måndag 11 oktober 2010

Angående Ekfors-bolagens finansieringssituation

.
Med hänvisning till utvecklingen av tvångsförvaltningen, eller den nazistiska konfiskationen, av Ekfors elnät m.m. kommer jag förtsättningsvis att publicera korrespondensen i ärendet på bloggen:

Till Regeringen, Näringsminister Maud Olofsson

Haparanda kommun betalar, vilket förmodligen är bekant, vare sig vägbelysnings- eller nättjänstfakturor på ett tillfredsställande sätt. Det gör däremot Övertorneå kommun. På olika sätt har Haparanda kommun, på ett otillbörligt sätt, av bland annat Energimarknadsinspektion (EI) beretts möjlighet undandra sig sin betalningsskyldighet.

Av skäl som undandrar sig vår bedömning beslutade Regeringen strax före valet att låta Haparanda kommun få ett skräddarsytt undantag som skulle möjliggöra för dem att susa förbi sin betalningsskyldighet i en politisk gräddfil. Detta förefaller stå i bjärt kontrast till de värderingar som alliansregeringen i andra sammanhang säger sig värna.

Jag utgår ifrån att det även är bekant att Haparanda kommuns anläggning ur teknisk- och säkerhetssynpunkt var undermålig och därför inte kunde kopplas in till nätet utan att äventyra säkerheten för våra kunder. Enligt ellagen åligger det oss att skyndsamt låta bortkoppla den från nätet, vilket även skedde.

Av skäl, okända för oss, skickade EI dit Elsäkerhetsverket (Elsäk) som genast godkände anläggningen utan att ha undersökt densamma eller ens frågat oss om vilka anmärkningar vi hade mot anläggningen. Så som rimligen bör ske med ett sådant förfaringssätt blev Elsäk också skändligen beslagna med och offentligt uthängda för deras ansvarslösa agerande i en viktig säkerhetsfråga.

EI riktade vitesförelägganden mot oss uppgående till 1 Mkr per påbörjad vecka – för att vi utför det arbete som det enligt ellagen åligger oss att göra. Vitesförelägganden, på motsvarande sätt grundlösa och även dessa uppgående till betydande belopp, har även riktats mot oss av Konkurrensverket.

EI ansökte även om tvångsförvaltning.  Det var inte så långsökt eftersom vi förhandlat om saken i vintras tills frågan gick i stå genom EI:s agerande. Nu plötsligt ansökte EI om tvångsförvaltning och uppgav att vi var välvilligt inställda till tvångsförvaltning. Den ingivna ansökan omfattar emellertid och åtminstone för närvarande inte de mest centrala frågor som vi diskuterat och som kunde föranleda en tvångsförvaltning.

Ett möte avhölls mellan oss och EI vid vilket samsyn uppnåddes om hur en tvångsförvaltning skulle kunna ske. EI hade önskemål om två förvaltare varav den ena var positiv till uppdraget och även godkändes av oss. Den andra var ej klar än. Stor vikt lades av EI vid att förvaltare skulle utses vilkas personkemiska sammansättning skulle komma att väl överensstämma med våra.

Vi kontaktades inom kort av en tillfrågad förvaltare. Denne, som i och för sig kan vara lämplig, har ännu inte bekräftat sin eventuella vilja att acceptera uppdraget. Detta sammanhänger med att EI synes förmedla olika syn på uppdraget till den tilltänkta förvaltaren och till oss. Vi har begärt ett trepartsmöte med EI för att klara ut varför direktiven inte är samstämmiga men EI har ännu inte bekräftat något sådant möte.

I ansökan om tvångsförvaltning begärdes interimistiskt beslut men samtidigt begärdes anstånd med att inkomma med uppgift om förvaltare till den 15 september. När denna tidsfrist löpt ut begärdes anstånd till den 24 september.

Det hör till saken att den 19 sept var det val. Den 20 sept var konkursförhandling utsatt för Ekfors Mark- och Linje samt Rottneby Bruk AB. Av allt att döma främst för att störa Rädda Vårdens valrörelse. Dessa skulle EI utverka anstånd för uppgav de till oss, för att inte dessa skulle äventyra tvångsförvaltningsprocessen.

Vi har varit samarbetsvilliga och suttit still i båten för att inte besvära regeringen i slutspurten inför valet. Emellertid kan vi inte godta att processen styrs av en dold agenda och förhalas ytterligare.

Jag måste erinra om att den nuvarande situationen med svåra likviditetsproblem till 100% skapats av regeringen, den nuvarande alternativt den tidigare, och dess tjänstemän.

Osakliga, och lagstridiga, men politiskt styrda beslut om återbetalning av ”oskäliga elavgifter” har fattats vid flera tillfällen. Min skog i Falun, uppgående till högst avsevärda belopp, samt Ekfors-bolagens stolprotpost konfiskerades av (C)+(S)+(M)-politiker i samarbete och har inte ersatts. Flera taxeringsbeslut uppgående till avsevärda belopp har fattats till vår nackdel på sätt som groteskt avviker från vad som kan anses vara acceptabelt i en rättsstat av västerländsk typ.

Viktigast av allt är att bolagets kort- och långsiktiga finansiering drogs in utan förklaring. Huvudägarens alla tillgångar beslagtogs rättsvidrigt under närmare två års tid.

Alliansregeringen har under mandatperioden räddat bankerna med statens och skattebetalarnas alla medel som insats. Ekfors-bolagen bedriver monopolskyddad samhällsviktig verksamhet. Kanske den minst riskfyllda verksamhet som ett finansieringsåtagande kan avse. Trots regeringens långtgående insatser för banksystemet och möjligheten att dra in en oktroj får företag som Ekfors-bolagen inte finansiera sin verksamhet. Istället hemsöks huvudägaren av och till av krav på styrelseansvar för skatter och avgifter. Har suttit i fängelse för för sent ingivna årsredovisningar – helt unikt. Åker in och ut ur fängelse som en jojo med allt vad det innebär ur mänsklig synpunkt och hotas nu av femårigt näringsförbud – för att ha byggt upp landets kanske bäst skötta landsbygdselnät.

Den politiska fatwa som riktats mot Ekfors-bolagen och som omöjliggör bolagens finansiering hade lätt kunnat avstyras under den rådande mandatperioden om vilja hade funnits.

Tyvärr felar jag att se det rimliga i att dessa för oss viktiga angelägenheter förhalas och att dessa ovan antydda mot mig och min familj riktade systematiska vidrigheter tillåts pågå under alliansregeringens mantel.

Vi hade hoppats att detta skulle kunna lösas i samförstånd, inte minst mot bakgrund av de många oegentligheter som förekommit i statens handläggning av våra ärenden. På grund av statens ovan beskrivna förhalning av frågorna och de långt gående konsekvenserna av frågornas felaktiga handläggning måste vi nu lösa detta själva med till buds stående medel. Vi kommer därför inom kort att höja nätavgifterna med minst 100% och nödgas även publicera uppgifter om vad som föranleder åtgärden.

Övertorneå den 20 september 2010

Ekfors-bolagen

Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: