söndag 5 september 2010

(C)nömos – replik till Stefan Tornberg

.

Förtroendet för sjukvården som nuvarande politiska ledning för landstinget raserat måste återupprättas, anser Stefan Tornberg (C), i en debattartikel (PT 2010-09-03).

Metoderna, enligt Tornbergs förslag, heter förbättrade möjligheter till vård utomläns och utomlands för norrbottningar. Sjukhusläkare som åker ut på landet och träffar patienter istället för att patienter, som idag, besöker sjukhusen. Återställda OBS-platser i Haparanda. Utökat akutsjukvårdsansvar för länets räddningstjänst och taxibilar.

Att Tornberg framför allt fiskar röster i östra Norrbotten är uppenbart. Utomlandsvård i Kemi eller Rovaniemi är förstås vad tornedalingar längtar mest efter sedan den egna sjukhusvården i Kalix undan för undan monterats ned och avståndet till närmaste fungerande sjukhus (Sunderbyn) blivit ganska långt.

Hans övriga förslag handlar istället om att bana väg för de förändringar han och övriga ledande politiker väl känner till. Att etnisk rensning av sjukhusläkare utanför sjukhusen i Sunderbyn och Gällivare ska fullföljas efter valet och att tillgången till fungerande vård i händelse av svår eller livshotande sjukdom utanför Sunderbyns och Gällivares närområden inte längre blir vad den har varit.

Tornbergs lösningar är lika illa förankrade i verkligheten som Mona Sahlins (S) vallöfte om akutbilar som åker runt i hela landet till sjuka barn.

Det värsta snömoset hittills inför landstingsvalet.

Rädda Vården
Anders Mansten
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: