tisdag 1 februari 2011

Trixande och Fifflande inget konsumentintresse.

.
Den anonyma kommentar som inspirerade mig att skriva bloggen ”Och vad är det som har blivit bättre av Era pajaserier?” har inspirerat även denna blogg.

Kommentaren är måhända skriven av en högt uppsatt person som spelat dubbelspel i Ekforsärendet och nu känner att det börjar bränna under fötterna. Kanske indikerar försöken att göra det här till en höger-vänster-delande fråga att personen inte helt saknar manipulativa talanger.

Det bör inte vara i alliansregeringens intresse att hålla liv i sosseriets ickefungerande pseudoelmarknad som skapat fantasipriser för el. Den har dessutom samverkat med att politikerna strypt möjligheterna att tillföra produktionsresurser vilket skapat en prisdrivande brist. Härvid lag har politikerna och byråkratin varit solidariska med storkraftindustrin istället för med folket. Det är ingen höger-vänster-delande fråga. Däremot är det en fråga som man med lätthet kan förlora nästa val på.

När vidden av tokerierna i Tyskland uppenbaras ligger det nära till hands att någon kommer att få bära hundhuvudet för dem.

I dagsläget är Sveriges ekonomi skenbart god. USA och Europa har med lite olika framgång köpt bort lågkonjunkturen genom att trycka pengar i allt snabbare takt. Sverige är extremt utrikeshandelsberoende. Det är inte långsökt att tänka sig, att när, i den nära framtiden, förtroendet slutligen försvinner för de skenande sedeltryckerierna i USA och Europa kan Sverige komma att gå från bäst i klassen till sämst i klassen.

Att då även måsta ta itu med dagens försyndelser på elmarknaden i allmänhet och i Vattenfall i synnerhet är förstås inget önskescenario.

Ett tag till kan man vilseleda elkonsumenterna genom att sysselsätta dem med att fiffla och trixa med olika tariffmodeller som går ut på att försöka minimera sitt betalningsansvar och försöka pådyvla sina medmänniskor en större del av de gemensamma kostnaderna. Tanken är förstås att så länge man kan sysselsätta elkunderna med att försöka lura varandra har de inte tid att identifiera ”Mubarak”.

Eltariffer ska inte bestå av olika modeller som man kan fiffla och trixa med. De ska istället vara enkla och schabloniserade så att de är lätta att genomskåda och förstå och som gör att var och en betalar sin del av elförsörjningssystemet. ”Mubaraks” uppgift är att se till att inte ledande politiker och tjänstemän tar mutor för att sabotera elbranschen så att konsumenterna betalar 1,50 kr för något som kostar 0,15 kr att producera.

Övertorneå den 1 februari 2011
Mikael Styrman
.

10 kommentarer:

Lasse sa...

Mikael! Du skrev i föregående artikel, att Ekfors motsvarar en tredjedels promille, av landets elförsörjning.

Kan det trots detta, vara ett så stort hot mot Vattenfalls fria prissättning av ström och nät uppe i Norr ?

Menar att makten med alla medel försöker stoppa en anslutning till Finlands nät.
Samt framtida egen el producerande oberoende Ekfors ?

För att Sverige "ska bli" den TOTALITÄRA ELSTATEN i Norden. Med absolut noll konkurrens.?

Anonym sa...

Nu har du varit tyst ovanligt länge. Har Gestapo tagit dej?

Mikael Styrman sa...

Svar till Lasse:

Den som har följt med vad som händer inom eldistributionsområdet har kunnat se hur snart sagt varje lite sämre väder utlöst långa elavbrott hos framför allt de stora elverken.

De stora, framför allt Vattenfall, brukar förklara det med ordet ”naturkatastrof”. Således även vid ganska obetydlig vind eller snöfall.

Naturligtvis har det varit en försvårande omständighet att naturkatastrofen till synes har känt av koncessionsgränsen och bara slagit till på Vattenfall-sidan.

Sedan början av 1960-talet har nationalsocialdemokratin, och därmed Sverige, verkat för socialisering av eldistributionsnäten, med kända, allt sämre, prestationer.

Då och då har nationalsocialdemokratin ersatts vid makten av olika borgerliga konstellationer - utan att det lett till någon annan politik eller inriktning för staten.

När väljare ibland kontaktat ”sina” politiker, även borgerliga sådana, om detta missförhållande, brukar politikerna bekymrat rynka sina pannor, hålla med väljaren, skylla på den maktfullkomliga socialdemokratin och fråga sig vad man ska kunna göra åt det. Så snart politikerna i fråga har vänt ryggen åt väljaren och ruskat på sig har det varit som om samtalet aldrig ägt rum.

En metod, av många, att driva på utvecklingen mot den socialiserade framtiden har varit att hålla nere alla mindre elverk på, för deras verksamhet, för låga distributionsspänningar. Det ökar deras kostnader och försämrar både deras leveranskapacitet och leveranskvalitet.

I fallet Ekfors har det också tvingat det privata alternativet att vara kund hos en dyr och undermålig radiell statlig 40 kV ledning, på 86 km avstånd från närmaste 130 kV station trots att det finns ett utmärkt privatägt 110 kV nät på bara 2,5 km avstånd - på den finska sidan.

Det här har lett till att de flesta svenska nät ligger ett, ibland två, spänningssteg för lågt. Skulle de höjas till optimal spänningsnivå skulle vi kunna stänga ett kärnkraftverk i Sverige. Då skulle det bli ännu svårare att hålla upp elpriserna. Ännu fler kärnkraftverk skulle behöva stängas för oplanerat underhåll. Ännu mer vatten skulle behöva köras ut i tider då vatten egentligen borde sparas.

Allt för att dölja följderna av hur våra politiker påverkat elbranschen.
Allt för att dölja följderna för nordens elkunder av Fortums maffiaaffärer bortom Uralbergen och Vattenfalls affärer med de snart 40 åriga kärnkraftssarkofagerna i Tyskland.

Anonym sa...

Micke,
det har ju skrivits i tidningarna till och från att Ekfors är skyldiga Vattenfall en stor hög med miljoner avseende överföringsavgifter för el-ström till Ekfors nät. Vad jag tror att många av dina kunder, dom som ondgör sig över att Ekfors nätavgifter skulle vara extremt höga, inte har ägnat en tanke åt är ju att dessa överföringsavgifter i son helhet måste påverka den nätavgift som Ekfors måste ta ut.

Det vore intressant att höra om du har någon beräkning på hur stor andel av Ekfors nätavgifter som utgörs av avgifter som beror på Vattenfalls debiteringar?

Alla dina nätkunder är ju redan delägare i Vattenfalls nät i och med att de har varit med och betalat detta via sina skattsedlar när det byggdes och borde väl rimligen klaga till Vattenfall istället för till Ekfors när de nu får vara med om att betala för Vattenfalls nät om och om igen....

Anonym sa...

I dag 10/2 var det på p1 nyheterna om vattenfalls dåliga utlandsaffärer.
SD

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det är svårt att veta med de här som ondgör sig över våra ”höga” nätavgifter.
Tror de verkligen att det är på det sättet, så att de är i god tro, skvallerkäringarna med och utan kjol, när de för uppgifterna vidare?
Eller vet de att det är fel men för ändå vidare uppgifterna?
Det är inte så lätt att veta men desto märkligare att sådana uppgifter kan spridas som en präriebrand utan att någon ifrågasätter dem. Men den hemska sanningen kan vara att de flesta inte ens kan räkna på och analysera tariffer ens om de skulle vilja. De har ju gått i den svenska skolan.

Ungefär en fjärdedel av våra nätintäkter går åt till att betala för region- och stamnätstjänster, vilket är ett kraftigt överpris i förhållande till utrymmet för att hålla detaljdistributionsledningarna.

Men det som är mest betungande och som driver upp priset är

att politikerpsykopater får nyttiggöra sig våra nät- och andra tjänster utan att behöva betala för dem,

att vi drabbas av tvångsförvaltningskostnader godtyckligt. Se bloggen ”Statsterrorismens kostnader” för att se hur mycket.

att vi drabbats av minst lika mycket godtyckliga skatter och restavgifter.

Framför allt är det tråkigt att se att även alliansens politiker är såpass korrumperade att den organiserade bankbrottsligheten får fortsätta att plundra småföretagare även under alliansregeringen. Men vad kan man annat vänta med folk som ”Riddaren av det svarta korset” i finansinspektionens styrelse. Om även övriga i den styrelsen är av samma skrot och korn kan det inte bli någon ändring innan styrelsen är utbytt.

Mikael Styrman sa...

Svar till SD:

Ja, sanningen söker sig sakta framåt. På sin väg måste den riva en och annan av korrumperad media rest propagandamur. Men ner kommer de. Och fram kommer sanningen.

Såg Du i Aktuellt 21 ikväll hur tarvligt de duckade för orsakssammanhangen kring Vattenfalls förluster i Europa och övertaxeringen av svenskarna?

Pajasarna på Energimarknadsinspektionen tvångsförvaltar och tvångsinlöser Ekfors nät för att få in nästan tio år gamla årsrapporter som inte alls behövs. Samtidigt kan Vattenfall övertaxera kunderna med tjugotusenmiljoner kronor för att dölja Maud Olofssons och Lars G Josefssons utlandsäventyr och deras konsekvenser. Dit går välfärdens pengar. Verkligheten överträffar som vanligt dikten. Om det någonsin varit adekvat att tala om att sila mygg och svälja kameler så är det väl nu.

Och ändå är det som har kommit fram hittills bara en västanfläkt mot vad som komma skall.

Anonym sa...

"Ondgörarna" fullgör ungefär samma nytta som fårskocken i Orwells "Djurfarmen". Likt papegojan eller ekot upprepar de bara det som de får höra utan att ifrågasätta riktigheten i det som de har fått höra. Sen är det naturligtvis ännu bättre om man kan lägga på lite mer än föregående talare så kanske man i nästa åhörares öron framstår som lite mer initierad.
Man kan fundera över hur många dynglass som hade blivit tippade på Maud Olofssons förstugukvist om ett statligt franskt elbolag hade sysslat med en pungslagning av fransmännen i paritet med vad Vattenfall konfiskerar av svenska folket? Månne hade det sett ut som om Kebnekajse hade förflyttats ner till Västerbottens kustland.....

Anonym sa...

Hej, Ja jag såg Aktuellt, Sökte att hitta från P1 arkiv nyheterna där en från tyskland sa om vattenfalls satsning om 300 miljoner i krummel och att det verket kommer alldrig att starta, Jag lyckas inte hitta de nyheterna så jag kunde skicka länken.
SD

Anonym sa...

Kopia från sr.se

Ljudfil är borttagen från sr.

Oklart om Vattenfall får starta tysk reaktor
Publicerat: onsdag 14 oktober 2009 kl 06:21 , Dela
FacebookTwitterDiggDelicious
Står stilla igen. Sedan kärnkraftvännerna vunnit valet i Tyskland hoppas nu de stora energibolagen där på förlängda drifttillstånd för sina reaktorer. Men för Vattenfalls problemreaktor Krümmel i norra Tyskland är framtiden osäker.

SR:s Per Eurenius rapporterar Oklart om Vattenfall får starta tysk reaktor (2:16)
Sedan kärnkraftvännerna vunnit valet i Tyskland hoppas nu de stora energibolagen där på förlängda drifttillstånd för sina reaktorer. Men för Vattenfalls problemreaktor Krümmel i norra Tyskland är framtiden osäker. Företaget har investerat flera miljarder kronor i Krümmel för att kunna starta verket igen nästa år. Ändå kan beskedet från myndigheterna bli att verket ska förbli stängt. Reporter Per Eurenius, Geestacht. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Delicio.us Direkt länk till ljudet Bädda in ljudet Öppna i spelaren
Avvecklingen av tysk kärnkraft avbryts (11 okt)
Kärnkraften högaktuell i tyskt val (11 sept)
Utdraget driftstopp dyrt för Vattenfall (15 jan)
Tysk kritik mot Vattenfalls information (9 juli 2007)
Företaget har investerat flera miljarder kronor i Krümmel för att kunna starta verket igen nästa år. Ändå kan beskedet från myndigheterna bli att verket ska förbli stängt.

Vattenfall har kallat invånarna till informationsmöte om Krümmel. Och chefen för företagets kärnkraft i Tyskland, Ernst Michael Züfle, säger att han vill ha samma regler för Vattenfall som för andra företag, när lagen om kärnkraft nu ska omprövas.

Men säker kan Züfle inte vara. Tvivlen på Krümmel och Vattenfall är starka, inte minst här i staden Geestacht vid Elbe, där Krümmel ligger.

– Krümmel måste förbli stängt, Jag har bott här hela mitt liv, jag har ingen lust mer. Jag är rädd och litar inte på företaget, säjer Kathrin Mentzel-Pajuelo, en av dem som kommit till mötet.

Efter en rapport om att fler barn får cancer vid tyska atomkraftverk är hon nu med i ett föräldranätverk mot Krümmel.

Sommaren 2007 brann det i en transformator i Krümmel. Två år stod verket stilla. Vattenfall byggde om för uppemot tre miljarder kronor. Bristerna i information efter branden skulle inte upprepas, lovade företaget.

I somras startades reaktorn om. Och efter bara några dagars drift brann nästa transformator. Sedan dess står reaktorn still igen. Och Vattenfall fick samma sorts kritik för dålig information som för två år sedan.

Krümmel blev ett begrepp i höstens tyska valrörelse. Krümmel är ett monster, sa den till exempel den tyske miljöministern.

Nu har Vattenfall gjort självkritik igen. Informationsrutinerna har ändrats. Transformatorkrascherna hade inget med kärntekniken att göra, säger direktör Züfle på medborgarmötet. Flera besökare ifrågasätter hans trovärdighet.

Den tillträdande regeringen i Berlin väntas tillåta längre drifttider för kärnreaktorer som klassas som säkra. Däremot kan osäkra komma att stängas i förtid. Krümmel kan bli en av dem.

Per Eurenius, Geestacht
per.eurenius@sr.se