måndag 20 september 2010

Rädda Vården gratulerar

.

Landstingsvalet i Norrbotten sammanfattas enklast med vårt konstaterande att norrbottningarnas förtroende för S, V och MP är obrutet. Till och med verkar det ha ökat.

För Rädda Vårdens del blev valresultatet det vi förväntade. Det beror inte, som Kenneth Backgård från sjukvårdspartiets förklaring lyder, på att Norrbottningarna tog samma valsedel i alla tre valen och att S därför halkade med i framgångarna i riksdags (?) och kommunalvalen.

Så enkelt är det förstås inte.

Att människor är missnöjda med tillgång och kvalitet på sjukvården i vårt län är väl känt.

Det är ännu värre än så. Många norrbottningar är rädda för att de själva, eller någon anhörig, ska komma i kläm i händelse av sjukdom.

Särskilt gäller det vid svår eller livshotande sjukdom därför att sjukvårdens funktion allt oftare passerat gränsen för acceptabel lägstanivå.

Rädda och hotade människor söker trygghet i det gamla invanda. På väg mot katastrof håller man helst en hand man känner igen.

Inget annat parti än Rädda Vården gjorde ens ett försök att visa vägen för en alternativ lösning för den i Norrbotten så ifrågasatta sjukvårdsutvecklingen.

Var då Rädda Vårdens – och likbilens – försök att skaka om sjukvårdpolitiken i landets nordligaste provins meningslös? Ökade den bara rädslan hos Norrbottningarna?

Leendena hos de flesta vi passerade i den svarta bilen får oss att svara nej.

Rädda Vården ökade inte rädslan, vi minskade den och visade samtidigt att det finns en väg för norrbottnisk sjukvård. Vi minskade - lite grand - glappet mellan människors tankar och verkligheten, efter åratal av hjärntvätt.

Tack norrbottningar för alla leenden!

Lycka till S, V och MP de närmaste fyra åren med arbetet att forma länets sjukvård.

Lycka till med närsjukvården.

Rädda Vården

Anders Mansten        
Mikael Styrman     

Inga kommentarer: