torsdag 2 september 2010

Cirkus Finansinspektionen

.

Vi har sett det flera gånger nu. Hur det går till när gangsterstaten slår till. Några fall mer uppmärksammade än andra: Halvar Alvgard, Ingmar Bergman, Ekfors Kraft, Medanalys, Ekfors Kraft igen och nu senast HQ Bank.

Listan kan säkert göras längre. Framför allt skulle listan kunna göras väldigt lång över mindre kända, eller för allmänheten helt okända fall, där brottslingar och psykopater i statlig tjänst rullat över människor som en 30 tons truck och krossat människor och förstört deras liv. Fall där drabbade människor inte haft kraft kvar eller eljest möjlighet att försvara sig, eller göra sina fall kända för allmänheten.

Gemensamt för alla dessa fall är att de skyldiga går fria därför att statsanställda brottslingar alltid går fria i Sverige. Gemensamt är även mönstret för tillslaget. En statlig specialmyndighet slår till - med överraskning. En mängd anklagelser utslungas - det är alltid en mängd - som regel irrelevanta och/eller lättviktiga. Så många att de blir svåra att överblicka, analysera och tillbakavisa. Både för den anklagade och för allmänheten. Angreppet samordnas, som nu, med andra myndigheter för att understryka allvaret och trovärdigheten: Ekobrottsmyndigheten ska utreda. Fallet har även anmälts än hit eller än dit. Som nu till Revisorsnämnden. Ytterligare en politiserad hel- eller halvstatlig luderorganisation. Det finns många sådana i Sverige. Angreppet har alltid stöd av lojala - eller lättlurade - journalister och media. Ibland i god tro och bara nyhetskåta. Ofta fullt medvetna eller åtminstone anande vad som pågår men nyhetskåtheten får styra den mediala hanteringen.

Finansinspektionens styrelseordförande är ingen mindre än Riddaren av Det Svarta Korset. Förre socialministern Bengt Westerberg, tillika Röda Korsets ordförande, som i mogen ålder framlever sina dagar plundrande nödställda människor runt om i världen, som skulle få hjälp av för ändamålet insamlade medel, om inte Bengt Westerberg istället lallade bort pengarna på egen vällevnad, spritkrogar och förlustelser.

Med nämnda riddare som ordförande för Finansinspektionen får vi nog en stor del av förklaringen till lustmordet på HQ bank - men inte hela. För att det redan inträffade ska kunna äga rum krävs nog också att övriga styrelseledamöter har speciella egenskaper. Om inte likadana egenskaper som Bengt Westerberg så måste de nog åtminstone vara en tämligen oduglig och ryggradslös samling bimbos av bägge könen. Demokratiska kuttersmycken, som pryder hemsidan och ger organisationen demokratiskt alibi, men inte duger någonting till.

Många har beskyllningarna varit mot HQ och dess ägare. Ganska mycket verkar vara frågor om tyckande i efterhand där ingen åsikt nödvändigtvis är mer rätt än någon annan åsikt och inget klart svar om rätt eller fel kan utläsas av tingens ordning. Möjligen kan ett facit fås med tidens hjälp om huruvida något gav ett bra eller dåligt utfall. Det förändras inte i sak av att argumenten staplas på varandra på småbarns vis och skriks ut i falcett i media.

Säkert kan mycket läggas HQ:s ledning till last. Men att utföra ett sådant lustmord på banken, eller stöld av banken om man så vill, kan inte rättfärdigas ens till närmelsevis av vad som lagts dem till last. Särskilt inte i efterhand när flertalet punkter redan ordnats på ett eller annat sätt.

Dagens Industri skrev igår att ”den 6 juli fick HQ Banks styrelse FI:s beskrivning av läget i banken”.
Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson uttalade sig för DI: ”där skrev vi klart och tydligt att det vi kommit fram till kan leda till en sanktion på alltifrån en varning till att tillståndet dras in.”

Det är med andra ord vad den svenska Finansinspektionens generaldirektör uppfattar som ett klart besked. Så sent som den 6 juli menar FI att HQ kan komma att drabbas av en varning. Lördagen den 28 augusti offentliggör FI att HQ Bank ska likvideras måndag morgon. Något som vi nu vet, och som i förväg måste ha varit uppenbart för FI, att skulle ställa till nästan ofattbar förmögenhetsskada för såväl bankens ägare, som kunder och anställda. För att inte tala om allt mänskligt lidande man ställt till med.

Jag använder sällan sådana uttryck men jag måste säga att såväl Bengt Westerberg som Martin Andersson hör hemma antingen i fängelse eller på Säters fasta paviljong, för ingen av dem kan vara riktigt klok. På något av dessa ställen skulle de utan minsta tvekan hamna om vi hade ett fungerande rättsväsende i det här landet.

Nu återstår att se, vad det hel- och halvkriminella politiserade slödder som leker domstol i det här landet kommer att göra i frågan. Om det går som det brukar gå, så kommer de att gömma sig tills allt farligt har blåst över, tills den organiserade brottslighetens plundring av Sven Hagströmer, Mats Qviberg och ett flertal andra är fullbordad och skadan irreparabel.

Vi närmar oss med stormsteg en situation beträffande rättsskipning i det här landet där allt färre kommer att besvära sig med att vända sig till rättsväsendet för att få hjälp. Rättsskipningen kommer istället, åtminstone i viktigare ärenden, att gå till så att någon hittas skjuten till döds i en bil i Stockholms City. Och många, kanske flertalet, kommer att uppleva att en förbättring skett. Så sker visserligen redan nu i enstaka fall. Men som vårt rättsväsende beter sig är det snart praxis. Inga ljusa framtidsutsikter således.

Det här känns ju minst sagt trist. Här står vi inför ett riksdagsval där förlegade samhällsstrukturer som har möjliggjort och byggt upp den här myglarstrukturen i samhället kan förpassas till historiens sopkorg. Då kommer det där korrumperade blindstyret Bengt Westerberg och hans kriminella uppdragsgivare med gammeldags sovjetryska metoder och försöker kvadda allting. Tidpunkten är vald med omsorg. Regeringen förväntas vara upptagen med valet. Regeringen förväntas även inte våga röja att man inte har kontroll över vad den organiserade brottsligheten får Finansinspektionen att hjälpa till med. Det här måste regeringen faktiskt ta i om man vill behålla någon heder och trovärdighet. Ibland är inte det rätta svaret det som kortsiktigt politiskt taktiserande indikerar.

Vårt rättsväsende duger nog inte till att fängsla Bengt Westerberg, Martin Andersson och för den delen även den övriga styrelsen i Finansinspektionen. Därtill är sannolikt rättsrötan allt för långt gången i Sverige. I ett land med fungerande rättsväsende skulle samtliga suttit häktade nu. I ett land med fungerande rättsväsende skulle de inte vågat försöka attackera HQ Bank så som nu skett.

Kanske man ändå kan skicka Riddaren av det Svarta Korset till Haiti?
Åtföljd av en påse av Röda Korsets förmögenhet. Den som är insamlad till förmån för nödlidande men som inte får användas till nödlidande. Till Haiti - med en påse med pengar - obeväpnad - med enkel biljett.
Säkerställ gärna att han har munnen full med guldplomber innan han åker.

Övertorneå den 2 september 2010

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: