.

10 kommentarer:

Stoppa smot och heja HV sa...

Ska vi komma på kollisionskurs igen. Jag framträder ofta och skriver både debattartiklar och insändare, alltid under mitt tätta namn och kan inte påstå att jag blivit "åsiktsförtryckt". Visst fär jag höra att det år ju Du som o s v, men i de allra flesta fall tycker den som säger något till mig att han delar min uppfattning.
Däremot har jag funnit att vissa media inte tar in sådant som strider mot deras uppfattning. Inte typ SvD eller DN, det har aldrig varit något problem att få in en debattartikel där, men Dagens Industri har svårt för mina "kommunistiska" åsikter och där har jag aldrig blivit publicerad. De är ju Gud sig bevare "partipolitisk obundna"!!

Anonym sa...

For your info
Marsha J. Evans och Bengt Westerberg.

As you open your pockets for the next natural disaster, please keep these facts in mind:
The American Red Cross President and CEO Marsha J. Evans salary for the year was $651,957 plus expenses.

The United Way President Brian Gallagher receives a $375,000 base salary along with numerous expense benefits.

UNICEF CEO Caryl M. Stern receives $1,200,000 per year (100k per month) plus all expenses including a ROLLS ROYCE. Less than 5 cents of your donated dollar goes to the cause.

The Salvation Army's Commissioner Todd Bassett receives a salary of only $13,000 per year (plus housing) for managing this $2 billion dollar organization. 96 percent of donated dollars go to the cause.

The American Legion National Commander receives a $0.00 zero salary. Your donations go to help Veterans and their families and youth!

The Veterans of Foreign Wars National Commander receives a $0.00 zero salary. Your donations go to help Veterans and their families and youth!

The Disabled American Veterans National Commander receives a $0.00 zero salary. Your donations go to help Veterans and their families and youth!

The Military Order of Purple Hearts National Commander receives a $0.00 zero salary. Your donations go to help Veterans and their families and youth!

The Vietnam Veterans Association National Commander receives a $0.00 zero salary. Your donations go to help Veterans and their families and youth!
No further comment is necessary. Please share this with everyone you can.

Anonym sa...

annonym för att slippa reprisalier! Mycket riktigt.

Titta här vad som väntar,

http://w3.newsmax.com/a/aftershockb/video.cfm?promo_code=CC2E-1

SD

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Nu är ju Du säkert inte så representativ som skriver under med eget namn.
Har Du blivit publicerad i Svenskan, och hör och häpna i DN också?
Vad har Du att säga till Ditt försvar?
Har Du uttryckt oförargliga åsikter eller rent av smickrat makten?
Att Du inte blir publicerad av DI säger inte så mycket.
Det blir ju inte någon annan heller som har en åsikt vid sidan av ”mainstream”
eller rådande strömningar inom den politiska makten och ”tjänstemannapartiet”.
Jag blir mer imponerad av att Du blivit publicerad i Svenskan och framför allt DN.
Du kanske bör gå tillbaka och läsa vad Du skrev?
Egentligen vill jag inte reta upp Dig, men jag måste - åtminstone lite.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Tack, då fick vi lite perspektiv på Parasit-Bängans verksamhet.
Det verkar som om Röda Korset egentligen är Svarta Korset över hela världen?
Och slöddret i FN är värst, som vanligt.

Mikael Styrman sa...

Svar till SD:

Mycket intressant länk.

Stoppa smot och heja HV sa...

Vi skall inte bli osams, vi har nog ungefär samm aåsikter i mycket. Både i DN och i SvD har jag skrivit debattartiklar om den svenska elmarknadens misslyckanden och fått dem införda. Försökt samma sak på DI och gått bet. Så så insmickrande har jag inte varit tvärt om.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Tack, det var en lättnad att höra.
Intressant att DI censurerar dessa frågor...

Anonym sa...

Anonym = inga repressalier!

Rickard sa...

Styrman: Mycket välskriven och tänkvärd bloggpost!

HV-killen: DI är helt omöjliga när det gäller att diskutera elpris. De är mest ute efter att skapa sensationsrubriker och innehållet i artiklarna är pinsamt dåligt. Om man sedan läser kommentarerna till artiklarna blir man mörkrädd över hur dåligt informerade DIs läsare är. DIs läsare är dock på inget sätt unika; elmarknaden är krånglig och branschen lyckas för dåligt med att undervisa vanligt folk.