torsdag 25 augusti 2011

Statligt telenätshaveri

.
Som vanligt, höll jag på att säga, är det någon statlig infrastrukturverksamhet som håller på och havererar. Enligt dagens Norrländska är det telefonnätet på landsbygden runt om i länet som håller på och bryter samman.

Som ledningsägare är jag inte förvånad. För några år sedan åkte man runt och plockade in fasadmätarskåpen på Telestationerna för dyra pengar. Varför? Jo för att de var utsatta för sabotage, sade man. Det väckte naturligtvis vår nyfikenhet. Vi hade ju aldrig hört talas om något sabotage mot fasadmätarskåp. Var hade det skett? Vi forskade. Svaret blev: I Vällingby!

Så Telia åkte runt och plockade in fasadmätarskåp över hela landet för att man hade haft sabotage i Vällingby...

Och nu åker man runt och plockar ned teleledningar över hela landet. Och inte bara fallfärdigt skrot. Det skulle ju gå att begripa. Nej, mycket av det som åker ned är i bra skick och skulle utan vidare stå i 20-30 år till. Men i en gammelstalinistisk verksamhet som Telia kammar man med stora kammen. Då åker allt ned - bra som dåligt. Eller är det i Telia som i andra statliga verksamheter som jag kommit i kontakt med? Då finns det ingen i beslutande ställning som kan skilja en bra från en dålig anläggning. Jobbet har man fått på andra meriter.

Ja, då blir man inte så förvånad över att telenäten inte fungerar. Nog är det inte så lite dårhusvarning över den verksamheten.

Ser även i Norrländskan att en mer känd än kompetent systerson till en tidigare socialdemokratisk industriministerhustru uttalar sig kraftfullt i frågan. Äkta nationalsocialdemokratisk knapadel minsann. Själv har jag personliga erfarenheter av krutuppfinnaren i fråga som numera göds i riksdagen. Han har, som det snart kommer att visa sig, kostat elkunderna i Tornedalen ca 40 miljoner kronor, att betala ur kundernas egen ficka, med sin tvångsförvaltningsexpedition och sin vägbelysning som ser ut som om ett efterblivet tivolisällskap gjort ett misslyckat försök att slå upp ett tält, för att därefter dra vidare.

Vem var det som slösade bort Haparanda kommuns statliga IT-bidrag genom att skänka det till Telia? Undrar om det inte var krutuppfinnaren i fråga? Knappt har man sprungit med bidraget till Telia så plockar man ned telenätet. På vilket sätt har man försäkrat sig om att man inte kastat kommuninvånarnas pengar i sjön?

Övertorneå den 25 augusti 2011
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

ulf sa...

Att ta ner kopparledningarna är en dolkstöt rakt in i glesbygden, dårarna som låter detta hända skulle förpassas till ett läger med trådlös kommuniktion, där skulle dom få sitta till "hela Sverige ska leva" blivit verklighet.....

Mikael Styrman sa...

Kunde inte sagt det bättre själv.
Det som pågår är naturligtvis en katastrof och ett vansinne med 08-perspektiv som utspelar sig inför våra ögon.

Anonym sa...

Kopparpriset är högt så cheferna säljer för att kunna höja bonusen.