torsdag 31 mars 2011

Sanningen om kraftverksauktionen

.

I NSD på nätet kan vi idag läsa Vattenfalls ”informationsansvarige”, Roger Lindmarks, version av varför kraftverksauktionen ställdes in idag, klicka här. Som vanligt går det inte att känna igen sig i mytomanen Lindmarks förskönande beskrivning av statens misslyckade försök att plundra Ekfors Kraft. Inte så lätt för Lindmark kanske, som aldrig själv varit med om de debacle som han i efterhand ska försköna eller mörklägga. Så här gick det egentligen till:


Ett halvår utan intäkter

Efter att staten under snart ett halvår plundrat Ekforsbolagen genom att under låtsat lagliga former låta en ”tvångsförvaltare” ta hand om alla intäkter hade då turen kommit till att flå bolagen på kraftverken.


Tre veckor

För att hålla borta andra köpare än den i förväg bestämda annonseras egendomen, kraftverk värda åtminstone 50-60 miljoner men värderade till 22 miljoner (!), ut i länstidningarna den 10 mars, med auktionsdatum 31 mars. Annons finns även på Kronofogdens hemsida - dock väl dold. Går man in på hemsidan och väljer Norrbotten ser det ut så här. Inte ett spår av några kraftverk eller kommersiella anläggningar. Under var och en av rubrikerna kan man se hur många objekt som finns till salu. Bockar man för någon av kategorierna kommer objekten upp på nästa skärmbild -  men inga kraftverk. De kommer bara upp om man kan lista ut att här kan finnas dolda objekt och därför inte klickar för någon av kategorierna - då ser det ut så här. Så man ”annonserar” men man gör det på ett sätt som gör att endast ett fåtal människor kommer att se annonsen - och bara av misstag.


Kraftverk ingen impulsaffär

Ett kraftverksinköp är ingen impulsaffär. Det är inte som en skjorta eller ens en begagnad bil. Det är en stor affär som kräver mycket förberedelser. De flesta - kanske alla - köpare måste ordna finansiering och göra betydande undersökningar för att klarlägga förutsättningarna för förvärvet och kraftverkens drift. Inte minst gäller det dammsäkerhetsfrågan och andra säkerhetsfrågor. Vattenfall för sin del har gjort dessa studier under ungefär ett års tid.

Trots detta - eller snarare tack vare detta -  annonseras dessa kraftverk ut med bara tre veckor mellan annons och auktion!


Dold under en meter snö

Hur ska en eventuell köpare kunna bilda sig en uppfattning om anläggningen, dammars status och säkerhet, tilloppstubers skick m.m. när allt är begravt under ett en meter tjockt snölager? Det måste vara uppenbart för var och en att det är förenat med stora osäkerheter kring anläggningarnas skick och att det kommer att avsätta sig i form av en betydande depreciering av priset. Var detta avsikten?


Vårflod i antågande

Vid en försäljning idag den 31 mars skulle köparen haft 3-4 veckor på sig innan vårfloden börjar. Hur skulle en köpare kunna bilda sig en uppfattning om vilket ansvar och vilken risk köparen ikläder sig? Med 1m is och 1m snö och bara tre veckor på sig?

Självklart måste en köpare av kraftverk ha generöst med tid på sig för att kunna bilda sig en uppfattning av anläggningen under barmarksförhållanden med ofrusen backe och gärna också kunna följa en vårflod och informera sig om den historiska vattenhushållningen.


Utrop i EN klump för att utestänga andra köpare

Sedan framkom att avsikten var att försälja alla fastigheter och kraftverk i en klump. Det innebär att de fastigheter som inte är berörda av kraftverksanläggningar kan ingen vanlig köpare bjuda på. De får en köpare av kraftanläggningen på köpet utan att behöva betala för dem som köpare av skog eller sommarstugetomter skulle göra.

Det begränsar även gruppen möjliga köpare av kraftverk genom att utesluta mindre köpare. Motivet sades vara att båda kraftverken måste ägas av samma ägare. Att ägaren av ett kraftverk skulle kunna hindra driften  av det andra kraftverket. Samtidigt vet alla att naturen och kraftpriserna bestämmer hur produktionen bedrivs. Produktionen i det nedre kraftverket slavar automatiskt under det övre kraftverket. Det är ett vanligt förhållande. När vattnet stiger startar kraftverket och när vattnet sjunker stannar kraftverket. Om någon vill äga båda kraftverken är inte den allmänt accepterade metoden att köparen ska gynnas otillbörligt av försäljningsmetoden. Den gängse metoden är att köparen bjuder mest för båda kraftverken i var sitt utrop.


Olika åsikter om försäljningsmetoden

Jag motsatte mig en försäljning under rådande förhållanden och en försäljning i ett utrop. Min mening var att fastigheter utan beröring med kraftanläggningar skulle försäljas styckvis i enskilda utrop, övre kraftverket och dess fastigheter i ett utrop och nedre kraftverket och dess fastigheter i ett utrop. Vattenfall framhärdade i att försäljning skulle ske idag och i ett enda utrop. Ställda inför att fastigheterna istället skulle ropas ut en och en om vi inte kunde enas ändrade Vattenfall sig och begärde uppskov med försäljningen.

Så här gick det till men som vanligt kan man inte känna igen sig i Roger Lindmarks sagor i länstidningarna.


Hästhuvud i sängen

Så här går det alltså till i Sverige 2011 under en borgerlig regering. Först tar man alla intäkter under ett halvår. Sedan försöker man med rufflarmetoder klå oss på våra kraftverk. Vad kan vi vänta oss härnäst av Er ”seriösa tvångsförvaltning” av oss, Maud Olofsson och Yvonne Fredriksson  - att vakna med ett hästhuvud i sängen?

Övertorneå den 31 mars 2011
Mikael Styrman
.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man måste ju säga att det är en konstig rättsordning när en spekulant, i detta fall Vattenfall, ska börja lägga sig i och ha inflytande över hur auktionen skall gå till och i vilken ordning fastigheter och kraftverk skall auktioneras ut. Här snackar vi alltså om att verkligen "kratta manegen" för att en i förväg bestämd köpare skulle kunna komma över kraftverk och skogsfastigheter för ett skrattretande lågt pris och utan konkurrens. En auktion måste ju ske med omsorg och sikte på att få högsta möjliga pris och inte enbart ha ett syfte att "på ett legalt sätt" råna Ekforsbolagen och Mikael Styrman. Om staten och dess myndigheter vill upprätthålla någon respekt för lagar och rättsordning så måste de ju själva gå före med gott exempel och upphöra med den här typen av överkörningsförsök. Nu är ju Ekforsbolagen sen lång tid strypta från intäkter för sina elanläggningar via tvångsförvaltningen som stoppar inkommande medel i egen ficka, elhandelskunderna överlämnas helt gratis till Pite Energi och enligt planen skulle nu kraftverken överföras till Vattenfall för en spottstyver. Allt vittnar om en målsättning att i grunden krossa Ekfors och Mikael Styrman, slå sönder och göra verksamheten värdelös. Sett helt från sidan så är det inte på det här sättet det ska gå till, alldeles oavsett vad man har för uppfattning om Mikael som person och hans sätt att driva företagen. Det brukar alltid finnas orsaker till att sakerna är som de är, t ex Enbuskarnas elstölder via sågen i Siekasjärvi.

Anonym sa...

Helt rätt är dina antaganden ang Vattenfalls och tvångsförvaltarens spel under täcket. Vissa advokater har ett otroligt rymmligt samvete, det skulle inte vara osannoligt att advokatbyron eller advokaten har en stor "dusör" att vänta sig om han tillsammans med kron"OLLE" lyckas att själa företaget av dig, jag har i min fantasi trott att en tvångsförvaltares uppgift är att företagets intressen skall gå i första hand, dvs styra upp företaget och sedan överlämmna detta till ägaren för fortsatt drift. Man frågar ju sig varför det framför en påkörd grävling fins bromsspår men inte framför en påkörd advokat, svaret är tyvärr att advokaten numera betraktas som en snyltare som skor sig på andras bekostnad. Framtiden ser inte ljus ut för dig nu när sossana har valt en Stalinist till partiledare.

Anonym sa...

Om du hade betalat dina skulder till Vattenfall,Staten etc.så hade det väl aldrig blivit någon auktion.Ej heller någon tvångsförvaltning.Gör rätt för dig och skyll inte allting på andra!!Som man bäddar får man ligga!!

Mikael Styrman sa...

Du skriver på ett sätt som gör att man inte blir riktigt klok över om Du är ute för att manipulera läsarna av bloggen eller om Du försöker att pussla ihop Din världsbild så att allt är helt och ofarligt i den.

Jag skulle gärna berätta varför Dina förenklade antaganden inte är riktiga men med nuvarande arbetsmängd är det en övermäktig uppgift.

Det är som om man just läser för sina barn på sidan 998 i en bok på 1.000 sidor för att avbrytas av ett av barnen som säger:
- Kan Du ta om lite, pappa? Jag förstod inte allt.
- Javisst, varifrån ska jag ta om?
- Ta om från sidan tre.

Men låt mig säga så här. Tvångsförvaltaren har ju tagit pengarna och lämnat oss med kostnaderna - hur rätt är det? Hur lätt blir det då att betala? Det är ju som en Herman Göring (eller en Maud Olofsson) som tar judens plånbok och sedan skäller på juden för att han inte betalar sina räkningar.

Läs gärna tidigare blogginlägg på egen hand. Det kanske hjälper Dig att förstå.
Lycka till. Blir det för hotfullt - gå i terapi.

Anonym sa...

Var vänlig och komplettera med länkarna särskild med länkarna till Kronofogdens hemsida. Tack på förhand!

Mikael Styrman sa...

Jepp, nu ska det funka.

Anonym sa...

Tror inte MS har så mycket att säga till om angående Kfm förehavanden. Kraftverken är utmätta för borgenärs räkning och därmed inte längre i Ekforsbolagens ägande. Kfm företräder borgenären och deras enda uppgift är att se till att denne får sin skuld reglerad. Hade MS velat sköta försäljningen på annat vis, så skulle han ha gjort det innan anläggningarna blev utmätta.

Den som är satt i skuld är aldrig fri är ett känt uttalande från vår förre statsminister G.P.

Mikael Styrman sa...

Du borde ha fortsatt att byta glödlampor och sopa trappor på skolan. För den som vet det minsta lilla om sådant där som Du försöker skriva om, och glassa med, skiner det igenom att Du inte kan något. Du kan lura halvanalfabeter i skogarna, men inte folk som kan något. De ser igenom Dig som strålningen från det där kärnkraftverket utanför Simo som Du vill ödelägga hela bygden med.

G.P? Menar Du han som svamlade bort 16 miljarder på att förstöra Hallandsåsen med tunnelbygget? För att en handfull tåg ska komma fram några minuter tidigare. Om tunneln blir färdig någon gång? Samtidigt som hela landets järnvägar håller på att stanna för att kontaktledningsnätet är utslitet och inga pengar finns till förnyelse för att de har svamlats bort i Hallandsåsen. Vad ska vi lära av honom, menar Du? Hur man får ett land att stanna?

Den som satt i skuld är ju en känd titel. Av GP och Peeter-Jaan Kask? Inte så svårt att räkna ut hur arbetsfördelningen såg ut när den skulle skrivas...

Till den klämkäcka titeln skulle man kunna lägga ett otal ytterligare. Här är några exempel:

Hur jag kommunaliserade skolan och fick lärarna sämre avlönade än dyngkuskarna.
Hur jag fick skolan att förvandla utvecklingsbara elever till analfabeter.
Hur vi fick de sjuka friska genom att låta sjukvården kollapsa.
Hur vi lärde oss spara genom att lämna ålderdomshemmen obemannade.
Fan, man skulle kunna tro att vi har hamnat i PolPot och Birgitta Dahls Kambodja.

Och Du begriper inte bättre än att hålla på och sprätta...

Anonym sa...

Måste hålla med Micke att du skulle ha fortsatt att sopa trappor på skolan, fast byta glödlampor vete uppriktigt sagt fan om du har tillräckligt i mössan för att göra....

Bland GP:s lyckade bravader skall ju inte förglömmas
"Hur jag tömde AP-fonderna utan att nån begrep vad som hände...."