onsdag 28 mars 2007

Riskfri affärsverksamhet

Det sägs att ingen affärsverksamhet är riskfri och som kompensation för risken får företagaren - åtminstone i andra länder - göra vinst.

Tittade på Uppdrag Granskning ikväll. Engagerande TV-underhållning med livlig chatt efteråt.

Det är uppenbart att herrarna bakom OBOL exploaterat något som påminner om en gammal välkänd nisch - nämligen att lura brottslingar på pengar. Det sades ju förr vara en säker verksamhet eftersom de som stulit eller eljest brottsligt kommit över pengar inte är benägna att polisanmäla ett bedrägeri som riktar sig mot dem själva. Dock fanns ju risken att man kunde få en, som det sades förr, ”ståplats i Nybroviken”, så alldeles riskfri var nog inte den verksamheten.

Många spekulerade i att det kanske var det som drabbade den numera dödförklarade fastighetsspekulanten Carl-Eric Björkegren, som försvann under mystiska omständigheter 1994, i kölvattnet efter fastighetskraschen.

Det slår mig att herrarna bakom OBOL nog exploaterat en mycket lönsammare och säkrare nisch. De har nämligen fokuserat på att blåsa folk som förvaltar andras pengar, företrädesvis inom den ofantliga sektorn eller att tillsammans med dem blåsa deras huvudmän.

Att det handlar om mycket pengar som skattebetalarna blivit blåsta på behöver man inte vara någon större krutuppfinnare för att räkna ut: OBOL-männen får VIP-passage förbi tullen och senare under kvällen hamnar de på kungamiddag (hos världens enda monark som är vald till sitt ämbete) med drottningen av Malaysia som bordsdam, om nu Ola Idenstedt är rätt informerad.

Jag har tidigare sagt att detta nog är det största bedrägeriet i Sverige efter Trustor. Jag vill numera generat revidera detta uttalande: - Detta är det största efter Krüeger-kraschen!

Riskerna är mycket små. Benägenheten att mörklägga är stor. Insynen är obefintlig. Mörkläggning är alltid förstahandsalternativet i den ofantliga sektorn. Det blir ingen framdrift i polisutredningarna för våra genomkorrumperade polis- och åklagarmyndigheter, när positivt utredningsresultat blottlägger besvärande klantigheter, eller brott, utförda av politiska makthavare.

Utredningarna tvärstannar när polisen rör sig på minerad mark. Om en polis inte förstår att göra halt hotar man med avsked. Hjälper inte det befordrar man vederbörande snett uppåt. Det både driver och föder eftersom det skapar en tacksamhetsskuld som resulterar i ytterligare korruption.

Att det fungerat så i OBOL-fallet förstår man när utredningarna läggs ned av alla berörda myndigheter, motiverat med det ena skälet löjligare än det andra.


Den kreativa bokföringen blomstrar i den ofantliga sektorn för att dölja eländet och Bo Johansson och Jan Saradlic beställer in en till drink och justerar parasollet, så att inte solen lyser i ögonen medan den politiska polisen istället jagar mig och mitt företag.

- Heja Per-Ola !

2 kommentarer:

M sa...

"ofantliga sektorn", det var nog dagens bästa beskrivning av verkligheten! väl talat!

Monitor sa...

Befordringar "snett uppåt" av ryggradslösa tjänstemän gör ju att det till slut är ett destillat av dumhet längst uppe i toppen...