söndag 5 september 2010

Skräm inte upp judarna…

.

…på tåget till Auschwitz. Det är bättre att de går in i gaskamrarna intet ont anande och under ordnade former. Så kan man sammanfatta Sosse-TV:s (TV4 Luleå) inslag om Rädda Vården fredagen den 3 september.

Det väcker, enligt TV4 Luleå, anstöt att illustrera den sönderfallande vården med en likbil och att klistra upp de högst ansvarigas namn på förardörren (E Holmgren) och kartläsardörren (K Ögren). Däremot väcker det tydligen inte anstöt att missköta vården så att människor går med plågor och försämrade inkomstförhållanden i åratal, eller möter en för tidig död, på grund av sjukvårdsköer.  Inte heller tycks det osmakligt att dra in och lägga ned vitala delar av sjukvården för stora delar av länets befolkning men samtidigt låta byråkratin svälla utan kostnadskontroll. Men att påtala det är osmakligt….?

Så har den maktslickande journalistiken ofta betett sig i Sverige. Det är en märklig människosyn som man gör sig till språkrör för.

I ett krystat försök att klistra på Rädda Vården något obehagligt, och därigenom dölja sakfrågorna, ifrågasätter TV4 Luleå om det är ett hot att de två personernas namn monterats på de två framdörrarna. Alla som sett en rallybil vet att förarens och kartläsarens namn brukar monteras på framdörrarna. Hur kan man - om man är seriös – få det till ett hot?

Möjligen hade det varit ett hot mot länets befolkning om vi istället hade monterat Kent Ögrens namn på förardörren.

Rädda Vården
Mikael Styrman
Anders Mansten

.

Inga kommentarer: