måndag 13 juni 2011

Förvaltningsberättelse Ekfors Kraft AB 090501-100430

.

Verksamhetsår i skuggan av Gulag

Verksamheten har haft förhållandevis liten omfattning under året. Det beror på att VD suttit i politiskt fängelse från 17 mars 2009 till den 16 november 2009. Eftersom fängelsetiden tillbringades i Kolmården resulterade det i ganska glesa kontakter med verksamheten och därav följande lägre verksamhetsintensitet. 


Populistisk Potemkinkuliss

Fängelset i Kolmården uppfördes i populistisk yra i ett försök av ledande politiker att tillfredsställa mobben i samband med något missnöje med inbillad eller verklig ekonomisk brottslighet. Anstalten skulle vara ett specialfängelse för ekonomiska brottslingar. Eftersom det visade sig att landet inte hade så mycket ekonomiska brottslingar att man kunde fylla ett fängelse användes anstalten även för återanpassning av andra intagna än ekonomiska och politiska brottslingar. Fängelsetiden kunde i begränsad utsträckning användas till företagsledande uppgifter.


Borgenärsattacken fullföljs

Under maj månad försåldes en av VD:s skogsfastigheter på anbud av den organiserade politiska brottsligheten. Försäljningen var en konsekvens av det tidigare fientliga övertagandeförsöket med hjälp av en massiv borgenärsattack vid vilken Handelsbanken och Kronofogdemyndigheten spelade ledande roller. Även den aktuella vistelsen i politiskt fängelse var en konsekvens av VD:s vägran att låta sig plundras av den organiserade politiska brottsligheten med (S), (C) och (M):s förtecken. Försäljningsattentatet misslyckades och VD kunde avvärja försäljningen, med nöd och näppe.


Certifikatindragning politiskt beställningsverk


Likaledes under maj månad började Transportstyrelsen omotiverat att krångla med förnyelsen av VD:s helikoptercertifikat. Under överklagningsprocessen avled det juridiska ombudet. Efter att nytt ombud erhållits framkom, inte särskilt oväntat, att Transportstyrelsen agerat i strid med sin egen policy och certifikatet kunde återfås. Som brukligt är vid denna typ statsterrorism är det riskfritt för den enskilda tjänstemannen att utföra dylika politiska trakasserier och efter överklagande vinns målen. Men kostnaden, i det här fallet ca 60.000 kr, återfås inte. Det är tyvärr ännu riskfritt att utsätta svenska medborgare för politiska trakasserier. Under sommaren har VD fått mörkerflygbehörighet.


Rättegång utan deltagare

Under sommaren avhölls rättegång vid den Kinesiska Folkdomstolen i Haparanda i ett tvistemål mellan bolaget och Vattenfall vid vilken rättegång VD inte bereddes möjlighet att delta för att tillvarata bolagets intressen. En felaktig tredskodom blev därför följden.


Terroriststaten jobbar på

Under hösten återupptogs den politiska förtryckarstatens aktiviteter genom nya förhör av bolagets VD under anstaltvistelsen.


Driften under året

I övrigt har under verksamhetsåret renoveringarna av kraftverken kunnat slutföras i alla väsentliga delar och kraftverken har därför åter kunnat tas i drift.

Underhållsröjning har genomförts av ca 1/3 av distributionsnätet.

På grund av besvärliga snöförhållanden har snöbekämpning genomförts i något större omfattning än normalt.

Arbetet med att byta ut frånskiljare, montera nya dito samt installera fjärrstyrda frånskiljare har fortsatt under året.

Nya 20 kV avgreningar och transformatorkiosker har uppförts och drifttagits i Svanstein, Korva, Ekfors och Hedenäset.


Insamlingssystemet saboteras av nazikollaboratörer

Mätarbyten har genomförts för att möta kraven på rapporterande mätning. Mätarbytenas fullföljande för hela nätet försenas dock genom myndigheternas stridsåtgärder. Nämnas kan, att som ett led i Energimyndighetens stridsåtgärder har tvångsförvaltaren under verksamhetsåret 2009/2010, utan samråd med nätägaren börjat sabotera bolagets upphandling av och genomförande av mätarbytena genom att byta ut nyss uppsatta mätare mot helt främmande mätare som inte alls ingår i den upphandling som bolaget gjort av mätare. Åtgärden syftar sannolikt till att förstöra insamlingssystemet för bolagets mätare vilkas insamlingssystem jobbar genom insamling mätare till mätare via radio, vilket insamlingssystem slås sönder genom att luckor skapas i insamlingssystemet. Åtgärden utförs av och är förmodligen planerad av Reilers Ingenjörer – IG Farben AB.


Telias sammanbrott kräver uppbyggnad av eget kommunikationsnät

Grävning av slang för egen fiber för att klara interna kommunikationer trots det statliga telenätets pågående sammanbrott har genomförts inom Övertorneå tätort.


Helikopterombyggnad och bakomliggande orsaker

Ombyggnad av bolagens andra helikopter för flygning i mörker och i snöförhållanden m.m. har inletts under året. Ekfors-bolagen har som enda svenska kraftbolag egen helikopter. Att bolagen har två helikoptrar är en konsekvens dels av att organisationen har anpassats till att helikopter finns tillgänglig och dels till en händelse under ett tidigare verksamhetsår. I samband med ett motorhaveri på bolagets helikopter hade den lämnats för renovering till en flygoperatör som även bedrev flygverkstad. Reparationen skulle ta några veckor uppgavs det i augusti när motorskadan uppstod. Tyvärr samverkade ett flertal faktorer sedan i en olycklig riktning. Bolagets helikopter var utmätt till förmån för en ”skuld” till Vattenfall – dock gäller det inte bolagets sluträkning till Vattenfalls värmeverk i Övertorneå som Vattenfall av oförklarliga skäl ännu inte reglerat. Den aktuella flygoperatören hade själv helikoptrar av samma typ som bolaget och sökte då med ljus och lykta efter en likadan helikopter. Flygoperatören hade tidigare bedrivit en annan affärsrörelse som innebar ett ”nära samarbete” med representanter för den offentliga sektorn. Därmed kan nog den intelligente läsaren räkna ut vad som hände.
Jajamän, skvallret gick som brukligt är – inte minst i den offentliga sektorn. Flygoperatören fick veta att bolagets helikopter var utmätt och han behövde själv en likadan. Han bestämde sig för att vara överslug. Genom att skruva isär motorn skulle han få köpa helikoptern till kraftigt underpris av Kronofogden. Det skulle nämligen skapa osäkerhet om helikopterns status, vilket skulle skrämma bort alla andra spekulanter.

Tiden gick och det blev ingen exekutiv försäljning av helikoptern trots att flygoperatören tappert väntade hela hösten med helikoptern isärplockad. Den 25 november började det komma blötsnö och snöade därefter två dagar av tre fram till 25 januari. Bolagets situation blev mycket obekväm under rådande förhållanden och i avsaknad av helikoptern. Vid besök på flygverkstaden i fråga kunde konstateras att helikoptern numera delade rum med 12-14 personbilar som omhändertagits i en form av resandeservice. Där låg bolagets helikopters delar utspridda i rummet som ett flertal obehöriga personer hade tillträde till. Situationen sådan den var förde inte tankarna till en flygverkstad i västerlandet. Snarare till en byasmed, självlärd till flygmekaniker, i någon mindre by på tundran bakom Ural – långt bakom Ural. Jag har sett något liknande på YouTube – Klicka här för att se filmen. Inte så konstigt då att helikoptern hade ett flertal fel när den återlämnades. Bland annat hade avgasröret trampats sönder så att värmen inte fungerade i helikoptern. Och flygförsäkringen kostade ca 80.000 kr bara den under den tid då flygoperatören förfogade över vår helikopter på ett otillåtet sätt.

Efter upprepade påtryckningar återfick vi helikoptern under mellandagarna varefter bolaget snart hade snö- och issituationen under full kontroll.

Det är väl inte så ovanligt att affärsmän beter sig så som flygoperatören/verkstadsägaren gjorde med bolagets helikopter. Däremot är det ganska ovanligt att man genomför det så klumpigt att man kan bli beslagen med att ha gjort så. Då kan man lätt hamna i vanrykte. Folk kan få för sig att man är en klåpare som är bättre på att smörja funktionärer i den offentliga sektorn än man är på att driva flygoperativ verksamhet eller flygverkstad. Men Ekfors-bolagen har numera – vis av skadan – två helikoptrar.

Övertorneå den 13 juni 2011
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Besviken kund sa...

Det var som vi trodde, vi har Sveriges dyraste el i Ötå.
Tack för den Mikael Styrman, hoppas att oxfilén smakar bra...

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det behöver Ni inte tacka mig för.
Så länge vi fick vara något så när i fred var det inget fel på Ekfors tariffer.

Däremot drev Ni även då en på avundsjuka och missunnsamhet baserad kampanj som gick ut på att våra priser skulle varit höga.

Till och med nära våra energipriser var lägst i landet i ett-två år tyckte Ni att våra priser var för höga - idioter!

Och propagandaorganen teg.
När de kommunala bolagen samtidigt en tid hade energipriser på 1-2 kr/kWh - då teg man också - naturligtvis.

Det är konstigt att Ni inte förstår de här enkla sambanden:
Socialism, missunnsamhet, korruption och dysfunktionellt rättsväsendet samverkar alla mot samma mål - ineffektivitet och höga priser.

Dagens ”höga” priser, som egentligen inte alls är höga - Ni kan bara inte räkna - har Ni ju själva ställt till med tack vare Er opåkallade tvångsförvaltning Era missunnsamma och odugliga klåpare.
Så inte behöver Ni se sura ut när vi möts.
Men fortsätt gärna att skämmas och titta i marken.