onsdag 25 augusti 2010

Rättsrötans överstepräster rider igen

.

När man, som jag, i decennier har sett hur den offentliga förvaltningen i Sverige fungerar, eller kanske snarare inte fungerar, kan man inte låta bli att dra på munnen när man ser att det har dykt upp två kvinnor, samtidigt, som anklagar Wikileaks talesman Julian Assange för sexbrott.


Ett mot ett

Det må framstå som idiotiskt för alla som jobbar i det privata näringslivet men i den offentliga sektorn är det antalet argument som räknas, inte deras kvalitet.

Inkommer således en besvärande skrivelse eller synpunkt som man inte vill rätta sig efter beställer man en konsultutredning eller ett yttrande från något annat håll som ”dödar” den besvärande handlingen. Inkommer två besvärande beställer man två eller tre osv.


Statstjänstemannalogik

Därför är det inte förvånande att det är två kvinnor som anklagar Julian Assange. Enligt svensk statstjänstemannalogik är därmed anklagelsen bombsäker.


Bodströmska och van der Kwastska sekten

Claes Borgström var tidigare med i den Bodströmska och van der Kwastska sekten som åkte runt och klarade upp alla ouppklarade mord i Sverige genom att döma Thomas Quick för dem.


Borgström hjälpåklagare

Borgströms roll skulle vara att försvara Thomas Quick. Istället fungerade han som någon sorts hjälpåklagare. Thomas Quick erkände 35 mord. Även flera som inte hade ägt rum. Sex svenska domstolar dömde Thomas Quick för åtta mord som han uppenbart inte kunde ha utfört. Det säger mycket om rättsväsendets tillstånd i landet.


Mordutredning blev pajaskonster

Som en direkt följd av detta saboterades en mängd mordutredningar slutgiltigt och såväl de anhöriga till mördade personer som erfarna mordutredare tvingades hjälplösa se på när Bodström, van der Kwast och Borgström gjorde pajaskonster av mordutredningarna i sex svenska domstolar för att bygga en Potemkinkuliss framför det havererade svenska rättsväsendet.


Absolution att vänta?

Efter det har Borgström varit paria i Juristsverige. Redan valet av Borgström som ombud kan därför vara en indikator på varifrån anklagelserna mot Assange emanerar.

Får Borgström nu hjälp av det myglande brödraskapet att ta sig tillbaka? Vad följer för honom efter deltagandet i detta? Absolution? Syndernas förlåtelse? Eller kanske bortvända blickar och uteslutning ur advokatsamfundet? Det beror väl ytterst på vad som eventuellt ligger i anklagelserna mot Julian Assange?


Resa mot jordens medelpunkt

Ärendet har ju utvecklats till en underbar såpa i verkliga livet. Ett snart genomkorrumperat rättsväsende går från klarhet till klarhet borrande sig själv allt djupare ned i rättsrötans träsk. Nu skrattar man internationellt åt det svenska rättsväsendet och det med rätta.


Svensk media och rättsrötan

Det kanske blir med det svenska rättsväsendet som med Sovjetunionens. Resten av världen kunde länge läsa om det Sovjetiska rättsväsendet som var den korrumperade politikens förlängda arm. Inget kunde läsas i Sovjetisk press.

Betydande skillnader finns dock. Sovjet var en stor, fruktad och folkrik nation med kärnvapen och tilldrog sig därför stort internationellt intresse. USA drev också aktivt sovjetiska människorättsfrågor. Uppmärksamheten kring den svenska rättsrötan kommer nog för det mesta inte att bli så stor. Den blir väl ungefär lika uppmärksammad som rättssäkerheten i Sierra Leone, Zimbabwe etc.


Rädda ansiktet

Likheter med Sovjetunionen kommer med stor sannolikhet också att finnas. Vi kommer knappast att kunna läsa i svensk press om den svenska rättsrötan. Det får vi läsa om i utländsk press.

Nu närmast kommer det att handla om hur det svenska rättsväsendet ska rädda sitt just förlorade ansikte. Blir det möjligt genom att döma Julian Assange – även om han är oskyldig? Ju mer man kommer att hålla på och rådda med det här, desto värre kommer det att bli. Det ska bli underbart spännande att följa.

Blir det startskottet för rättsrötans hädanfärd från det svenska rättsväsendet?

Övertorneå onsdagen den 25 augusti 2010
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: