söndag 1 april 2007

Cultural learning’s of Norrbotten

“Cultural learning’s of Norrbotten for make benefit glorious nation of Sweden”
– Anders Mansten och Mikael Styrmans svar på ett förfalskat mail distribuerat till massmedia

Ett antal förfalskade mail till synes författade av en av oss (AM) adresserat till den andre (MS) via hotmail har åtminstone delvis även vidarebefordrats till massmedia.

Vi har tillställt media nämnda falska mail tillsammans med vårt svar, för publicering.
Det viktigaste skälet framgår av rubriken, en avsiktlig omskrivning av titeln till Borats beryktade film. Det falska mailet är för oss ännu en påminnelse om de kulturella rötter som de flesta Norrbottningar nog inte känner till, somliga kanske anar och många, liksom vi själva, skäms över.

I cirka ettusen år, alltsedan korsfarartiden har Västeuropa skilt sig från resten av världen i ett särskilt avseende. Alla människors likhet inför lagen. Samma regel och rättsystem har gällt för både adel som präster, borgare och bönder. Det var detta samhällssystem som undanröjde hotet från den arabiska invasionen av den Iberiska halvön under de första århundradena av det förra årtusendet. I det rättsäkra Europa stred folket för sitt land och för sig själva och vann mot en tekniskt och taktiskt överlägsen motståndare vars soldater ständigt demoraliserades i ett rättsystem där sultanerna stod över lagen.

Vi har bägge, var och en för sig och på olika sätt, länge offentligt kritiserat ”sultanerna” inom Norrbottnisk offentlig förvaltning. För detta har vi av ”sultanerna” straffats med metoder som sedan många hundra år inte anses höra hemma i en Västeuropeisk demokrati.
Det falska mailet är, oavsett vem författaren råkar vara, ett av de oskyldigare exemplen.
Innehållet knappast heller värt att kommentera.

Istället skulle vi, inte minst apropå Bengt Toolanens inlägg i Norrbottens-Kuriren med rubriken ”det är dags att tända ljus för Tornedalens framtid” där han sällar sig till landshövdingen med flera och pläderar för tvångsförvaltning av Ekfors kraft, vilja påpeka följande:
En maktelit som öppet pläderar för olagliga metoder riktade mot ett elbolag som stängt av sina elleveranser till kunder som under lång tid inte betalat sina fakturor.
Vad skiljer den kulturen från ”the glourious nation af Kazakstan”?

Hur är det möjligt att den debatten ännu nästan helt lyser med sin frånvaro och att alla de med tillräcklig överblick och analysförmåga ännu tittar i backen?

När blir tiden inne ”for some cultural learnings”?

Anders Mansten
Mikael Styrman

P.S.
De falska mailen har polisanmälts. Åklagare i Haparanda har beslutat att inte inleda förundersökning. Överprövning av åklagarens beslut har begärts. Den nödvändiga polisiära insatsen för att spåra avsändaren av en falsk mail är försumbar. Men, då är det ju i detta fall inte fråga om något nationalsocialdemokratiskt intresse som kränkts så det är naturligtvis lågt prioriterat hos vårt gravt politiserade polisväsende.
D.S.

Inga kommentarer: