söndag 3 juli 2011

Döljer - istället för att bekämpa - korruption

.
I kölvattnet efter Uppdrag Gransknings program om korruptionen i Göteborg poppar den ena efter den andra korruptionsskandalen upp i landet.

Det har länge varit uppenbart för många av oss, och det blir det för allt fler, att Sverige är ett i stort sett genomkorrumperat land. Den politiska makten och eliten är korrumperad, stats-, landstings- och kommunbyråkratierna är korrumperade - en del mer, en del mindre. Näringslivet är korrumperat - åtminstone delar av det. Rättsväsendet och - tråkigast av allt - massmedia är korrumperade i hög grad. Korruptionen är så utbredd och etablerad, att många av de genomkorrumperade, och andra, i och för sig oskyldiga betraktare, inte förstår att det är just det de är. Korruptionen har blivit en naturlig del av samhället. Så naturlig, att de institut som till namnet ska bekämpa korruptionen i hög grad har korrumperade huvudmän. Rötan fortplantar sig nedåt i samhället. Det brukar bli värre för varje steg. Redan har vi den situationen att restaurangägarna betalar sopgubbarna svart för att få soporna hämtade - trots att de kan betala vitt. Snart måste de betala både vitt och svart för att sopgubbarna ska hämta deras sopor innan de går hem, med högre lön än en lärare, efter fyra timmars arbete, och går till nästa jobb samma dag, som är helsvart.

Ja, det svenska samhället är så korrumperat, att man kan jämföra med en sufflé som står i ugnen och jäser. Den jäser upp ur formen, spränger ugnsluckan, väller ut ur köket genom fönster och dörrar, nedför trapporna, ut på trottoaren och vidare ut på gatan. Och där kämpar sig Transparency International och Institutet Mot Mutors företrädare fram längs gatan i knähög smet och har fullt sjå att hålla masken och låtsas att allting är helt normalt.

Samtidigt som de ekonomiska och juridiska spelreglerna är helt satta ur spel av korruption tilldelar Transparency International Sverige 9 poäng av 10 möjliga, på en skala där 10 är minst korrumperad - inte mest. Och Institutet Mot Mutor för en minst sagt tynande och tillbakadragen tillvaro.

Förklaringen får man åtminstone delvis när man undersöker vilka som står bakom exempelvis Institutet Mot Mutor. Där finns, föga förvånande, såväl hederligt folk som ökända hel- och halvskurkar. Den nationella bankbrottsligheten är till exempel väl representerad. Men det är väl bra att de ändå är med där, även om de inte verkar särskilt intresserade av att göra någon nytta? Jag antar att de signalerar att de själva mutar och tar mutor och borstar på ryggen och blir borstade på ryggen - inte för att de vill det, utan i rent självförsvar - för att inte någon annan ska hinna muta före. Och just däri ligger all korruptions moder. Den finns alltså till stor del att söka i Institutet Mot Mutor och bakomliggande organisationer.

- Sverige är fantastiskt ! - Eller hur?

Övertorneå den 3 juli 2011
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Jan sa...

Din artikel är intressant och välskriven, faktiskt glänsande elokvens. Det viktiga för mig är det faktiska innehållet och du har helt rätt när det gäller korruptionen i Sverige. Jag har varit inom entreprenader på den fria marknaden i många år. Strålkastarna riktas ju just nu mycket mot Göteborg där jag hör hemma. På sjuttiotalet hade vi ett kommunalt konsultbolag med 400 anställda, ägt av 11 kommuner runt Göteborg. Grunden för bolagets tillkomst var att kommunerna ville minska kostnaderna för konsulttjänster: planförslag, projekteringar, geoteknik och i stort sett allt utom el. Där blev det lite för svårt.

Efter några år visade det sig att kostnaderna från det kommunalägda bolaget, Göteborgs Föroreter AB, blev mer än dubbelt så höga som den privata marknaden tillämpade.

Av en slump upptäckte revisornerna i Öckerö kommun där jag bor att det förekom oegentligheter. Kommunalrådet Altby hade för vana att skicka räkningar för sina privata utsvävningar till vännerna i Göteborgs Förorter som bakade in dem i pågående entreprenader för Öckerö kommun, vilka attesterades av Altby. Slumpen villa nu att Förorterna blev sena med betalningar och det kom krav från resebyråer, pälsaffärer, restauranger m m till Öckerö Kommun. Revisorerna kunde ju inte gärna blunda även om de blev omåttligt sömniga. Anmälan, polisutredning samt avsked och fängelse för Altby blev resultatet. Utredningen visade dessutom att Föroreternas höga priser berodde på liknande transaktioner på andra ställen. Flera fick sparken och straff. Göteborgs Förorter lades ner och blev en ekonomisk katastrof för alla utom de skurkar som aldrig upptäcktes.

Nu har vi ett nytt kommunalt bolag, Egnahemsbolaget i Göteborg, som försöker göra om samma sak. Vd Olle Lundgren blev dömd för tagande av muta. Man har försökt att spara byggkostnader, 100 000 per hus genom förenklad fasadkonstruktion utan avluftning vilket innebär förhöjd fukthalt och mögelbildning. Har drabbat ca 350 villabostäder vilka därmed blivit olagliga att bo i pga hälsorisk men tyvärr omöjliga att flytta ifrån eftersom Egnahemsbolaget vägrar att sanera och bygga om fasaderna. Sälja går ju självfallet inte.

På nyheeterna i går hörde jag att regering skall se över systemet med att gamla politiker får bli ledamöter i de kommunala byggbolagens styrelser. Man funderar på om det kan bli bättre med personer som har teknisk utbildning och erfarenhet. Grattis till den insikten.

Jan Wiklund sa...

Jag har just kollat igenom internet om korruption i Sverige och det verkar som om ingen vet hur stor den är. Uppfattningen om korruption är vida större än i Norge och Danmark, men som sagt, ingen tycks veta.

Delvis är detta naturligt, korruption äger ju i regel rum i skuggan. Men vi borde höra mer om konkreta fall om den nu är så stor. Och de konkreta fallen tycks vara få. Till skillnad från t.ex. UK där det snart sagt varje dag rapporteras om något nytt fall.

Teoretiskt sett borde korruptionen vara större nu än förr, eftersom entreprenaderna har spritts till hela den offentliga sektorn. När jag växte upp på 60-talet förekom de ju praktiskt taget bara i byggbranschen, och alla visste att just byggbranschen var korrupt, redan då. Inte minst min far som arbetade där.

Men ett problem med "korruption" är att begreppet är så slirigt. Betyder det bara att man betalar pengar under bordet? Eller betyder det också att man gynnar kompisar? Betyder det rentav att reglerna kan vara så riggade att man inte behöver bryta mot något för att vara korrupt? Det är oklart. Det senare har jag försökt peka på i bloggartikeln https://gemensam.wordpress.com/2020/02/21/nar-korruption-blir-tillrackligt-stor-kallas-den-inte-langre-korruption/ - vad ska man egentligen kalla företeelsen att kommunen sköter planeringen åt ett privat bolag?

Jag hade en diskussion om detta för några år sen med Sveriges ledande korruptionsforskare Bo Rothstein, och han var klart obekväm med det. Det blir ju lättare att jämföra länder med varandra om man har en väldigt rigid definition som t.ex. bara innebär pengar under bordet. Sedermera tycks han dock ha vidgat definitionen något.

Hur som helst skulle det vara bra att veta lite mer. Just nu bor jag i Frankrike där man också förutsätter att myndigheter är en smula korrupta. Så det är nog en allmän företeelse. Dock är det värre på vissa håll än på andra. Min frus gamla brevkompis i Rumänien berättade att borgmästaren hade blivit omvald på argumentet "jag har redan snott åt mig så mycket av kommunens pengar att jag inte behöver mer. Men se där på oppositionskandidaten, han har ju ingenting".

Anonym sa...

Jag undrar över samma sak…. Om Ebba Bush ger Agape en second hand verksamhet 400000kr…. I Lidköping så drivs verksamheten genom Arbetsförmedlingens hjälp på så sätt att inte så många kommer därifrån friska utan bedöms sjuka. En nykter alkolist sägs ha bråkat sig ut den ända som kom därifrån. Det går ut på att vara så funktionshindrad som möjligt för att få så mycket bidrag som möjligt för den som arbetstränar osv. Mitt förslag var att iställwt för att se demonen utanför sig själva så skulle man tjäna på att rehabilitera effektivare och inte erbjuda en vecka på psyket för de som kanske erbjuder förbättrings förslag på Hvb, arbetsplatser osv. Alltså inte bli jäviga i diplomati. Sen när inget stämplas in i kassor eller har någon kontroll över det som skänks som gåvor så blir det ett svinn där ett fåtal gynnas av de medel de är avsedda för, nämligen att hjälpa de folk som behöver se verksamheter utan korrumption. De utnyttjas och fåtal anställs mer än de själva som får nyttan av de svarta affärerna. De kristna, inte muslimer eller det vandrande folket. Vilket var den mission grundaren avsåg hjälpa.