lördag 5 mars 2011

Sjöfartsverket och London School of Economics

.
Enligt Dagens Industri, idag lördagen den 5 mars 2011 har den ansedda London School of Economics (LSE) under senare år fått 40 000 000 kronor från Libyen. Gaddafis son Saif al-Islam har fått en doktorsexamen vars avhandling misstänks vara plagierad till stora delar. London School of Economics å sin sida har fått en donation på drygt 15 000 000 kronor från Muammar Gadaffis välgörenhets- och utvecklingsfond.


Även dusör åt rektorn

Rektorn, eller före detta rektorn, som det numera lär vara, Sir Howard Davies, har personligen fått drygt 500 000 kronor för att vara rådgivare till Libyens statliga investeringsfond. Detta väcker allvarlig oro för hur framstående engelska skolor avlönar sina rektorer. Fast det är klart, är det många som betalar så blir det ju mycket pengar...


Tydliga skadeverkningar

Varför är det här intressant då och vad har det med Sjöfartsverket att göra? Jo, i fallet med skolan är det ovanligt tydligt vilka skadeverkningarna av korruptionen blir. Att skada uppstår är inte lika tydligt i fallet med isbrytare som utnyttjas för privata syften - åtminstone inte än. Från att ha varit en mycket ansedd skola är LSE nästan över en natt framme vid att många som varit synnerligen stolta över sin examen åtminstone just nu kan torka sig där bak med betyget. För vem respekterar ett betyg som man kan köpa sig? Det inträffade innebär, av samma skäl, ett påtagligt hot mot skolans framtida möjligheter och äventyrar till och med dess fortsatta existens. Det vi ser kan naturligtvis utgöra toppen av isberget.


Besök på Frej

Sjöfarten har legat i det närmaste still i åtminstone Bottenhavet och Bottenviken några dagar till stora nationalekonomiska och företagsekonomiska kostnader. Nya infrastrukturministern, Catharina Elmsäter Svärd, har i dagarna varit på två dagars isbrytarbesök. Eftersom Oden är försvunnen skedde besöket på Frej.


Anton Swedberg i Sydamerika

Statsisbrytaren Oden kallas även för Statsisbrytaren Anton Swedberg eftersom den aldrig kommer fram i tid. Trots att den förbereder sig hela sommaren i Luleå hamn hinner det bli vår och isfritt innan den hinner komma sjöfarten till undsättning. Just nu lär den befinna sig mellan Sydamerika och Afrika. Politiker och tjänstemän drygar ut sin redan rundliga ersättning från staten - för ofta obetydlig arbetsprestation - med svarta pengar och mutor genom att hyra ut Anton Swedberg till annat, när den borde vara hemma och assistera sjöfarten. Det är ju faktiskt därför den har byggts. Inte för att politiker och/eller byråkrater ska sko sig på den.


Moras efter 70-årigt maktinnehav

Det en gång i tiden så mäktiga nationalsocialdemokratiska partiet har nu fallit samman så till den milda grad att det inte ens går att hitta någon som vill leda partiet. Det tyder faktiskt på viss självbevarelsedrift. Det beror på att det efter 70-talet års maktinnehav knappt finns någon offentlig verksamhet som fungerar trots skenande skatter och avgifter. Man kan ta hur många exempel som helst men låt mig bara helt kort nämna Palmeutredningen, Tomas Quick-utredningarna, Medanalys, Rättsläkaren och Obducenten, tågen, mitträckesvägarna, försvaret, flodvågsundsättningen, Hallandsåsen, bankväsendet, sjukersättningen, sjukvården, åldringsvården, rättsväsendet, eljuntan, Obolutredningen osv.


Bollen upplagd

Att så grundligt ha kört landet i botten kan jämföras med att i en fotbollsmatch lägga upp bollen halvvägs mellan straffpunkten och målet - och därefter kalla bort målvakten. När nu sosseriet haft vänligheten att göra allt detta, känns det då inte ganska onödigt att alliansregeringen ängsligt ska snubbla fram och slå bollen ut över långsidan?


Kunskapsövertag

Enligt min uppfattning är Catharina Elmsäter Svärds initiativ ett mycket bra sådant. Det bör ge henne ett betydande kunskapsövertag gentemot de många byråkrater som administrerar isbrytarna. Nu kan hon åka tillbaka till Stockholm och informera dem om att man bryter isrännor åt sjöfarten med de där båtarna. Att skattebetalarna har finansierat bygget av dem för ändamålet. Att man därför inte får sko sig själv genom att hyra ut dem till annat under isbrytningssäsongen.


Rygg av geléhallon

Men jag tycker inte att det räcker med det. Man bör också försöka få fast dem som skott sig. Jag förstår att detta kan vara kletigt. Särskilt om en del inblandade är parti- eller alliansbröder. Icke desto mindre bör det ske. Om man ska kunna göra något åt det här landet, då kan inte ryggen bestå av geléhallon och den egna moralen vara jämförbar med den hos en Kenyansk passkontrollant eller hos en svartväxlare i Sotji på den gamla sovjetiska tiden.

Lycka till Catharina Elmsäter Svärd! Vi håller tummarna för att Du ska kunna göra något åt det här.



Övertorneå den 5 mars 2011
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Lasse sa...

Kolossen på lerfötter har brakat samman! Hurra,hurra!
Det syns så tydligt redan, när de har sådana problem att hitta en ny ledare..Ineffektiviteten på första parkett, som vanligt.

Det är klart, dessa människor låtsas vara effektiva och vara försiktiga med folkets skatte pengar.. med medias hjälp så lyckas politikerna invagga trygghet och effektivitet i folks medvetande.

Fast i själva verket de blir blåsta på allting.

Det är helt riktigt Mikael, som du skriver.
Det finns knappt någon offentlig verksamhet som fungerar idag.
Hela Sverige verkar vara på dekis.
Och de som hävdar motsatsen, är själva korrumperade eller totalt godtrogna.

Men..Så länge folk invaggas i tron att Sverige också har en "Tigerekonomi" så är de nöjda och glada! Trots att de är skuldsatta upp över öronen av de styrande.

Det är klart att det går och köra världens högsta skattepolitik.
Då man i samma veva dränker folket i lån från bankerna.

Det är mycket synd att Moderaterna fortsätter med samma system(fel)eller är det för jobbigt till förändring?? Så de ser det som bättre,enklare,förmånligare att utnyttja detsamma...

Mikael Styrman sa...

Svar till Lasse:

Det där med förändring...ingen i systemet och som drar nytta av systemet vill ändra det.
Den som vill ändra det måste vara kunnig och enveten.
Det går inte att ändra något om de som finns i systemet har hållhakar på en....

Man brukar säga att det finns inte så fattigt land att inte de som finns högst upp har det bra.