torsdag 23 juni 2011

Löjliga manipulationer

.
Så har det myglande brödraskapet varit i farten igen med sina patetiska manipulationer av svenskarna. Jag tänker naturligtvis på ”Nils Holgersson-utredningen”.


Det myglande brödraskapet

Bakom utredningen står HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna. Jaha, och hur förtroendeingivande låter det? Erkända myglare och politiska skurkar hela högen. Åtminstone den här gången har hela utredningen slagsida. Den är nämligen konstruerad för att dölja de tjuvaktiga rackarkäringarna Maud Olofsson (näringsminister Centernazisterna) och Yvonne Fredrikssons (Eljuntefrämjandet Ei) stöldturné i Övertorneå.


Mörkläggning pågår

Eftersom hela tjuvrajden håller på att skita sig kallas det myglande fotfolket in. Nu ska man  slå i svenskarna att Ekfors har höga tariffer och att det är därför man är ute och försöker stjäla vårt företag.


Målstyrd bluffutredning

För att få det att se seriöst ut har man studerat Ekfors tariffer för att se vilken kundkategori som Ekfors tariffer slår ogynnsammast mot och sedan har man byggt hela utredningen runt det och låtsas att det är en riktig utredning, som bara ”råkat” få ett visst resultat - sanningen. Fast egentligen är det en vanlig målstyrd bluffutredning av den typ som staten alltid brukar göra. Det vill säga att man bestämmer först vad resultatet ska bli och sedan konstruerar man utredningen så att den ger det önskade resultatet.


Tror att vi alla är tomma i bollen

Det är så med de här krutuppfinnarna att de tror att vi svenskar är så tomma i bollen att vi inte begriper vad de håller på med. Bara för att vi inte omedelbart kliver upp på barrikaderna och kraxar så tror de att vi inte fattar något. Nåja, alla fattar ju inte. En del vägrar att fatta. Och det är klart att om man låtit sig plundras hela livet av politikens tjuvar, och har trott på dem, kan det vara smärtsamt att ta till sig att man blivit blåst. Men de flesta fattar och nästan alla unga människor fattar.


Kostnadsriktiga tariffer...

Ekfors har - som nästan enda svenska elverk - kostnadsriktiga tariffer. Det vill säga att tariffen på ett bra sätt speglar hur våra kostnader ser ut. Elnätet står där det står och kräver lika mycket kostnader för drift, underhåll och förnyelse oavsett om det används eller inte. Den enda kostnad som är beroende av förbrukningen är de överföringsförluster som alltid uppstår i kraftledningar. De ökar när förbrukningen ökar.

Därför har jag konstruerat våra tariffer så att den rörliga överföringsavgiften täcker de överföringsförluster som vi har i vårt nät. Alla övriga kostnader har jag slagit ut på den fasta avgiften. Så ser den ekonomiska verkligheten ut för ett elverk och det bör tarifferna återspegla och inte något annat påhittat förhållande.


...ger rättvist fördelade kostnader

Då uppstår ett antal saker. En del får lite högre elkostnader. Andra får lägre. Men alla människor får de gemensamma kostnaderna rättvist fördelade och de betalar ”sina” kostnader enligt en rättvis och enkel modell.

Det leder till en hög fast avgift och en låg rörlig avgift. Ekfors har en överföringsavgift på bara 6 öre per kWh. Ovanligt låg. Det är lätt att glömma att den rörliga avgiften kan dra ihop till mycket pengar. Särskilt om man har hög förbrukning och/eller hög rörlig avgift. Att modellen är enkel är också viktigt. Det är lätt för en kund att veta hur kostnaderna kan bli lägre. En kund som har låg förbrukning får en hög kostnad per kWh därför att den höga fasta avgiften fördelas på ett fåtal kWh. En kund med hög förbrukning får en låg kostnad per kWh eftersom den höga fasta avgiften kan slås ut på många kWh. Men det är rättvist för precis så ser våra kostnader ut.


Förslagna parasiter och ryggradslösa politiker

Jag sa nyss att ett antal saker inträffar. En av de saker som inträffar är att det alltid finns ett antal gaphalsar som vill att någon annan ska betala deras kostnader. Det är ofta ganska hänsynslösa och förslagna personer. Ofta vet de att politiker alltid följer minsta motståndets lag. Att en politiker ofta tycker att en folksamling uppgående till två personer är en betydande opinionsyttring. Följaktligen sätter de igång ett herrans liv för att få någon eller några politiker att ordna så att någon annan ska betala deras kostnader. I de flesta områden fungerar det så att elverket böjer sig för högljudda påtryckningar och anpassar sina tariffer så att fogliga sansade ansvarsfulla och samarbetsvilliga människor får betala högre priser och de gapiga egoistiska tjuvarna och parasiterna kommer undan billigare. Men så inte här. Här försvarar vi de principer vi tror på och tycker att de tjuvaktiga och gapiga parasiterna ska stå för sina egna kostnader och inte pådyvla dem på hyggliga människor.


Så här har de gått till väga:

För att nu konstruera en låtsasutredning som ska komma fram till att Ekfors tariffer är dyra och suspekta har man valt en kundkategori som har låg förbrukning, nämligen lägenheter i flerfamiljshus utan elvärme. Då ser det ju ut som om vi är särskilt dyra. Men det blir väldigt löjligt. Vi har ca 3.500 kunder men bara ett 30-tal sådana hus i vårt område.


Och så här skulle en seriös utredning gjorts

Om man hade velat göra en seriös utredning hade man redovisat hur tarifferna slår på olika typer av kunder. Då hade man t ex kunnat välja kunder med eluppvärmda villor. Sådana räknas i tusental i vårt nät. Här har en typisk kund med elvärme 20 Amp säkring och 30.000 kWh förbrukning. Om man jämför en sådan kund hos Ekfors med Vattenfall, Eon och Fortum kommer man fram till följande resultat, alla priser exkl moms:




Beställningsverk för att dölja Mauds skumraskaffärer med Eljuntan

Men det var som sagt inte intressant att visa därför att hela Nils Holgersson-utredningen är ett beställningsverk för att dölja vår näringsminister Maud Olofssons pågående elnätstjuverier i Övertorneå på Eljuntans uppdrag.


Lögner och statistik

Det finns olika sorters lögn: små vita lögner, vanliga lögner, grova lögner, lögn och förbannad dikt och så finns det statistik. Ett tydligt exempel på hur statistik kan ljuga eller åtminstone förvränga verkligheten är det fransk-engelska överljudsplanet Concorde som bara trafikerades i tolv exemplar. Före dödsolyckan i Paris var det världens säkraste flygplan. Alla höll sig i luften. Efter olyckan i Paris var det världens farligaste flygplan för vart 12:e plan hade störtat.

Ungefär sådär är det med statliga och halvstatliga elprisjämförelser också. Särskilt sådana som görs i manipulativt syfte. Men det kriminella slöddret tror att vi inte begriper det - men det gör vi ju, eller hur?

Övertorneå den 23 juni 2011
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Intressant jämförelse av kostnaden för elen. Instämmer helt i din beräkning.Jag läste häromdagen i Borås Tidning hur Borås Kommun behandlar sitt energibolag och därmed sina abonnenter. Man har sedan 2007 höjt abonnemang med 50% och den rörliga avg med över 100% p.g.a höjda priser på elinköp, vilket inte har med driften av elbolaget att göra. Under samma tid 2007-2010 har kommunen konfiskerat 55 miljoner kronor till andra förlustbringande kommunala företag, som t.ex Djurparken i Borås vars syfte är ytterst tveksam ur djurskyddssynpunkt " Lycka till"

Stoppa smot och heja HV sa...

Återigen gör Du mig ledsen. denna utredning, som är tvivelaktig i sig, har funnits i över 10 år med just detta "normalhus". Det är med andra ord inte tillkommit för att utmåla Ekfors.
Jag håller helt med Dig om att Din taxa är kostnadsriktigt och jag har just haft en debatt i Jönköpings-Posten med just Fastighetsägarna om deras inställning att avgivter skall vara rörliga. Jag förklarade just som Du att det är i princip 5-6 öre/kWh till förlustkostnadstäckning som skall vara rörlig i övrigt allt fast. Jag exemplifieraade detta med om jag byter till en lägenhet med halva ytan av vad jag har idag så skall jag ha hälften så stor hyra. Men det får jag ju inte, min kostnadsandel i trapphus, hiss, tvättstuga etc blir ju lika stor. De har inte svarat än. Men skyll inte fastighetsägarnas ¨gamla sätt att se på avgifter på EI och Regeringe. De är skyldiga till så mycket ändå!!

Mikael Styrman sa...

Svar till ”Stoppa smot och heja HV”:


Alltid lika tråkigt att göra Dig ledsen.

Om de har använt den här modellen mer än tio år så är det ju som Du säger. Då har jag fel i mitt antagande. Vi införde modellen något år senare. Det kanske är nio år sedan nu.

Men det är klart, det kan ju påverka kampanj- och publiceringsviljan nu ändå. Nu när de ”goda” krafterna har klantat till det igen och behöver hjälp...?

Konstigt annars att man torgför det där enda exemplet som någon slags sanning om hur det är med nättarifferna i landet. I städer är det naturligtvis en vanlig typkund. Hos oss finns den ju knappt. Det ger lätt en skev bild. Hela utredningen tycks ju vara ett tydligt puffande för ett särintresse. Varför basunerar media ut det där utan att förklara bakgrunden? Att stora delar av media knappt var skrivkunniga visste jag sedan tidigare. Men vad fan, är de inte läskunniga heller? Kanske regeringen måste börja skicka sin pressinformation som JPEG-filer i fortsättningen så att det säkert blir rätt? Vi vill ju inte att det till äventyrs ska komma in någonting annat än regeringens åsikter i tidningarna...

Ja, vi är nog ganska väl införstådda med var felet finns.