lördag 13 augusti 2011

Full fart framåt!

.
.
Så kom då nästa genidrag från den europeiska toppolitikens krutuppfinnare. Frankrike, Belgien, Italien och Spanien, fyra vanskötta ekonomier, förbjuder blankning.


Blankningen är i stort sett den enda fungerande tillsynen mot de värst övervärderade spärrballongerna på världens börser. Den gör var och en aktör på börsen till en potentiell städare. Med blankningen som vapen kan nära nog vem som helst skjuta ned en uppumpad spärrballong på väg till väders.


Och metoden är bra för den har en betydande självrisk. Den som försöker blanka och misslyckas kan ruinera sig.


Man kan säga att blankningen har en viktig renhållningsfunktion, både genom att den kan sticka hål på övervärderade aktiebubblor och genom att den kan röja symptom på underliggande sjukdomsförhållanden och skevheter i ekonomin. Att förbjuda blankning kan därför jämföras med att förbjuda exempelvis penicillin. Eller att ersätta penicillin med smärtstillande.


De flesta vet vad man riskerar med överdosering av smärtstillande. Om en allvarligt sjuk person ignorerar kroppens varningssignal, smärtan, och överdoserar smärtstillande ligger vederbörande hemma och dör, istället för att söka sig till läkare och adekvat livsuppehållande behandling. Därför ska man vara ytterligt försiktig i sitt umgänge med smärtstillande och även med att förbjuda blankning av aktier.

Rimligt värderade aktier, och rimligt belånade aktieägare, behöver knappast ha något substantiellt att frukta från blankning. Lite störningar och fluktuationer i samband med ryktesspridning och attacker - ja - men något substantiellt - knappast.

Men de europeiska nationella konkursbona, som vilken liten tuva som helst i vägen kan välta omkull, fruktar nog blankningen. Uppenbarligen tror inte politikerna i berörda länder att de kan få ordning på ekonomin. Det är nog därför de väljer idiotlösningen - att försöka hålla katastrofen för dörren förbi det franska presidentvalet - bland annat. Men det sker med en stor risk för framför allt det franska folket men även för andra länder som också kommer att bli drabbade.

Fransmännen kan gärna passa på och beställa hem lite virke och börja snickra på giljotinerna nu, medan det är ordnade förhållanden. För innan de där stollarna är färdiga kommer de nog att behövas. Det här problemet löser man inte genom att åka till Paris och tippa gödsel framför officiella byggnader för att sedan åka hem och slå sig för bröstet.

Det förefaller ganska osannolikt att det skulle vara möjligt för Europas mer strukturerade länder att stanna kvar i en valutaunion tillsammans med de där blindgångarna - i ordets värsta betydelse. För uppenbarligen är Frankrikes, Belgiens, Italiens och Spaniens politiker beredda att ramma världsekonomin i försöken att hålla sig själva kvar vid makten. Kommandot lyder:

Full fart framåt - strunta i torpederna!

För världens och Europas befolknings skull i allmänhet och direkt berörda länders befolkning i synnerhet må vi hoppas att nuvarande politiker snart får lämna plats på taburetterna åt dugligare folk, för sådana där odugliga stollar har inte på taburetterna att göra.

Klicka här  för att komma till Youtube och Monty Pyton-sketchen "Ministry of Silly Walks" - eller är det till Élyséepalatset?

Övertorneå den 12 augusti 2011
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Här har ni något viktigt att skriva om,
Svenska journalister i Stasi-arkiven,

http://petterssons.bloggsida.se/politik/svenska-journalister-i-stasi-arkiven

http://sverigedemokraterna.se/2011/02/03/sd-kraver-oppnade-stasiarkiv/

mvh
SD

Mikael Styrman sa...

Svar till SD:

Det där är tydligen väldigt känsligt....
Och då handlar det om en förbrytarorganisation som har gått i graven 1989 - för 22 år sedan.
Nog borde vi kunna få veta vilket slödder som sprang deras ärenden så här 22 år senare.
Såväl journalister som politiker och andra.
För att inte tala om svenska stasis kollaboratörer.
Det svenska etablissemanget sätter förbrytarstämpeln i pannan på sig själva genom att hemlighålla detta.
Ev välförtjänt stämpel.