torsdag 23 juni 2011

Vad händer med SAAB?

.
Kanske Maud kan lösa SAAB-problemet genom att tvångsförvalta SAAB?
Det är hon ju bra på....
Då tar man SAAB:s intäkter och låter dem försöka bygga bilar utan pengar.
Är hon inte fantastisk vår näringsminister, så säg.
Var skulle vi vara utan Maud?

SAAB kanske kan byta namn till SAAB Bank?
Då öppnas ju alla slussar...

Övertorneå den 24 juni 2011
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Jag rullar sa...

Kan inte Ekfors Kraft gå ihop med Müller, ni verkar ju båda vara ena hejare på driva företag.

Mikael Styrman sa...

Svar till ”Jag rullar”:

Det är svårt för mig att bedöma vad Müller kan och inte kan. Intrycket man får, trots en mediabevakning som verkar åtminstone bitvis styrd, är väl att han på kort tid gjort stora insatser för att försöka få SAAB på fötter.

SAAB:s problem är ju inte heller åstadkomna av Müller utan av tidigare ägare och under lång tid - svenska och amerikanska ägare. De verkar inte ha begripit mycket om biltillverkning utan tycks mest ha varit upptagna av att försöka dölja den egna inkompetensen för att inte äventyra de egna förmånerna.

Uppenbart skulle det vara ytterst genant för ett ganska homogent bilindustriellt, finansiellt och varför inte även politiskt etablissemang om Müller faktiskt lyckades få igång SAAB som de själva så fullständigt kört åt fanders. Så jag förstår att de är oroliga och att det ger Müller många fiender.

SAAB:s situation är mycket svår. Får Müller ordning på SAAB är det i så fall en mycket imponerande bedrift. Men det är som sagt inte han som har ställt till det även om nollorna står i kö för att skylla den egna skulden på honom.

Det man redan nu måste fråga sig - oavsett om SAAB visar sig gå att rädda eller ej - är:

Vad har alla dessa såskoppar som ägt och drivit SAAB tidigare ägnat sig åt?

Och, Du har nog rätt i att situationen vi befinner oss i påminner lite om varandra. Även jag har ju många mäktiga, men inte nödvändigtvis särskilt kompetenta, fiender som är rädda för mig. Förmodligen mest för att jag är en av få som törs lyfta fram vad de ägnar sig. Lilla Ekfors har verkligen en förmåga att sätta skräck i oduglingarna och det bara genom att vara det levande beviset för hur de missköter sina uppgifter. Beviset för hur det verkligen går att sköta eldistribution på ett bra sätt. Att det inte är skrivet i sten att man måste hamna ute i Europa med ett statsägt allmännyttigt företag, på affärsäventyr som man inte klarar av, men som ger rikligt med fringisar åt alla som håller sig i närheten. Men det blir jävligt dyrt för skattebetalarna och det kommer att vara det länge. Och det skulle inte vara bra för elkunderna/skattebetalarna utan ett Ekfors att jämföra med.

Anonym sa...

Har försökt hitta uppgifter på hur många miljarder som lånats ut ( som det kallas) till Lettland, Irland, Portugal, Grekland. Det är många formuleringar i stil ned "inom ramen för", "stabiliseringen av". 10 miljarder kr till Lettland, 6 miljarder till Irland. Portugal och Grekland har jag inte hittat uppgifter på. Det är många som gapar om att lägga ned "skiten" ifråga om Saab och varför ska deras skattepengar hjälpa Saab som om det vore en transferering rakt in i kassan bara men hur mkt handelsutbyte har vi med de länder vi nu öser miljarder över? Det ska delas ut och godhetskavajen ska tas på. Nu har regeringen kommit på att vi tillhör det postindustriella samhället. Vi behöver inte industrier som Saab, nej nej, det räcker med att sälja tjänster till varandra. Reinfeldt verkar mest intresserad av att framträda som en "humanitär" statsman.

Maräng

Mikael Styrman sa...

Svar till signaturen Maräng:

Se mitt svar i egen blogg med namnet ”Bankerna måste gå i konkurs”.