torsdag 9 september 2010

Får vem som helst koppla fritt?

.

Det finns anledning att fråga sig vilken sorts samhälle vi är på väg mot.


Rådande ordning

Hittills har vi haft en ordning som innebär att ingen får bygga ut sin elinstallation och koppla in den till elnätet utan att dels föranmäla den till eldistributören och dels inhämta eldistributörens godkännande samt, när den är färdig anmäla det till eldistributören.


Elen samhällsviktig

Skälen till detta är uppenbara. El är en viktig vara för ett modernt samhälle och leveranssäkerheten för el är och ska vara hög. Om utbyggnaden av elförbrukningen skulle ske okontrollerat skulle snart elnätens leveranssäkerhet svikta. Det skulle märkas tydligast när det blir sträng kyla. Vi har sett det ett antal gånger i modern tid inom statens distributionsnät när oreglerad effektanslutning tillåtits. Det har alltid slutat med svåra störningar och stora olägenheter för kunderna.


Fyra års fängelse

Att bygga och ta i drift elanläggningar utan att anmäla dem och inhämta godkännande enligt föregående stycken innebär olovlig kraftavledning och straffas enligt brottsbalken, i grova fall med ända upp till fyra års fängelse.

Redan de uteblivna anmälningarna och det ignorerade kravet på installationsmedgivande medför, efter prövning, anledning att koppla bort anläggningen i avvaktan på att rapporteringen fullföljs. Utan denna möjlighet förloras de erforderliga redskapen för att kontrollera situationen i elnäten.


Vårdslös anläggning och vårdslös utredning

I fallen i Haparanda är det så mycket tydligare eftersom övervägande skäl talar för att anläggningarna skadats under förläggning genom okunnig eller grovt vårdslös hantering av materialet. Vare sig de har skadats eller inte, innebär en välgrundad misstanke, enligt försiktighetsprincipen, mot bakgrund av de långtgående konsekvenser som kan bli fallet vid en felaktig bedömning, att kablarna bör kasseras och klippas ned för återvinning. Därför bör dessa anläggningar bortkopplas för att förebygga skada på person och egendom, i värsta fall olyckor med dödlig utgång. Detta förändras inte av att politiker i oförstånd och missriktad dådkraft skickar en oduglig, korrumperad politruk som leker överinspektör på brandkårsutryckning för att visuellt besiktiga anläggningen utan att ta reda på hur den anlagts. Det blir inte bättre av att utredningens resultat är på förhand bestämt och resans verkliga syfte är mörkläggning av verkliga förhållanden. Nämligen de att okunniga politiker utan självkritik drivit entreprenören att utföra anläggningen under klimat- och markförhållanden då anläggningens uppförande rimligen inte kunnat sluta med annat än en katastrof. Fjärran är Ludwig Wikmans och Håkan Lidmans tid då en överinspektör var en kunnig och respekterad person med betydande integritet.


Inget undantag från rapportering

I Haparanda-fallet, eller Karungi som det egentligen handlar om, hade regeringen fattat ett beslut som kommunen stödde sig mot. Av beslutet framgår inte att det skulle ha varit regeringens uppfattning att anläggningen inte skulle omfattas av det krav om rapportering och installationsmedgivande som gäller för alla anläggningar i Sverige. Det är tveksamt om regeringen lagligen skulle kunna medge att den inte skulle omfattas. Att den inte skulle omfattas av rapporteringen utan att detta skulle ha angetts i regeringsbeslut får anses uteslutet.


Får vem som helst fritt ansluta?

Regeringens beslut i Karungifallet avser uteslutande Karungifallet. Sven-Erich Bucht lät koppla in tre anläggningar ytterligare utan vare sig regeringsbeslut, för- och färdiganmälan eller installationsmedgivande. Om det är rimligt att inte heller dessa får kopplas bort av eldistributören och att bortkoppling resulterar i tvångsförvaltning, är då inte den naturliga konsekvensen att vem som helst får koppla in vad som helst på elnäten utan att fråga någon om lov? Är detta regeringens avsikt?


Den nya ordningen

Den nya ordningen, som alliansregeringen gör sig till tolk för, och som innebär att en eldistributör som sköter sitt arbete riskerar att godtyckligt sökas i tvångsförvaltning inger stark oro. Åtminstone tycks det vara mycket farligt att sköta sitt arbete om kunden är en psykopatiskt lagd (s)-politiker med krysskampanj, stödd av några odugliga, av okontrollerat bidragskonsumerande omtöcknade narrar till (c)- och (m)-politiker som brun-nästa lufsar efter honom.

Vad kommer den nya ordningen att medföra för Sveriges elnät och försörjningssäkerhet?


Fritt att plundra

Tidigare finns ju ett antal diskriminerande rättstillämpningar ägnade att missgynna Ekfors. Haparanda kommun får undandra sig betalning för vägbelysning och eventuella försök att driva in undanhållna medel resulterar i att ett hycklande rättsväsende efter förbrukande av stora medel finner konkurrensbegränsningsskäl i en verksamhet befriad från konkurrens. Kommunen, och kommunalrådet, får med specialmyndighetens hjälp godtyckligt undandra sig betalning för eldistributörens tjänster. Jordbrukare som överinvesterat får godtyckligt undandra sig betalning liksom bidragssågverksägare och kyrkokamrerer.


Fäbless för diskriminerande lagar

Om den nya ordningen bara gäller för Ekfors - vad kommer den att innebära för vår rättstrygghet? Kan man vara säker på att den bara gäller Ekfors eller kan den nya ordningen överraskande komma att gälla andra också? Och om det gäller speciella diskriminerande regler för Ekfors på elområdet - som det ju redan gör på skatteområdet - vad betyder det för Sveriges rättstrygghet? Även det famösa regeringsbeslutet innehåller sådana diskriminerande inslag genom att det är utformat som ett undantag från praxis och begränsat till Karungi, att det med fog kan jämföras med de diskriminerande lagar som ”legaliserade” plundring av judar i 1930-talets Tyskland. Vilken är regeringen Rheinfeldts  förklaring till fäblessen för individuellt diskriminerande lagar?


Konsekvenserna av missriktad dådkraft

Om besluten är en följd av slarv eller misstag: Vore det inte på månget sätt bättre om regeringen tänkte efter innan den fattade beslut med okända konsekvenser några veckor före valet - eventuellt på grund av missriktad dådkraft?

Regeringen måste förklara sig och förtydliga för svenskarna i allmänhet och elbranschen i synnerhet vilka regeringens intentioner är och vilka våra spelregler ska vara - om några.

Övertorneå den 9 september 2010

Mikael Styrman
.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hörde en del som hade tänkt rösta på er i Landstingsvalet, men efter Karungihändelsen så har de ändrat åsikt.
Tänk efter före!

Anonym sa...

Det flesta av dina inlägg skriver du på natten, vet du inte att det är viktigt att sova.

Vanliga symtom och sjukdomstillstånd vid sömlöshet

Känslomässiga reaktioner som oro, ångest, nedstämdhet, trötthet, känslor av otillräcklighet, isolering och sömnstörningar är vanliga symtom. Depression kan uppstå sekundärt. Underliggande sjukdom kan öka reaktionerna.

Intellektuella funktioner

Försämrad förmåga att koncentrera sig och ta itu med problem. Svårigheter att komma till beslut. Svårigheter att se mål och arbeta strukturerat. Engagemang och uthållighet minskar påtagligt.


Regeringen är den högsta beslutande organet i Sverige, och regeringen har gett Haparanda rätt att koppla in sitt belysningsnät. Tänk om alla skulle glida om kring som du, i tron att dom är mer förment än andra. Som att köra i fyllan, med motiveringen att det är dom där jävla socialnazisterna som hittar på lagarna bara för att jävlas.

Rösta rätt, rösta blått!! och sälj ut vattenfall till smarta samhällsmedborgare/företagare som Mikael Styrman


SOV FÖR FAN!!

Anonym sa...

Man undrar hur du är funtad igentligen ? Du är en sån jävla idiot att man bara häpnar ! Fattar du inte att medans du sakta men säkert går mot din undergång i form av fleråriga fängelsestraff och säkerligen stora personliga skulder, att du trycker ner ett helt samhälle. Ta ditt förnuft till fånga och gör det rätta ! Respektera lagar och beslut och sluta spy galla över myndigheter och över hur dom "förföljer" dig

Mikael Styrman sa...

Om de där som du ”hörde” om som ändrat sig efter Karungihändelsen:

Om det är viktigare för dem att en farlig, men onödig, anläggning får kopplas in till elnätet än att stoppa förfallet inom vården kanske de bör rösta på något annat parti.

Mikael Styrman sa...

Regeringen må vara landets högsta beslutande organ. Desto viktigare då, att den inte använder makten till att fatta moraliskt förkastliga beslut av partitaktiska skäl. Vi har just vält sossemakten över ända just för att de ägnade sig åt sådant.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym idiot:

Jag respekterar lagar men inte olagliga beslut.

Det är ni som trycker ned inte bara ett samhälle utan ett helt land.
Snart ska vi trycka tillbaka er i den grop som ni krupit upp ur.

Anonym sa...

Mikael! Det är utmärkt att du orkar stå på dig mot den rättsröta som uppdagas. Bucht och kompani har läst regeringsbeslutet som fan läser bibeln. Av bilderna att döma, kan även en lekman som jag se, att grova säkerhetsfel är be-gångna. Bucht borde ha följt Över-torneås exempel och betalat räk-ningarna. Vad lär man sig av denna historia? Jo, det blir alltid, för en skattebetalare, väldigt dyrt i sosseledda kommuner. Mvh 610